De astăzi începe Postul Paștelui, cel mai mare post de peste an, dar și cel mai aspru. Această perioadă va ține până pe 19 aprilie, urmând ca pe 20 aprilie să sărbătorim Învierea Domnului. Timp de șapte săptămâni, cât durează, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar și fumatul și consumul de alcool.
Însă, chiar dacă ținem post, organismul are nevoie de o alimentație diversă, bogată în vitamine, minerale și fibre alimentare, atât de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavară. Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească alimentele bogate în proteine, carbohidrați, vitaminele și minerale.
Din păcate, foarte multe persoane asociază postul cu alimente deloc sănătoase ca produsele de patiserie, cartofii prăjiti, pateuri vegetale, pâine din făină albă sau margarină.
Perioada postului reprezintă o oportunitate să beneficiem de grăsimi de bună calitate, având în vedere că nu se consumă alimente de origine animală.
Surse de grăsimi bune sunt fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile) în stare crudă, uleiurile vegetale (ulei de măsline, floarea soarelui, soia, porumb, germeni de graâu), dar și produsele care au ca ingrediente uleiuri vegetale bogate în Omega 3, precum margarina tartinabilă care, în special în post, poate înlocui grăsimile alimentare de origine animală și poate acoperi parțial, necesarul de Omega 3, grăsime esențiala foarte importantă pentru sănătate.
Vitală este și hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe și nu în ultimul rând apa, nu au voie să lipsească din alimentația zilnică.
Așadar, chiar și în perioada de restricții alimentare, ne putem hrăni echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi să fie atent cu nevoile propriului organism, asigurându-ne zilnic alimente care să conțină toate grupele de nutrienți, astfel încât greutatea să rămână constantă.
Alimente obligatorii
– fasolea boabe
– nautul
– mazărea
– lintea
– verdețuri crude (pătrunjel, mărar, leurdă, urzicile, rucola, salată verde)
– legumele crucifere (conopida, varza)
– nucile și semințele crude
– orezul integral (brun)
– ovăzul
– fructe și legume proaspete
– avocado
– uleiuri presate la rece
– peștele
Ferește-te de:
– pateuri vegetale
– mezeluri și produse procesate din soia
– cartofi prăjiți
– pâine din făină albă rafinată
– margarină
– dulciuri dietetice
– supe instant
– chipsuri