Jamie Olivier, despre Campania ,,Coolege vitamine!’’: ,,O idee genială pentru toţi copiii din Republica Moldova!’’

Campania de promovare a gustărilor de mere „Coolege vitamine”, lansată de un grup de oameni entuziaşti din R. Moldova în parteneriat cu UNDP Moldova, a fost auzită şi de către celebrul bucătar britanic Jamie Olivier. Astfel, unul dintre cei mai faimoşi bucătari din lume, Jamie Olivier, a salutat iniţiativa  moldovenilor de a introduce gustări de mere proaspete în instituţiile de învăţământ din Chişinău şi a publicat pe blogul său un articol motivaţional la acest subiect. Mai mult, Jamie Olivier s-a alăturat campaniei moldoveneşti ,,Coolege vitamine!’’ şi, pe pagina sa de web, îi îndeamnă pe oamenii din întreaga lume să doneze bani pentru fezabilitatea proiectului în R.Moldova, ce va contribui la creşterea consumului de fructe în rândul copiilor din ţara noastră.

separator

xxxxxxxx

Jamie Olivier s-a arătat foarte surprins că, în R.Moldova, copiii sunt atât de mult privaţi în alimentaţie de un aport corespunzător de fructe. Iată ce a scris Jamie Olivier pe blogul său:

,,Copiii din Republica Moldova consumă doar două treimi din cantitatea minimă recomandată de fructe proaspete, iar acest lucru conduce inevitabil la un deficit nutriţional important, ce poate cauza mai multe probleme de sănătate: oboseală, dureri de stomac, slăbirea vederii, precum și probleme cognitive și de memorie’’, spune Jamie Olivier.
,,O echipă de oameni entuziaști, sub egida unui proiect dezvoltat de către PNUD Moldova, doresc din toată inima să contribuie la schimbarea obiceiurilor alimentare în rândul generației tinere din întreaga ţară, fiind în căutarea unei modalităţi inovatoare de a crește aportul de fructe în meniul zilnic al copiilor’’.
,,Aşa a luat fiinţă campania „Coolege vitamine!”, care promovează distribuirea gustărilor de mere proaspete, feliate în instituțiile de învățământ din Chișinău, precum și promovarea aportului regulat de fructe pentru sănătate’’, scrie celebrul bucătar.

Jamie Olivier salută iniţiativa de a oferi copiilor din R.Moldova gustări de mere proaspete feliate.

,,De ce mere feliate? Am observat că fructele, în general, au tendinţa de a fi neatractive pentru copii, care mai degrabă preferă în meniu produsele junk food nesănătoase. Copiii ar putea fi puşi în situaţia de a le fi dificil să consume fructul întreg, mai ales atunci când se află la școală sau la grădiniță. Pornind de la soluţiile  tehnologice oferite de întreprinderile mici și mijlocii, precum și cu ajutorul unei analize profunde a preferințelor copiilor, echipa PNUD Moldova a decis să le ofere copiilor în instituţiile de învăţămant mere proaspete, tăiate felii, pentru a face gustările atractive şi apetisante pentru copii’’, mai spune Olivier.
,,Această inițiativă a PNUD Moldova a fost pe deplin salutată de către părinți, șefi de instituții de învățământ, și producătorii de fructe. O mulțime de părinți susțin ideea, în timp ce directorii școlilor și grădinițelor din Chișinău a construit baza unei colaborări ulterioare’’, a mai specificat faimosul bucătarul.

Jamie Olivier îndeamnă oamenii din întreaga lume să doneze bani pentru campania ,,Coolege vitamine!’’

,,De la sfârșitul lunii mai, campania ,,Coolege vitamine!’’ a reuşit să strângă 90% din suma țintă de 10.000 de dolari pentru iniţierea proiectului! Suma fiecărui dolar este apoi dublată de PNUD Moldova. Datorită succesului, proiectul ar putea fi extins ulterior la scară națională, o idee genială pentru toţi copii din Republica Moldova’’.
,,Fiecare dintre noi poate contribui la această inițiativă pentru a ajuta copiii să devină sănătoşi şi plini de energie, graţie unei unei diete complexe, bogate în vitamine. Pe măsura ce copiii vor dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase, ei vor deveni ambasadorii consumului regulat de fructe, o undă care va cuprinde întreaga societate.”
,,Prin donarea doar a 14 dolari, puteți asigura aportul anual și regulat de gustări de fructe proaspete pentru un copil. Așa că, donați acum chiar aici – mai există încă 10 de zile până la sfârșitul campaniei! Orice donație ar putea asigura un viitor sănătos și fericit pentru un copil. Alătură-te campaniei The Food Revolution in Moldova și împreună vom face merele „cool” pentru copii! Astăzi, în Moldova, mâine, în întreaga lume – această inițiativă locală poate deveni una globală!’’, este mesajul lui Jamie Olivier.

Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al PNUD și Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și în parteneriat cu Eximbank, Orange Moldova, Linella, 7 alte companii private și peste o sută de persoane din Republica Moldova și din străinătate.

Din toamnă, copiii din 5 școli şi grădinițe din municipiul Chişinău, selectate prin concurs, vor benefecia pe tot parcursul anului școlar, de gustări de mere proaspete şi feliate, ambalate atractiv.

Dacă vor fi adunate mai multe fonduri, proiectul ar putea fi extins la scară națională.

Astfel, persoanele şi instituțiile interesate de a susține campania „Coolege Vitamine!” o pot face prin transfer bancar pe site-ul www.picivoinici.md, donând pe pagina Indiegogo a campaniei sau prin terminalele de plată.

logo-doneaza

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Galina Tomaş a luat la ”bani mărunţi” bucătarul de la Jurnal Tv
Articolul anterior
De ce a renunțat la dietă și s-a apucat de sport. Secretele Inei Chișlaru!
Articolul următor