Emulgatorii sunt substanţe chimice sintetice, care, datorită proprietăţilor lor, fac posibilă dispersia uleiului în apă, aşa încât să rezulte o emulsie omogenă şi moale, ca o pastă. Industria alimentară foloseşte emugaltori la producerea multor dintre alimente, la care nici nu te-ai fi gândit!
Un exemplu este pâinea. Este posibilă fabricarea pâinii fără emulgatori, dar produsul iese deseori uscat, fără volum şi se învecheşte rapid. Este suficientă adăugarea unei cantităţi mici de emulgator în aluat şi se obţine volum, textură moale şi stabilitate la depozitare prelungită. La coacerea pâinii se folosesc două tipuri de emulgatori, esteri ai acidului diacetil tartric (E 472e) şi mono şi digliceride ai acizilor graşi (E 471).
Ciocolata
Toate produsele cu ciocolată conţin 0.5% lecitină (E 322) sau fosfat de amoniu (E 442). Aceşti emulgatori sunt adăugaţi pentru a oferi ciocolatei consistenţa necesară şi a modela tablete şi batoane de ciocolată. Sorbitan tristearatul (E 492) împiedică ,,înflorirea’’ ciocolatei, atunci când este depozitată pentru un timp îndelungat, suprafaţa ciocolatei se poate acoperi de o suprafaţă albă, fără luciu.
Îngheţata
Îngheţata este unul din alimentele care nu se prepară niciodată fără emulgatori. Aceştia se adaugă pentru ca produsul să obţină o textură fină, cremoasă, să nu se topească rapid la încălzire şi să aibă stabilitate la îngheţare. Mono şi diglicerizii acizilor graşi (E 471), lecitina (E 322) şi polisorbaţii (E 432, E 436) sunt folosiţi la producerea îngheţatei, şerbetului, frişcăi, iaurtului din comerţ
Margarina, caşcavalul
Mono şi di-glicerizii acizilor graşi (E 471) şi lecitina (E 322) sunt folosiţi foarte mult pentru a asigura dizolvarea picăturilor mici de apă în ulei. Esterii mono- şi digliceridici ai acidului citric (E 472c) împiedică înmuierea margarinei în timp ce E 477 este folosit pentru a conferi o calitate ,,superioară’’ margarinei la prepararea prăjiturilor, torturilor.
Ca pentru orice alt aditiv alimentar, legislaţia europeană prevede ca toţi emulgatorii adăugaţi în produse să fie specificaţi pe ambalajele alimentelor, fie prin denumirea lor, fie prin numărul E corespunzător, astfel încât consumatorul să cunoască ce mănâncă şi să-şi asume riscurile.
După ce mai multe studii anterioare au stabilit că emulgatorii sintetici sunt aterogeni, cauzează creşterea nivelului de colesterol ,,rău” în sânge şi conduc la obezitate, un studiu recent a descoperit că aceştia afecteaza bacteriile intestinale, provoacă inflamaţie intestinală şi dezvoltă boli cronice.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o instalaţie specială de laborator care simulează perfect intestinul uman, inclusiv bacteriile sale. Ei au adăugat doi emulgatori, carboximetilceluloza (E466) si polisorbat-80 (P80 sau E433), la o simulare a conţinutului intestinal normal. Adaosul a provocat o creştere dramatică a unui marker intestinal pro-inflamator. Conţinutul modificat, din instalaţia de laborator, a fost apoi implantat unor şoareci care nu aveau floră intestinală proprie, însă au dezvoltat enterită, colită şi sindrom metabolic, o condiţie care include obezitatea, glicemia mărită şi rezistenţa la insulină.
Emulgatorii sunt adesea trecuţi pe etichetele produselor sub diferite nume. Alteori, aceştia nu sunt deloc menţionaţi pe etichetă, deşi produsul îi conţine din plin.
Ne rămâne doar să ocolim alimentele procesate în meniul adulţilor şi copiilor, pentru a proteja organismul de boli şi chimicale.