Toată lumea știe că uleiul de măsline este un elixir pentru sănătate și numeroase studii au demonstrat că poate combate diverse boli. Pentru a profita la maximum de beneficiile lui, trebuie să ştim însă cum să-l folosim.
Iată cele mai frecvente greșeli de folosire a uleiului de măsline:
Îl ții aproape de cuptor
Nimic nu râncezește uleiul de măsline mai repede decât căldură și lumina. Ține uleiul de măsline într-un recipient închis la culoare și depozitează-l într-un loc răcoros, departe de sursele de căldură și de razele soarelui.
Îl alegi pe cel ”light”
Toate tipurile de ulei de măsline au cam același număr de calorii, adică aproximativ 120 de calorii și 15 grame de grăsime la o lingură. Termenul ”light” se referă, în cazul uleiului de măsline, la culoare și aromă.
Nu citești eticheta
Cel mai sănătos ulei de măsline este cel pe a cărui etichetă este specificat presat la rece. ,,Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%,” atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli.
Îl irosești pe cel extravirgin la prăjit
,,La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier,” spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
În acest sezon avem ocazia să includem în meniu primele verdețuri proaspete bogate în aminoacizi și vitamine. Spanac, ștevie, salată, urzici, ceapă, usturoi verde, leurdă și lobodă – nutrienții din aceste plante stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.
Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și formează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente.
Usturoiul și ceapa verde accelerează activitatea ficatului
Usturoiul este bogat în alicină și seleniu, două substanțe nutritive benefice nu doar pentru organism, ci și pentru ficat. Datorită conţinutului ridicat de sulf, atât ceapa, cât şi usturoiul verde cresc activitatea enzimatică, prin urmare curăţă şi ficatul. Fără acest mineral esențial, ficatul nu ar reuși să elimine eficient toxinele din organism.
Urzica are acțiune depurativă
Această plantă de primăvară este bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K), acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. În plus, aceasta are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante.
Preparatele pe bază de urzică elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ca să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale acestei plante este indicat să ții o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Ca să obții ceaiul, este nevoie să opărești 1 linguriță cu vârf de plantă în 400 ml de apă fierbinte. Important este să lași amestecul la infuzat 2 minute și să consumi 1 ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar în timpul zilei încă 2 cești de ceai.
Spanacul curăță ficatul
Frunzele de spanac sunt bogate în potasiu, folați și magneziu, fiind utile nu doar pentru detoxificarea ficatului, ci și în scăderea tensiunii arteriale. Trebuie să știi că spanacul nu trebuie ținut la frigider mai mult de 2 zile. Altfel, acesta își pierde virtuțile terapeutice. Spanacul este util și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că frunzele de spanac au foarte puține calorii și conțin substanțe cu efect diuretic.
Atenție! Pentru că este sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului, cei care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intestinale sau care urmează un regim fără sare nu trebuie să consume cantități mari de spanac.
Loboda, delicioasă și bună pentru ficat
Ciorbele, omletele, sufleurile și plăcintele care au în compoziție frunze de lobodă sunt mâncăruri delicioase, recomandate în detoxificarea ficatului, dar și celor care primăvara se simt obosiți, ușor iritabili, fără putere, din cauza asteniei. Totodată, pentru că planta are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, este indicată și în afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.
Leurda curăță sângele
Cunoscută și sub denumirea de ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa ursului, ceapa ciorii, leurda are în compoziție vitaminele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Leurda îmbunătățește digestia, previne apariția virozelor respiratorii și afecțiunile pulmonare. Totodată, preparatele pe bază de leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea. Pe lângă acestea, leurda este eficientă în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, în scăderea riscului bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral.
Ștevia
Conține săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Deși este o plantă recomandată în stimularea ficatului, puțini știu că aceasta are acţiune laxativă datorită acidului crisofanic din compoziție sa. Din ștevie, frecvent se prepară ciorbe.
Salata verde
Este bogată în minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine: A, B1, C, E și K, dar și în fibre vegetale. Se consumă ca atare, sub formă de salate, dar și în combinație cu alte legume crude, ulei, sare şi suc de lămâie. Consumată seara, la cină, favorizează instalarea unui somn liniştit și accelerează digestia.
Singurul fruct care te ajută să slăbești. Cum să îl prepari ca să-ți ardă grăsimea de pe abdomen
Nutriționiștii au dezvăluit care este singurul fruct care te ajută să slăbești. Conform specialiștilor de la Healthline, acestea te-ar putea ajuta să arzi grăsimea abdominală. Grăsimea viscerală este considerată a fi cea mai periculoasă pentru sănătate.
Nu doar că este inestetică, dar este și extrem de periculoasă, spun specialiștii. Grăsimea abdominală acoperă organele din această zonă a corpului și duce în timp la apariția bolilor cronice, dar și la apariția obezității. Astfel, nutriționiștii recomandă o dietă cât mai echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a putea reduce grăsimea nedorită.
Singurul fruct care te ajută să slăbești
Un singur fruct nu va face minuni când vine vorba de pierderea în greutate, dar te-ar putea ajuta să accelerezi procesul de slăbire. Adăugând pe lista ta de cumărături fructe nutritive, te vei asigura că ai parte de o dietă echilibrată și sănătoasă, scrie catine.ro.
