Frunzele de dafin sunt medicamentul la îndemână din casa ta! Iată cum şi când le poţi folosi

Frunza de laur, sau de dafin, este folosită cu succes în bucătărie pentru a condimenta şi a oferi gust, savoare şi rafinament bucatelor. Dar, ştiai că aceasta are şi proprietăţi medicinale naturiste? Vezi în acest articol în ce situaţii poţi folosi frunzele de dafin şi modul cum să le utilizezi.

separator
dafin

Frunzele de dafin au fost folosite timp de secole pentru a trata o varietate de boli, fiind consumate proaspete sau uscate și infuzate în apă caldă. Infuzia din frunze de dafin era utilizată ca remediu diuretic şi antiemetic. Aceasta are, de asemenea, proprietăți astringente şi antimicrobiene. Când poţi să mai foloseşti frunzele de dafin în condiţii de casă?

Bune pentru digestie

Frunzele de dafin reglează digestia şi înlătură arsurile la stomac, flatulența (senzaţia de balonare). Se bea un amestec de ceai de frunze de dafin cu apă caldă, pentru a atenua senzaţia de greaţă, pirozisul, meteorismul în caz de dereglări dispeptice. Frunza de dafin conţine enzime care ajută la digerarea proteinelor şi lipidelor. In caz de indigestie și balonare, se iau 3-4 frunze de dafin, se adaugă o bucată de ghimbir, 200 ml de apă şi se fierbe compoziţia timp de 10-15 minute la foc mediu. Se adaugă apoi miere și se bea din aceasta de două ori pe zi. De asemenea, soluţia acționează şi ca stimulent al poftei de mâncare.

72974bf0f8bf51a3

În diabetul zaharat

Un studiu din 2009 publicat în Jurnalul de Biochimie Clinică şi Nutriţie a prezentat beneficiile extractului de frunze de dafin în diabetul zaharat de tip 2. Participanţii care au primit 1-3g de extract pe zi, timp de 30 de zile, au reuşit să scadă nivelul glucozei, colesterolului și trigliceridelor în sânge. Diabetul zaharat creşte riscul bolilor de inimă, iar frunzele de dafin au îmbunătățit funcția insulinei.

Pentru a reduce nivelul glicemiei – toarnă 3 pahare de apa clocotita peste 5-6 frunze de dafin şi infuzia va fi gata în 3 ore. Se bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masa, de trei ori pe zi, timp de două saptamani, apoi fă pauză alte două. Reţeta este utila şi pentru cei care doresc să echilibreze metabolismul glucidic.

Beneficii cardiovasculare

Fitonutrienţii din frunzele de dafin, cum ar fi rutina, salicilații, acidul cafeic, oferă protecție împotriva bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. În cazul bolilor de inimă şi a anxietăţii, se fierb 3g de frunze de dafin şi 3-4g de flori de trandafir sălbatic în 300 ml de apă şi se foloseşte infuzia timp de 48 de ore.

Pentru slăbire

Se macină 5-6 foi, se toarnă peste ele un pahar de apă şi se lasă pe timp de noapte. Dimineaţa se fierbe compoziţia timp de 15 minute, după care se lasă acoperită alte 30 de minute. Se bea din infuzie cu o jumătate de oră înainte de mese de trei ori pe zi, timp de o săptămână, după care se face pauză 2 săptămâni. Pentru ca bautura să fie mai gustoasă, poţi adăuga în ea ghimbir, fenicul, cardamom, scorţişoară, nucşoară, cuişoare uscate şi miere.

bay-leaves-whole--laurb_rblade-hel-asatrading_1

Vindecă rănile

Un studiu de laborator efectuat în 2006 a constatat că infuzia perorală de frunze de dafin a ajutat șoarecii să vindece mai rapid rănile, în timp ce un alt studiu din 2011 a descoperit că extractul din frunze de dafin are efect antimicrobian împotriva a cei mai comuni agenți patogeni, inclusiv Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Aspergillus fumigatus si Candida albicans.

Tratarea afecţiunilor orale

Dacă ai respiraţie urât mirositoare, este posibil să suferi de stomatită, gingivită, parodontoză, amigdalită, boală de reflux gastroesofagian. O soluţie simplă poate fi mestecatul unor bucăţi foarte mici de frunze de dafin între mese.

Tratament în caz de răceală şi gripă

Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor de răceală, gripă și infecții. Se fierbe 200 ml de apă și se adaugă 2-3 frunze de dafin. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul de frunze de dafin este eficient şi în reducerea febrei.

Dureri de cap

Uleiul de frunze de dafin are proprietăți antiinflamatoare şi alină durerea în entorse, miozită, artrită, dureri de cap. Masează tâmplele cu ulei de frunze de dafin în caz de migrenă. Aceasta stimulează, de asemenea, circulația sângelui în zona afectată. Poţi aplica o pastă de frunze de dafin pe frunte în dureri de cap severe.

recipes090909-organic-olive-oil

În perioada de preconcepţie

Fiind bogate în acid folic, frunze de dafin sunt benefice pentru femei în perioada de preconcepţie, cu 3 luni înainte şi după naştere. De asemenea, au fost descoperite proprietăţi ale frunzei de dafin în ceea ce priveşte inducerea unei sarcini.

În sângerări nazale

Se zdrobesc 2-3 frunze proaspete sau uscate de dafin şi se fierb în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea din acest amestec de 2-3 ori pe zi.

În muşcături de insecte

Frunzele de dafin sunt o alifie bună împotriva insectelor, deoarece ele conțin acid lauric. O pastă facută din frunze zdrobite și puțin ulei ameliorează înțepăturile și mușcăturile atunci când este aplicată local.

Collagees

Pietre la rinichi

Frunzele de dafin pot fi de ajutor în caz de nisip şi pietre la rinichi. Se fierb 5g de frunze de dafin în 200 ml de apă, 15-20 de minute, se strecoară lichidul şi se bea de două ori pe zi, pentru a opri formarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul mătreții

Ceaiul de frunze de dafin este considerat un remediu bun în caz de mătreaţă, seboree şi căderea părului. Clăteşte scalpul cu infuzie după spălarea părului.

Ciupercă la picioare

Frunza de dafin are un efect antifungic şi elimină mirosul şi transpiraţia picioarelor. Toarnă 200ml de apă clocotită peste 4-5 frunze de dafin, lasă-le să se infuzeze, apoi pune compoziţia în ligheanul cu apă caldă şi ţine piciorele timp de 30 minute, de 2-3 ori pe săptămână.

Frunzele de dafin au valoare nutritivă bogată, conţinând multe minerale, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, mangan, dar şi fitonutrienţi şi uleiuri volatile. De asemenea, compuşilor din frunzele de dafin, cum ar fi acidul cafeic, quercetina, euganolul și catechinele, le sunt atribuite proprietăți anticancerigene. Un fitonutrient, numit parthenolida, a demonstrat eficienţă în limitarea proliferării celulelor cancerului de col uterin.

Contraindicaţiile dafinului

Acest remediu este contraindicat femeilor gravide şi mamelor care alăptează, precum şi persoanelor care suferă de ulcer la stomac şi duoden, pacienţilor cu forme severe de diabet zaharat. Înainte de a apela la oricare dintre remedii, consultă medicul tău.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Maria Sharapova a picat testul de antidoping la Australian Open! Se retrage din sport?
Articolul anterior
Andrei Bolocan și-a felicitat mama cu Ziua Femeii: “Sunt un nesimțit!”
Articolul următor