Meniul copiilor de la grădiniţele şi şcolile din ţară va suporta modificări radicale. Ministerul Sănătăţii promite copiilor fructe și legume în fiecare zi, lapte, carne, pește, de cel puțin două ori pe săptămână, pâine din făină integrală, dar și supe creme din legume.
De altfel, copiii vor consuma doar fructe şi legume de sezon, crescute în Moldova, iar alimentele modificate genetic şi cele care conţin aditivi vor fi interzise. Mai mult, copii nu vor mai mânca alimente prăjite, ci doar fierte, coapte sau înăbușite. De asemenea, în meniul acestora vor fi reduse cantităţile de zahăr şi pâine şi va fi introdusă apa potabilă filtrată sau îmbuteliată pentru hidratarea organismului.
Ministerul Sănătății a lansat dezbaterilor publice noile recomandări cu privire la alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general. Acestea urmează să devină obligatorii imediat ce vor fi aprobate de către Guvern. Acum, conducătorii de școli și grădinile pot ține cont de ele sau le pot ignora.
Tatiana Dănilă, medic igienist în secția „Sănătatea Copiilor și Tinerilor” la Centrul Național de Sănătate Publică a declarat pentru e-sanatate.md că meniurile au fost elaborate pentru fiecare sezon în parte.
,,Pentru sezonul cald, prevalează fructele și legumele. De asemenea, a fost adăugat și un nou tabel care arată compatibilitatea alimentelor. Acesta va servi drept reper pentru alcătuirea meniurilor. La baza noilor meniuri au stat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății”, a declarat aceasta.
„Ne-am condus după normele unor țări europene, precum România, Bulgaria pentru a vedea ce nutrienți trebuie să primească copii zilnic pentru o dezvoltare armonioasă. În meniuri persistau crupele, pastele de două ori pe zi, dar acum noi optăm ca fructele și pastele să se ofere o dată pe zi, iar legumele de două ori. Ne-am străduit ca produsele lactate, fructele și legumele să fie obligatorii zilnic în meniurile copiilor. Am optat să fie exclusă prepararea bucatelor prin prăjire. S-a propus prepararea supelor creme și oferirea peștelui de două ori pe săptămână. Ne-am străduit să respectăm valoarea calorică pentru copiii de diferite vârste. Noi optăm că aceste recomandări să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern, pentru că astfel gestionarii de instituții de învățământ general vor fi obligați să-l îndeplinească”, a declarat și Iurie Cojocaru, șeful secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.
Meniurile prevăd ca rația alimentară să corespundă vârstei copilului, iar regimul să fie alcătuit din patru-cinci mese pe zi.
De asemenea, acesta trebuie să fie variat, iar aceleași bucate nu se vor repeta în timpul zilei sau săptămânii. De altfel, la prepararea bucatelor se va da preferință produselor integrale față de cele rafinate: făină integrală, paste făinoase integrale și crupe integrale.
Meniul zilnic se va alcătui de către personalul medical pentru zece zile, apoi va fi schimbat. Acesta trebuie să fie semnat de bucătarul-șef, asistenta medicală și managerul instituției și aprobat de Centrul de Sănătate Publică teritorial.
Responsabilii de la sănătate au decis să modifice meniurile copiilor, după ce un grup de părinți au alertat autoritățile, prin mai multe instituții media, precum că micuții mănâncă produse nesănătoase, zaharuri și grăsimi. În urma unei investigații mai ample, Ministerul Sănătății a dispus interzicerea cărnii procesate și a mezelurilor din instituțiile de învățământ general și a creat un grup de lucru care să revadă normele fiziologice de nutrienți, precum și să creeze recomandări noi, îmbunătățite, ale meniurilor copiilor de la școli și grădinițe.
Totodată, proiectul mai vine cu un set de recomandări privind felul în care părinții își pot educa copiii să mănânce sănătos.