Lichiorul de nuci verzi este un remediu folosit de multă vreme în medicina populară, ca leac natural pentru glanda tiroidă şi îmbunătăţirea digestiei. Fructul de nuc imatur este o sursă de substanţe antioxidante, vitamina C şi iod, iar reţeta de lichior de nuci verzi se găseşte şi astăzi în scrierile mănăstireşti, în casele foștilor aristocrați, care serveau lichiorul ca remediu tonic universal pentru o digestie sănătoasă.
În Italia acesta este cunoscut şi sub denumirea de ,,nocino’’. Lichiorul de nuci verzi este primul ajutor în boli de stomac, ca remediu natural pentru anemie şi întărirea sângelui, în hipotiroidie.
Licoarea de nuc este la fel de eficientă în stări de indigestie, diaree, constipație, arsuri la stomac, balonare, crampe și toxiinfecţii alimentare.
Cum se prepară:
- Se mărunţesc 20-24 de nuci verzi, se pun într-o sticlă de un litru, cu gât larg.
- Deasupra se toarnă alcool de 40 de grade, comestibil, cam de 2-3 degete deasupra nucilor.
- Se lasă la macerat 15-30 de zile, într-un loc călduros sau chiar la soare. Apoi, se strecoară şi în alcoolul obţinut, se adaugă 3 cuişoare, 3 nucşoare, jumătate de baton de vanilie, coaja de la o jumătate de portocală şi 300g de zahăr brun.
- Se agită bine şi se lasă iar la macerat, încă 3-4 zile. Apoi, se filtrează şi se pune în sticluţe mici de 50-100 ml, păstrându-se la răcoare şi întuneric.
Cum se foloseşte
Lichiorul de nuci verzi se serveşte în cure de 20-30 de zile, câte 1-2 linguriţe , seara, înainte de cină. Are efecte deosebite asupra tubului digestiv, stimulează bila leneşă şi reduce grăsimea din ficat, purifică sângele, combate viermii intestinali.
Cum slăbeşti dacă îţi este afectată glanda tiroidă
Acest lichior poate fi preparat şi toamna când învelişul verde se desprinde de pe nuci. Reţeta este aceeaşi, în locul nucilor verzi se foloseşte învelişul verde de la 15-18 nuci.