Oricât de mult te-ai strădui să urmezi un regim alimentar sănătos și să mânânci mai puțin, încercările tale ar putea eșua din cauza unor factori care te influențează fără să îți dai seama. Află care sunt aceștia.

Prietenii sunt un factor important care contribuie la alegerea felului de mâncare consumat, susțin cercetătorii de la Universitatea din Illinois. Unul dintre autorii studiului, Brenna Ellison, expert în economie alimentară, a declarat în legătură cu rezultatele obținute în cadrul experimentului că „vrem să ne potrivim cu oamenii cu care luăm masa. (…) Concluzia mea desprinsă din acest studiu este că oamenii vor să fie diferiți, dar nu chiar atât de diferiți”, citează Eurek Alert.
Chiar și ambianța încăperii în care mâncăm joacă un rol important în ceea ce privește obiceiurile noastre de consum. Muzica în surdină și lumina mai slabă în restaurnat contribuie, printre altele, la micșorarea numărului de calorii consumate, susțin experții de la Universitatea Cornell, notează Huffington Post. „Aceste rezultate sugerează că un mediu mai relaxat crește gradul de satisfacție și scade consumul”, citează sursa.
De asemenea, avem tendința de a ne lăsa ispitiți de alimentele pe care le lăsăm la vedere și pe care le observăm prima oară atunci când deschidem frigiderul sau cămara, arată un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cornell, scrie HuffPost.
O metodă prin care putem rezista tentației alimentelor nesănătoase este aceea de a ne începe masa alegând produsele sănătoase, sugerează experții de la Universitatea Cornell într-o altă cercetare, publicată în jurnalul de specialitate PLOS One. Experimentul a fost efectuat în cadrul unei conferințe în care au fost amenajate două bufeturi în care au fost servite aceleași feluri de mâncare, dar în ordine diferite. Într-unul dintre acestea au fost oferite mai întâi alimente sănătoase, precum fructe sau iaurt degresat și apoi feluri de mâncare bogate în calorii precum piure de cartofi, ouă cu brânză sau bacon. Celălalt bufet a servit aceleași alimente, dar în ordine inversată, oferind alimentele sărace în calorii la sfârșit. Rezultatele au arătat că aproximativ 86% dintre cei care au primit mai întâi fructe, au consumat aceste alimente, în raport cu numai 53% dintre cei care au fost serviți cu alimente bogate în calorii. Totodată, numai 28% au ales ouă cu brânză, după ce au consumat mai întâi fructe, față de 75% dintre cei cărora li s-a oferit acest fel de mâncare la început.