Peste 90% dintre salamurile feliate conţin aditivi cancerigeni şi prea multă sare, periculoasă pentru sănătate! Studiu

Mezelurile, tartinele cu salam, sunt gustări la care mulţi apelează, părinţii le pregătesc chiar şi copiilor, unora de la vârste mici, fără să ştie că salamurile sunt încărcate în sare şi mulţi aditivi periculoşi, potrivit unui studiu realizat recent de către Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC).

separator

xxxxxÎn rezultatul cercetării, experţii de la APC au stabilit că 51% dintre salamurile feliate conţineau în 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Însă, consumul excesiv de sare cauzează creşterea valorilor tensiunii arteriale, agravează bolile de inimă, insuficiența cardiacă, duce la hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor, edeme, accident vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de doar 1,6 grame de sodiu zilnic.

Salam_Feliat_Declaratie_Nutritionala_04_1

„Salamurile feliate figurează pe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor de către Ministerul Sănătăţii din România, deoarece au un conţinut de grăsimi saturate mai mare de 5g per 100g produs şi un conţinut de sare mai mare de 1,5g per 100g produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia”, declară dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.

La 75% dintre salamurile feliate producatorii nu declara cantitatea de carne din 100 grame de produs.

Aditivi periculoşi în mezeluri

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 de aditivi alimentari și alte substanțe, după cum urmează: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfaţi de sodiu, trifosfaţi de sodiu, polifosfaţi de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum, acid izoascorbic.In cele 51 de produse analizate de APC s-au identificat 26 aditivi alimentari si alte substante, cele mai periculoase fiind caragenanul, carminul, monoglutamatul de sodiu si nitriti de sodiu si de potasiu.

Salam_Feliat_Aditivi_07Astfel, 63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coşenilă, colorant care nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate şi distruge vitamina B12.

La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul (E407), un gelifiant care, potrivit unor studii, ar prezenta riscuri cancerigene. In UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluşi din motive de precauţie.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu în clitate de conservant, multe studii confirmate şi de OMS avertizând că nitriţii sunt cei care creează potenţialul cancerigen al mezelurilor.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta provoacă reactii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.

Salam_Feliat_Aditivi_03

,,Cum să creadă cineva că dacă mănâncă salam, mănâncă carne? Mezelurile produse prin prelucrarea cărnii, cum sunt salamurile, crenvurştii, parizerul şi altele, sunt făcute nu pentru a ne fi nouă uşor să facem sandviş copilului la şcoală, ci pentru a nu arunca resturile provenite din prelucrarea cărnii. Cum să creadă cineva că un produs sănătos poate rezista în galantarele supermarket-ului săptămâni întregi? Nu, nu poţi crede aşa ceva! Mai intâi creştem în greutate, apoi apare obezitatea, diabetul şi bolile de inimă’’, spune Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant de Nutriţie şi Sănătate, Fondator la „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate”.

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

Iahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

Sarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

Salata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

Dovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

Sursa 

Ce vor mânca elevii din școlile din țară? Autoritățile propun un model de meniu pentru pachetele alimentare

Ministerul Educației și Cercetării supune consultărilor publice meniul pachetelor alimentare pe care le vor primi elevii claselor de gimnaziu, din instituțiile de învățământ care nu au bloc alimentar sau au bloc alimentar, dar nu au capacitatea de a asigura și gimnaziștii cu bucate gătite, scrie tvrmoldova.md.

Meniul- model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX, arată în felul următor:

Propunerile pot fi transmise, completând formularul disponibil la următorul link: https://bit.ly/41S8DTl.

MEC organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

În prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie, acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald (cei din instituțiile care au bloc alimentar/cantină și au capacitatea de a alimenta și gimnazișii) sau mic dejun la pachet (cei din instituțiile care nu au bloc alimentar/cantină sau au, dar nu au suficientă capacitate).

Trucul care te ajută să cureți încălțămintea albă!
Articolul anterior
Revista Nunta by Aura recomandă: Hora gândurilor cu Ştefan Bănică Jr.
Articolul următor
Close menu