Mezelurile, tartinele cu salam, sunt gustări la care mulţi apelează, părinţii le pregătesc chiar şi copiilor, unora de la vârste mici, fără să ştie că salamurile sunt încărcate în sare şi mulţi aditivi periculoşi, potrivit unui studiu realizat recent de către Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC).
În rezultatul cercetării, experţii de la APC au stabilit că 51% dintre salamurile feliate conţineau în 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Însă, consumul excesiv de sare cauzează creşterea valorilor tensiunii arteriale, agravează bolile de inimă, insuficiența cardiacă, duce la hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor, edeme, accident vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de doar 1,6 grame de sodiu zilnic.
„Salamurile feliate figurează pe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor de către Ministerul Sănătăţii din România, deoarece au un conţinut de grăsimi saturate mai mare de 5g per 100g produs şi un conţinut de sare mai mare de 1,5g per 100g produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia”, declară dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.
La 75% dintre salamurile feliate producatorii nu declara cantitatea de carne din 100 grame de produs.
Aditivi periculoşi în mezeluri
În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 de aditivi alimentari și alte substanțe, după cum urmează: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfaţi de sodiu, trifosfaţi de sodiu, polifosfaţi de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum, acid izoascorbic.In cele 51 de produse analizate de APC s-au identificat 26 aditivi alimentari si alte substante, cele mai periculoase fiind caragenanul, carminul, monoglutamatul de sodiu si nitriti de sodiu si de potasiu.
Astfel, 63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coşenilă, colorant care nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate şi distruge vitamina B12.
La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul (E407), un gelifiant care, potrivit unor studii, ar prezenta riscuri cancerigene. In UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluşi din motive de precauţie.
La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu în clitate de conservant, multe studii confirmate şi de OMS avertizând că nitriţii sunt cei care creează potenţialul cancerigen al mezelurilor.
La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust şi aromă. Acesta provoacă reactii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
,,Cum să creadă cineva că dacă mănâncă salam, mănâncă carne? Mezelurile produse prin prelucrarea cărnii, cum sunt salamurile, crenvurştii, parizerul şi altele, sunt făcute nu pentru a ne fi nouă uşor să facem sandviş copilului la şcoală, ci pentru a nu arunca resturile provenite din prelucrarea cărnii. Cum să creadă cineva că un produs sănătos poate rezista în galantarele supermarket-ului săptămâni întregi? Nu, nu poţi crede aşa ceva! Mai intâi creştem în greutate, apoi apare obezitatea, diabetul şi bolile de inimă’’, spune Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant de Nutriţie şi Sănătate, Fondator la „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate”.