Femeile însărcinate ar trebui să fie atente la alimentele pe care le consumă, întrucât calitatea acestora influenţează asupra sănătăţii viitorului bebeluş. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Londra şi publicat în revista „Journal of Child Psychology and Psychiatry“, copiii expuşi în uter la alimente grase şi dulci manifestă risc înalt de hiperactivitate.
Savanţii au cercetat nu mai puţin de 83 de copii ce sufereau de tulburări de comportament sau hiperactivitate şi alţi 81 de copii fără asemenea tulburări. Autorii studiului au descoperit că nou-născuţii cu cel mai mare risc au fost expuşi în uter la o dietă de tip „junk food“, inclusiv la produse industriale procesate grase şi dulci.
Această dietă ar perturba expresia unei gene, IGF2, implicată în neurodezvoltarea fetală, a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivităţii.
Aceasta modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatată la copiii ale căror mame au suferit de foame în ţările afectate de Al Doilea Razboi Mondial, susţin autorii studiului. Prin urmare, rolul unei diete sănătoase şi echilibrate în timpul sarcinii, pentru sănătatea mintală a copilului, este mai mult decât important.
Pe de altă parte, compişii Omega 3 conţinuţi în peştele gras şi seminţele oleaginoase, seminţele de in, nuci, alune, au un efect protector asupra dezvoltării neuronilor.