Frunza de laur, sau de dafin, este folosită cu succes în bucătărie pentru a condimenta şi a oferi gust, savoare şi rafinament bucatelor. Dar, ştiai că aceasta are şi proprietăţi medicinale naturiste? Vezi în acest articol în ce situaţii poţi folosi frunzele de dafin şi modul cum să le utilizezi.
Frunzele de dafin au fost folosite timp de secole pentru a trata o varietate de boli, fiind consumate proaspete sau uscate și infuzate în apă caldă. Infuzia din frunze de dafin era utilizată ca remediu diuretic şi antiemetic. Aceasta are, de asemenea, proprietăți astringente şi antimicrobiene. Când poţi să mai foloseşti frunzele de dafin în condiţii de casă?
Bune pentru digestie
Frunzele de dafin reglează digestia şi înlătură arsurile la stomac, flatulența (senzaţia de balonare). Se bea un amestec de ceai de frunze de dafin cu apă caldă, pentru a atenua senzaţia de greaţă, pirozisul, meteorismul în caz de dereglări dispeptice. Frunza de dafin conţine enzime care ajută la digerarea proteinelor şi lipidelor. In caz de indigestie și balonare, se iau 3-4 frunze de dafin, se adaugă o bucată de ghimbir, 200 ml de apă şi se fierbe compoziţia timp de 10-15 minute la foc mediu. Se adaugă apoi miere și se bea din aceasta de două ori pe zi. De asemenea, soluţia acționează şi ca stimulent al poftei de mâncare.
În diabetul zaharat
Un studiu din 2009 publicat în Jurnalul de Biochimie Clinică şi Nutriţie a prezentat beneficiile extractului de frunze de dafin în diabetul zaharat de tip 2. Participanţii care au primit 1-3g de extract pe zi, timp de 30 de zile, au reuşit să scadă nivelul glucozei, colesterolului și trigliceridelor în sânge. Diabetul zaharat creşte riscul bolilor de inimă, iar frunzele de dafin au îmbunătățit funcția insulinei.
Pentru a reduce nivelul glicemiei – toarnă 3 pahare de apa clocotita peste 5-6 frunze de dafin şi infuzia va fi gata în 3 ore. Se bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masa, de trei ori pe zi, timp de două saptamani, apoi fă pauză alte două. Reţeta este utila şi pentru cei care doresc să echilibreze metabolismul glucidic.
Beneficii cardiovasculare
Fitonutrienţii din frunzele de dafin, cum ar fi rutina, salicilații, acidul cafeic, oferă protecție împotriva bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. În cazul bolilor de inimă şi a anxietăţii, se fierb 3g de frunze de dafin şi 3-4g de flori de trandafir sălbatic în 300 ml de apă şi se foloseşte infuzia timp de 48 de ore.
Pentru slăbire
Se macină 5-6 foi, se toarnă peste ele un pahar de apă şi se lasă pe timp de noapte. Dimineaţa se fierbe compoziţia timp de 15 minute, după care se lasă acoperită alte 30 de minute. Se bea din infuzie cu o jumătate de oră înainte de mese de trei ori pe zi, timp de o săptămână, după care se face pauză 2 săptămâni. Pentru ca bautura să fie mai gustoasă, poţi adăuga în ea ghimbir, fenicul, cardamom, scorţişoară, nucşoară, cuişoare uscate şi miere.
Vindecă rănile
Un studiu de laborator efectuat în 2006 a constatat că infuzia perorală de frunze de dafin a ajutat șoarecii să vindece mai rapid rănile, în timp ce un alt studiu din 2011 a descoperit că extractul din frunze de dafin are efect antimicrobian împotriva a cei mai comuni agenți patogeni, inclusiv Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Aspergillus fumigatus si Candida albicans.
Tratarea afecţiunilor orale
Dacă ai respiraţie urât mirositoare, este posibil să suferi de stomatită, gingivită, parodontoză, amigdalită, boală de reflux gastroesofagian. O soluţie simplă poate fi mestecatul unor bucăţi foarte mici de frunze de dafin între mese.
Tratament în caz de răceală şi gripă
Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor de răceală, gripă și infecții. Se fierbe 200 ml de apă și se adaugă 2-3 frunze de dafin. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul de frunze de dafin este eficient şi în reducerea febrei.
Dureri de cap
Uleiul de frunze de dafin are proprietăți antiinflamatoare şi alină durerea în entorse, miozită, artrită, dureri de cap. Masează tâmplele cu ulei de frunze de dafin în caz de migrenă. Aceasta stimulează, de asemenea, circulația sângelui în zona afectată. Poţi aplica o pastă de frunze de dafin pe frunte în dureri de cap severe.
În perioada de preconcepţie
Fiind bogate în acid folic, frunze de dafin sunt benefice pentru femei în perioada de preconcepţie, cu 3 luni înainte şi după naştere. De asemenea, au fost descoperite proprietăţi ale frunzei de dafin în ceea ce priveşte inducerea unei sarcini.
În sângerări nazale
Se zdrobesc 2-3 frunze proaspete sau uscate de dafin şi se fierb în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea din acest amestec de 2-3 ori pe zi.
În muşcături de insecte
Frunzele de dafin sunt o alifie bună împotriva insectelor, deoarece ele conțin acid lauric. O pastă facută din frunze zdrobite și puțin ulei ameliorează înțepăturile și mușcăturile atunci când este aplicată local.
Pietre la rinichi
Frunzele de dafin pot fi de ajutor în caz de nisip şi pietre la rinichi. Se fierb 5g de frunze de dafin în 200 ml de apă, 15-20 de minute, se strecoară lichidul şi se bea de două ori pe zi, pentru a opri formarea pietrelor la rinichi.
Tratamentul mătreții
Ceaiul de frunze de dafin este considerat un remediu bun în caz de mătreaţă, seboree şi căderea părului. Clăteşte scalpul cu infuzie după spălarea părului.
Ciupercă la picioare
Frunza de dafin are un efect antifungic şi elimină mirosul şi transpiraţia picioarelor. Toarnă 200ml de apă clocotită peste 4-5 frunze de dafin, lasă-le să se infuzeze, apoi pune compoziţia în ligheanul cu apă caldă şi ţine piciorele timp de 30 minute, de 2-3 ori pe săptămână.
Frunzele de dafin au valoare nutritivă bogată, conţinând multe minerale, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, mangan, dar şi fitonutrienţi şi uleiuri volatile. De asemenea, compuşilor din frunzele de dafin, cum ar fi acidul cafeic, quercetina, euganolul și catechinele, le sunt atribuite proprietăți anticancerigene. Un fitonutrient, numit parthenolida, a demonstrat eficienţă în limitarea proliferării celulelor cancerului de col uterin.
Contraindicaţiile dafinului
Acest remediu este contraindicat femeilor gravide şi mamelor care alăptează, precum şi persoanelor care suferă de ulcer la stomac şi duoden, pacienţilor cu forme severe de diabet zaharat. Înainte de a apela la oricare dintre remedii, consultă medicul tău.