Frunzele de dafin sunt medicamentul la îndemână din casa ta! Iată cum şi când le poţi folosi

Frunza de laur, sau de dafin, este folosită cu succes în bucătărie pentru a condimenta şi a oferi gust, savoare şi rafinament bucatelor. Dar, ştiai că aceasta are şi proprietăţi medicinale naturiste? Vezi în acest articol în ce situaţii poţi folosi frunzele de dafin şi modul cum să le utilizezi.

separator
dafin

Frunzele de dafin au fost folosite timp de secole pentru a trata o varietate de boli, fiind consumate proaspete sau uscate și infuzate în apă caldă. Infuzia din frunze de dafin era utilizată ca remediu diuretic şi antiemetic. Aceasta are, de asemenea, proprietăți astringente şi antimicrobiene. Când poţi să mai foloseşti frunzele de dafin în condiţii de casă?

Bune pentru digestie

Frunzele de dafin reglează digestia şi înlătură arsurile la stomac, flatulența (senzaţia de balonare). Se bea un amestec de ceai de frunze de dafin cu apă caldă, pentru a atenua senzaţia de greaţă, pirozisul, meteorismul în caz de dereglări dispeptice. Frunza de dafin conţine enzime care ajută la digerarea proteinelor şi lipidelor. In caz de indigestie și balonare, se iau 3-4 frunze de dafin, se adaugă o bucată de ghimbir, 200 ml de apă şi se fierbe compoziţia timp de 10-15 minute la foc mediu. Se adaugă apoi miere și se bea din aceasta de două ori pe zi. De asemenea, soluţia acționează şi ca stimulent al poftei de mâncare.

72974bf0f8bf51a3

În diabetul zaharat

Un studiu din 2009 publicat în Jurnalul de Biochimie Clinică şi Nutriţie a prezentat beneficiile extractului de frunze de dafin în diabetul zaharat de tip 2. Participanţii care au primit 1-3g de extract pe zi, timp de 30 de zile, au reuşit să scadă nivelul glucozei, colesterolului și trigliceridelor în sânge. Diabetul zaharat creşte riscul bolilor de inimă, iar frunzele de dafin au îmbunătățit funcția insulinei.

Pentru a reduce nivelul glicemiei – toarnă 3 pahare de apa clocotita peste 5-6 frunze de dafin şi infuzia va fi gata în 3 ore. Se bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masa, de trei ori pe zi, timp de două saptamani, apoi fă pauză alte două. Reţeta este utila şi pentru cei care doresc să echilibreze metabolismul glucidic.

Beneficii cardiovasculare

Fitonutrienţii din frunzele de dafin, cum ar fi rutina, salicilații, acidul cafeic, oferă protecție împotriva bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. În cazul bolilor de inimă şi a anxietăţii, se fierb 3g de frunze de dafin şi 3-4g de flori de trandafir sălbatic în 300 ml de apă şi se foloseşte infuzia timp de 48 de ore.

Pentru slăbire

Se macină 5-6 foi, se toarnă peste ele un pahar de apă şi se lasă pe timp de noapte. Dimineaţa se fierbe compoziţia timp de 15 minute, după care se lasă acoperită alte 30 de minute. Se bea din infuzie cu o jumătate de oră înainte de mese de trei ori pe zi, timp de o săptămână, după care se face pauză 2 săptămâni. Pentru ca bautura să fie mai gustoasă, poţi adăuga în ea ghimbir, fenicul, cardamom, scorţişoară, nucşoară, cuişoare uscate şi miere.

bay-leaves-whole--laurb_rblade-hel-asatrading_1

Vindecă rănile

Un studiu de laborator efectuat în 2006 a constatat că infuzia perorală de frunze de dafin a ajutat șoarecii să vindece mai rapid rănile, în timp ce un alt studiu din 2011 a descoperit că extractul din frunze de dafin are efect antimicrobian împotriva a cei mai comuni agenți patogeni, inclusiv Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Aspergillus fumigatus si Candida albicans.

Tratarea afecţiunilor orale

Dacă ai respiraţie urât mirositoare, este posibil să suferi de stomatită, gingivită, parodontoză, amigdalită, boală de reflux gastroesofagian. O soluţie simplă poate fi mestecatul unor bucăţi foarte mici de frunze de dafin între mese.

Tratament în caz de răceală şi gripă

Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor de răceală, gripă și infecții. Se fierbe 200 ml de apă și se adaugă 2-3 frunze de dafin. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul de frunze de dafin este eficient şi în reducerea febrei.

Dureri de cap

Uleiul de frunze de dafin are proprietăți antiinflamatoare şi alină durerea în entorse, miozită, artrită, dureri de cap. Masează tâmplele cu ulei de frunze de dafin în caz de migrenă. Aceasta stimulează, de asemenea, circulația sângelui în zona afectată. Poţi aplica o pastă de frunze de dafin pe frunte în dureri de cap severe.

recipes090909-organic-olive-oil

În perioada de preconcepţie

Fiind bogate în acid folic, frunze de dafin sunt benefice pentru femei în perioada de preconcepţie, cu 3 luni înainte şi după naştere. De asemenea, au fost descoperite proprietăţi ale frunzei de dafin în ceea ce priveşte inducerea unei sarcini.

În sângerări nazale

Se zdrobesc 2-3 frunze proaspete sau uscate de dafin şi se fierb în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea din acest amestec de 2-3 ori pe zi.

În muşcături de insecte

Frunzele de dafin sunt o alifie bună împotriva insectelor, deoarece ele conțin acid lauric. O pastă facută din frunze zdrobite și puțin ulei ameliorează înțepăturile și mușcăturile atunci când este aplicată local.

Collagees

Pietre la rinichi

Frunzele de dafin pot fi de ajutor în caz de nisip şi pietre la rinichi. Se fierb 5g de frunze de dafin în 200 ml de apă, 15-20 de minute, se strecoară lichidul şi se bea de două ori pe zi, pentru a opri formarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul mătreții

Ceaiul de frunze de dafin este considerat un remediu bun în caz de mătreaţă, seboree şi căderea părului. Clăteşte scalpul cu infuzie după spălarea părului.

Ciupercă la picioare

Frunza de dafin are un efect antifungic şi elimină mirosul şi transpiraţia picioarelor. Toarnă 200ml de apă clocotită peste 4-5 frunze de dafin, lasă-le să se infuzeze, apoi pune compoziţia în ligheanul cu apă caldă şi ţine piciorele timp de 30 minute, de 2-3 ori pe săptămână.

Frunzele de dafin au valoare nutritivă bogată, conţinând multe minerale, precum cupru, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, mangan, dar şi fitonutrienţi şi uleiuri volatile. De asemenea, compuşilor din frunzele de dafin, cum ar fi acidul cafeic, quercetina, euganolul și catechinele, le sunt atribuite proprietăți anticancerigene. Un fitonutrient, numit parthenolida, a demonstrat eficienţă în limitarea proliferării celulelor cancerului de col uterin.

Contraindicaţiile dafinului

Acest remediu este contraindicat femeilor gravide şi mamelor care alăptează, precum şi persoanelor care suferă de ulcer la stomac şi duoden, pacienţilor cu forme severe de diabet zaharat. Înainte de a apela la oricare dintre remedii, consultă medicul tău.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Maria Sharapova a picat testul de antidoping la Australian Open! Se retrage din sport?
Articolul anterior
Andrei Bolocan și-a felicitat mama cu Ziua Femeii: “Sunt un nesimțit!”
Articolul următor