Fasolea verde conţine o cantitate bună de fibre dietetice, proteine, vitamine şi antioxidanţi. Pe lângă faptul că îţi încarcă organismul cu nutrienţi benefici, păstăile te ajută să îţi reglezi funcţiile tractului digestiv, să reduci în sânge cantitatea de zahăr şi colesterol, să previi obezitatea.
Dr. Michael T.Murray este unul dintre cei mai renumiţi experţi în nutriţie şi medicină naturistă din lume. Acesta a publicat peste 30 de cărţi de alimentaţie şi plante medicinale de interes actual.
În ,,Cartea completă a sucurilor’’, dr. Murray citează fasolea verde, sau păstăile, ca alimente cu rezultate bune în curele de slăbire, datorită nutrienţilor, care acţionează benefic asupra metabolismului. Un studiu a arătat că fasolea verde şi ceapa reduc semnificativ nivelul de zahăr din sânge. De altfel, tecile de fasole verde sunt recomandate de medicina populară pentru persoanele cu diabet zaharat.
Scapă rapid de balonare cu această băutură răcoritoare de vară!
Un mod important prin care păstăile ajută la scăderea în greutate este controlul glicemiei. Studiile de laborator arată că păstăile ajută la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, datorită faptului că acestea sunt foarte bogate în fibre şi antioxidanţi (carotenoide şi flavonoide), cu proprietăţi antiinflamatoare şi antiaterosclerotice.
Studiile epidemiologice efectuate pe subiecţi umani au relevat asocieri importante între consumul de leguminoase şi bolile cardiovasculare sau obezitatea.
Potrivit unui sudiu canadian, consumatorii de fasole au un nivel mai mare de nutrienţi în organism, o greutate corporală mai bună şi o valoare mai mică a tensiunii arteriale sistolice.
Dr. Murray susţine că legumele cu păstăi îmbunătăţesc funcţiile ficatului datorită faptului că ajută la scăderea grăsimilor şi colesterolului în organism.
Ce cantitate de păstăi poţi consuma zilnic fără să te îngraşi
Porţia recomandată este de o cană (240ml) de păstăi gătite pe zi. Poţi include în meniu diferite tipuri de leguminoase: fasole pestriţă, linte, mazăre, năut. Experţii în nutriţie spun că cel mai bun mod de preparare a păstăilor este la aburi. Pentru orice eventualitate, le poţi prepara prin înăbuşire în puţină apă şi ulei, nicidecum prin prăjire. Dacă urmăreşti o cură de slăbire, nu consuma păstăile cu pâine. Le poţi asezona cu condimente, ceapă, usturoi.
Alimente pe care le poţi combina cu exerciţiile fizice, pentru un efect rapid în cura de slăbire
Păstăile culese vara se păstrează bine la congelator. Studiile arată că fasolea verde îşi păstrează valoarea nutritivă prin congelare timp de 3-6 luni. Este indicat înainte de congelare să fierbi păstăile la aburi 3-5 minute. După ce s-au răcit complet, se pun în pungi şi se introduc în congelator.