Iată cum poţi calcula uşor mărimea porţiilor de alimente cu ajutorul mâinii!

 Dacă doreşti să slăbeşti eficient ori să îţi menţii greutatea corpului în limitele ideale înălţimii tale, pe lângă faptul că faci multă mişcare, este important să ţii cont şi de numărul caloriilor ingerate. De altfel, specialiştii în nutriţie ne sfătuiesc să adoptăm o dietă echilibrată, care să ne permită să mâncăm sănătos fără să adaugăm kilograme în plus. Prin urmare, este bine să fim atenţi de fiecare dată la calitatea, dar şi cantitatea alimentelor pe care le consumăm. Însă, cum poţi să potriveşti mai uşor porţiile alimentelor din farfurie cu ajutorul mâinii tale, fără ca să apelezi la calcularea sistematică a numărului de calorii din ele?

separator

ghidul-manual-pentru-portionarea-mancarurilor1

Ghid util pentru măsurarea porţiilor

Potrivit expertului Sian Porter, consultant dietetician şi purtătorul de cuvânt la the British Dietetic Association, majoritatea oamenilor nu ştiu cum arată o porţie potrivită de mâncare, de aceea există mereu riscul de supraestimare ori subestimare a numărului de calorii din alimentele ingerate.

Pe lângă faptul că experţii în nutriţie recomandă să consumăm cinci porții de fructe şi legume pe zi a câte 80 de grame, în prezent nu există un alt ghid oficial elaborat care să ne indice cifre cu privire la mărimea porțiilor altor alimente din farfurie.

De exemplu, specialiştii recomandă să consumăm două porții de pește gras pe săptămână, însă nu indică care este mărimea porţiilor. Aşadar, cum poţi să îţi dai seama cât de mult trebuie să mănânci, fără ca să numeri caloriile ori să pui alimentele pe cântar? Ei bine, mâna ta poate fi cel mai bun măsurător al porţiilor, spune specialistul Porter Sian, care mai subliniază că persoanele ce au corpul mai voluminos au, de fapt, şi mărimea porţiilor uşor mai mare, iar în cazul copiilor, porţiile ori cantităţile mici de mâncare recomandate acestora sunt potrivite mânuţei lor.

Peştele alb: toată palma, inclusiv degetele

Carnea peștelui alb este scăzută în grăsimi și calorii, o porţie constituind mărimea unei palme în platou, inclusiv degetele, adică în jur de 150g şi 100 de calorii. Peștele alb este bogat în proteine, scăzut în grăsimi, mai sărac în acizi graşi Omega 3, însă mai bogat în seleniu, acesta necesar pentru întărirea sistemului imunitar, a părului şi a unghiilor, potrivit dr. Sian.White Fish - feature on food portions

Spanac crud: două palme

O porţie pe zi de 80 de grame de spanac, alături de alte legume este potrivită, aceeaşi dimensiune fiind valabilă şi pentru alte legume din frunze verzi. Este recomandat să consumăm legume la fiecare masă, spune dr. Sian.Uncooked Spinach - feature on food portions

Fructe de pădure: două palme în formă de cupă

O porție constituie 80g de fructe mici ori aproximativ două mâini pline în formă de cupă, echivalentul a 250 g zilnic; cantitatea nu se consumă toată deodată, ci uniformizat în decursul unei zile.Mixed Berries - feature on food portions

Legume: mărimea unui pumn strâns

O porţie ar trebui să cântărească 80 de grame ori aproximativ mărimea unui pumn strâns; aceasta ar trebui să umple o jumătate de farfurie.Brocolli - feature on food portions

Paste crude: mărimea unui pumn strâns

Pastele fierte trebuie să ocupe un sfert de farfurie, la fel şi porţia de orez fiert. De regulă, carbohidraţii trebuie să constituie un sfert de farfurie, proteinele – un alt sfert, legumele – alte două sferturi.Dried Pasta - feature on food portions

Nuci: un pumn în formă de cupă

Este recomandat consumul unui pumn de nuci zilnic, fracţionat în cantităţi mai mici pe parcursul zilei. Nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate benefice pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, potrivit dr. Sian Porter.Mixed Nuts - feature on food portions

Carne: mărimea palmei înafara degetelor

O porţie de carne constituie mărimea palmei mâinii tale (dar nu şi degetele), de grosime – 1-1,5 cm, consumată la fiecare masă ori la 2 mese din zi; cel mai potrivit – în cantităţi mici şi mai des; ideal- nu mai mult de 500g într-o săptămână. Consumă şi alte proteine, precum cele din peşte, fasole, mazăre, iaurt.Cooked Steak - feature on food portions

Cartofi: un pumn strâns

O porţie de cartofi de 180 de grame oferă 175 de calorii. De regulă, o porţie de carbohidraţi ar trebui să aibă circa 200 de calorii pentru o femeie şi 250 de calorii pentru un bărbat, afirmă Porter Sian.Jacket Potatoes - feature on food portions

Peşte roşu: mărimea unei palme

Consumul a 1-2 porţii pe săptămână de peşte gras, precum somon, macrou ori sardea, bogat în acizi graşi Omega-3 este potrivit pentru sănătatea inimii şi a vaselor sanguine; o porţie cântăreşte aproximativ 100g şi are în jur de 200 de calorii.Salmon - feature on food portions

Unt: vârful unui deget

O porţie de unt topit, ulei sau unt de arahide constituie nu mai mult de o linguriță sau dimensiunea falangei distale a degetului mare de la mână, maxim de 2-3 porții pe zi.Crunchy Peanut Butter - feature on food portions

Ciocolata: mărimea degetului arătător

O porţie ar avea în jur de 100 de calorii sau circa 20 de grame. Dairy Milk Chocolate - feature on food portions

Caşcaval: cât două degete mari în lungime şi lăţime

O porţie de brânză ar trebui să aibă în jur de 30 de grame, ori cât lungimea și adâncimea ambelor degete; aceasta ar ajunge la 125 de calorii.Portion of Cheese - feature on food portions

Tort sau prăjituri: două degete

O porţie de tort ar trebui să aibă cât două degete, în lungime și lățime, adică aproximativ 185 de calorii.             Slice of cake - feature on food portions

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

Apă îmbuteliată contaminată cu bacterii! Cinci mărci retrase de la vânzare
Articolul anterior
Cât câștigă Andrei Porubin!
Articolul următor