Cu un aspect luminos, arătos, aproape că perfecte, legumele de pe tarabele din piaţă ne ademenesc în această perioadă, dar sunt acestea la fel de sănătoase, precum arată?
Specialiştii atenţionează însă că, deşi bifează la capitolul imagine, legumele crescute artificial, în afara sezonului, nu stau la fel de bine şi la capitolul beneficii aduse organismului.
,,Sunt fără gust, lipsite de nutrienţi legumele pe care le cumpărăm din comerţ. Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au ,,avantaje’’: sunt aspectoase, rezistă în timp şi cresc destul de repede”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului Naţional de Cercetări Alimentare din România.
Specialistul spune că legumele nu au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. „Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecţie artificială, pentru a avea o producţie mare de legume. Soiurile pure nu dau producţii mari. Un bun exemplu este soiul roşiilor „inimă de bou”, mai spune profesorul.
Legumele sunt tratate chimic ca să reziste mai mult
Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masă, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează specialiştii. Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. „Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor”, recomandă Mencinicopschi.
Piaţa este invadată pe timpul iernii şi primăverii de legume aduse din import
„Legumele care se găsesc în această perioadă a anului sunt în mare parte aduse din ţări aflate în zona mediteraneană, acolo unde iernile sunt mai blânde. Roşiile şi castraveţii care se găsesc în pieţe şi magazine sunt aduse cu precădere din Turcia, Spania şi Olanda”, declară specialistul.
Deşi provin din ţări unde temperaturile sunt ridicate, roşiile şi castraveţii de import sunt crescute în sere. „În Olanda şi Spania sunt sere înalte, unde dintr-un singur hectar se pot obţine câteva sute de tone de legume”, precizează depuatul român Valeriu Tabără. În cazul roşiilor există sere speciale, iar legumele nu mai cresc în pământ, ci în substanţe nutritive, in sere, pe un substrat umed, în substanţe hidroponice. Dacă în mod normal, anual se obţine o singură producţie, cu ajutorul serelor şi a soiurilor speciale se obţin roşii şi castraveţi şi de trei ori pe an, o dată în sezon şi de două ori în extrasezon.
Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna, în afara sezonului, au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald.
„Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt”, spune profesorul.