Cea mai bună carne este considerată a fi cea de pește, doar că există un procent destul de ridicat ca aceasta să fie otrăvit cu mercur.
Este carnea cea mai slabă, este gustoasă, conține acizi grași Omega și mulți alți nutrienți, doar că în timp a devenit destul de periculoasă.
Peștele marin și cel oceanic, răpitorii ca rechinul, tonul, spada și macroul conțin destul de mult mercur ca să ne facă rău. Cu cât trăiesc mai mult acești pești, cu atât acumulează mai multe toxine și metale grele. Unul din ele este mercurul care nu poate fi eliminat din organism și se acumulează în creier, ficat și rinichi. Consecințele pot fi destul de grave, distruge sistemul nervos și provoacă intoxicații cu mercur care pot fi letale.
Un studiu efectuat de specialiștii americani de la Institutul de Cercetare a Biodiversităţii din Maine SUA, relatează că 84% din peștele marin și oceanic conține un nivel periculos de mercur pentru sănătate. Indiferent de forma proaspătă sau congelată a peștelui, acesta este o otravă adevărată, deoarece apele planetei sunt destul de poluate.
Pe de alta parte, nutriționiștii recomandă consumul de pește, deoarece conține un nivel ridicat de acizi grași Omega care ajuta la dezvoltarea creierului, îmbunătățesc memoria, protejează inima și luptă cu cancerul. Prin urmare, nu este bine să renunți la consumul de pește, ci doar la cele care conțin o cantitate mare de mercur.
Pește sărac în mercur: sardine, somon sălbatic, crab, păstrăv, hering, cambula. Dar există avertizări și în acest caz, chiar dacă aceste tipuri de pește au un nivel scăzut de mercur, pot fi contaminați cu alte substanțe nocive.
De aceea, este bine să consumi numai de două ori pe săptămână pește, iar în cazul femeilor însărcinate, trebuie redusă cantitatea de carne de pește ingerată pe cât posibil. În cazul acestora, mercurul din pește poate provoca avort spontan sau malformații congenitale la făt.
Text: Snejana Țugui