Medic internist: despre câteva greşeli grave în alimentaţie, care ne îmbolnăvesc!

Un renumit medic fitoterapeut, doctor în ştiinţe medicale şi autor al mai multor lucrări în domeniu este de părere că stilul de viaţă defectuos predispune organismul la îmbolnăvire şi mai ales la creşterea continuă a incidenţei cancerului şi obezităţii în rândul populaţiei. Prof. Dr. Pavel Chirilă face referire la câteva dintre greşelile alimentare, care ne afectează cel mai mult şi care ar trebui evitate.

separator

Doctor-Pavel-Chirilă

,,Unul dintre cele mai impresionante lucruri din cariera mea este cum acest flagel numit cancer ucide milioane de oameni de pe planetă și care este tratat cu foarte mare indiferență’’, afirmă Prof. dr. Pavel Chirilă, doctor în ştiinţe medicale, medic primar medicină internă, fitoterapeut, homeopat, Preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuți.

Medicul afirmă că o treime din cazurile de cancer sunt evitabile. De aceea, susține campaniile care pun accentul pe un stil de viață sănătos şi o alimentaţie corectă.

,,Omul la început se hrănea sănătos pentru că nu avea altceva. O dată cu evoluția însă omenirea a făcut câteva greșeli care o să ne coste foarte scump acum’’, mai spune medicul.

Prima greșeală: Apariția zahărului alb – În 1830 a apărut zahărul alb, un dizaharid care făcea abatere de la alimentația normală a omului. Omul mânca poliglucide, mierea conține 3,4% zaharoză adică mai puțin decât zahărul, astfel că
zahărul alb are un impact metabolic imens asupra organismului.

A doua greșeală: Făina albă –Un francez a descoperit făina albă folosind-o în locul făinii integrale. Mineralele, fibrele se găsesc în procent foarte mic în făina albă.

A treia greșeală: Descoperirea îngrășămintelor chimice -Plantele creșteau mai repede, la fel și producția, dar este o gândire greșită deoarece acest lucru pune accent pe cantitate nu pe calitate. În 40-50 de ani de folosire a îngrășămintelor chimice imunitatea plantelor a scăzut vertiginos, iar acestea nu mai erau în stare să se apere de atacurile insectelor. Asta a dus la comiterea unei alte greşeli – folosirea insecticidelor.

A patra greșeală – Introducerea aditivilor alimentari și a E-urilor – Folosirea acestora în alimentație a început în anii ’60, pentru ameliorarea calității organoleptice a produselor, adică să fie mai plăcute la gust. Omul va plăti însă destul de scump satisfacerea gustului alimentar, a cincea greșeală – organismele modificate genetic

Următorii factori, regăsiţi pe deplin în mediul de viaţă contemporan, sunt în viziunea specialistului factori oncogeni pentru organism şi ar trebui eliminaţi:

  1. Evitarea apei cu clor – Oamenii abuză de clor atât prin consumul direct de la robinet cât și prin duș, prin piele. În România se pune o cantitate mai mare de clor în apă decât este normal acest lucru favorizează apariția cancerului de rect. Recomandarea ar fi consumul de apă curată, pură, de izvor de la adâncimea de 50 metri. Acolo este apa curată.
  2. Evitarea cărnii sub formă de șuncă, salam, parizer, deoarece conțin nitrați. Când ajung în corpul omului şi dau de un Ph acid se transformă în nitrosamine, care provoacă cancer. Acesta este mecanismul prin care nitriții și nitrați provoacă cancer la tubul digestiv.
  3. Zahărul, un alt factor oncogen. Mecanismul prin care acționează? În SUA se consumă 55 de kg de zahăr pe cap de locuitor pe an, în România în jur de 33 kg. Zahărul este un aliment criminal. Stimulează în permanență secreția de insulină, slăbește flora intestinală benefică. Dacă îi dai zahăr flora se dereglează total. Nu mai urmează calea metabolică a combustiei prin oxigen, ci calea anaerobă. Boală canceroasă avansează în corp cu lactoză în jurul ei în spațiu anaerob. La fel zahărul modifică instinctul alimentar, enunţă medicul.
  4. Aditivi alimentari– produsele care conțin E-uri.
  5. Obezitatea – factor oncogen.

Aditivi alimentari  oncogeni:

Benzoatul de sodium – există doar în România și în câteva țări din Est. S-a demonstrat că este cancerigen. În țările europene a fost interzisă folosirea acestei substanțe în alimente. A fost înlocuit cu sorbat de potasiu care încă nu s-a dovedit a fi cencerigen.

Aspartamul – se găsește în gumă de mestecat și unele băuturi carbogazoase, sucuri. Este răspunzător de apariţia a 99 de boli.

Iodarea în exces a sării – În 2002 Ministerul Sănătății din România a constatat la mulți români că tiroida funcționează anormal adică sunt hipotiroidieni. Guvernul a încurajat astfel consumul de sare iodată. În România existau atunci un număr de 10.000 de hipotiroidieni. După 3 ani de experienţă a fost întreruptă folosirea sării iodate deoarce au apărut cazuri de cancer tiroidian. Astfel cancerul de tiroidă s-a dublat, hipotiroidia s-a dublat, iar alergia la iod a crescut, mai spune specialistul.

sursa

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

O celebră actriţă, din filmul Pe aripile vântului, împlineşte 100 de ani: ,,Savurez ideea de a fi trăit un secol!’’
Articolul anterior
Cum i-a dovedit o tânără tatălui său că încă e virgină
Articolul următor