Acest fruct care te poate ajuta să arzi grăsimea abdominală este extrem de versatil și poate fi inclus cu succes în salate, smoothies sau chiar în supe delicioase. Este un fruct cu un număr impresionant de nutrienți, care te ajută să rămâi plină pentru o perioadă mai lungă de timp.
Avocado este considerat a fi unul dintre cele mai versatile fructe, având un număr important de micronutrienți și macronutrienți. Studiile au demonstrat faptul că acesta este mult mai bogat în potasiu decât bananele.
Totodată, avocado reprezintă o sursă importantă de aceeași grași monosaturați. Textura cremoasă a acestui fruct îl face ușor de integrat în orice preparat. Cu toate acestea, avocado trebuie ales cu mare atenție pentru a fi perfect copt.
Avocado este benefic pentru pierderea în greutate
Avocado poate ajuta la pierderea în greutate dacă este inclus în mod corect în dieta ta. Acesta este antiinflamator și ajută la reducerea radicalilor liberi din organism. Totodată, avocado ajută la îmbunătățirea procesului digestiv, iar studiile arată că ar putea să prevină riscul de apariție al obezității. Un fruct de avocado conține mai puțin de un gram de zahăr, spun studiile.
Acest lucru înseamnă că te poți bucura de acest fruct fără să-ți fie teamă că vei avea un aport mult prea mare de fructoză care ar putea să intervină în procesul tău de slăbire. Un singură porție de avocado conține mai puțin de 100 de calorii, susțin specialiștii.
Medic specialist în imunologie și alergologie: ,,Suntem victimele unui experiment alimentar criminal”
Cei care doresc sa consume doar produse naturale, fără E-uri şi alte ,,surprize” nocive, îşi pot face cumpărăturile cu chibzuială, de la pâine la bomboane, de la brânză la carne de porc şi vită, ceaiuri, sucuri, uleiuri cu arome artificiale.
,,Nu consumaţi acelaşi aliment o perioada lunga de timp”, spunea medicul Maria Chirilă, specialist in imunologie si alergologie. ,,Şi în homeopatie se aplică zicala „ce-i prea mult nu-i sănătos”. Chiar dacă, în esenţă, e bun”.
Aşa că medicul atrage atenţia să nu consumăm acelaşi ceai, aliment sau orice alt produs o perioadă foarte lungă de timp. Pentru că asta duce la o simptomatologie. Ceaiul de sunătoare, de pildă, altfel benefic, dă nevralgii destul de grave:
„La un moment dat, am avut o pacientă tânără, frumoasă, dar cu nişte cearcăne imense, până la jumătatea feţei, şi cu o stare generală foarte proastă. Am întrebat-o, din prima, ce mănâncă. Şi mi-a spus că hrana ei, de doi ani, se rezumă doar la grâu încolţit”.
„Toată nenorocirea asta cu bolile provine de la stilul de viaţă, de la ceea ce mâncăm. Am făcut un calcul şi, în fiecare zi, prin alimentele de pe piaţă, mâncăm în jur de 250-300 de substanţe chimice. Cum vreţi să reziste organismul la o asemenea agresiune? Pâinea cea de toate zilele, de pildă, are nu mai puţin de 14 afânători, dintre care unii cancerigeni. Prin sare, cea iodată, că de alta nu avem, luăm în fiecare zi o doză de cianură. Laptele praf pentru copii conţine 28 de substanţe chimice, inclusiv piatră vânătă, folosită la stropitul viilor, pentru dăunători. Toate sunt scrise pe cutii, adică e la vedere, nu trebuie decât să le citiţi. Cine avizează acest experiment alimentar criminal? În toate ţările civilizate, E-urile sunt controlate foarte strict. Numai la noi se folosesc haotic, fiecare producător pune ce şi cât vrea. De ce să încarci un aliment oarecare cu 15 E-uri, când el este foarte bun în stare naturală? Doar dacă vrei să-i creşti preţul, că şi otrăvurile astea sunt scumpe. Şi cam aşa se întâmplă, culmea sadismului, trebuie să îi şi plătim bine ca să ne omoare. Sau dacă vrei, ca politică de stat, să fie cât mai mulţi oameni bolnavi. Şi să dezvolţi industria farmaceutică. Mult mai rentabilă, la noi, decât industria de armament, de pildă.
Pentru o viaţă sănătoasă şi pentru a trata cât mai corect diverse afecţiuni, dacă le avem, dr. Maria Chirilă recomanda câteva „reţete” generale:
• beţi sucuri de cătină, echinaceea şi isop, pentru că ele cresc imunitatea
• în loc de antibiotice, luaţi uleiuri esenţiale de eucalipt şi cimbru
• consumaţi cât mai multe alimente-medicament: hrean (cel mai bun antibiotic); ridiche neagră (depurativ, detoxifiant); sfeclă roşie (mare furnizoare de fier); andive (adevărate minuni pentru afecţiunile hepato- biliare); leurdă (antitumoral natural)
• beţi 2- 3 căni de ceai pe zi: de porumbe şi hibiscus (antistres); de măceşe (macerat de seara până dimineaţa este sănătate curată pentru cardiaci).