Reguli de alimentație după operația de cezariană

Regimul alimentar al mămicii după operația de cezariană nu presupune doar regimul respectat în spital. Acesta trebuie ținut numaidecât până în momentul când mama crede că și-a refăcut total forțele și în unele cazuri până când nu mai alaptează. Vezi mai jos în ce constă regimul rațional de alimentație a unei femei care a născut prin cezariană.

separator
image
Alimentatia după naștere
Imediat după naștere vei fi hrănita intravenos pentru că este cea mai sigură metodă de a face ca nutrienții să ajungă în corpul tău. În prima zi după operație mamelor le va fi permis să bea lichide incolore. Dacă ești tentată să treci peste aceasta etapă din cauza foamei sau poftei pentru ceva mai gustos, încearcă să reziști ispitei.

Băuturile carbogazoase
Chiar și după prima sau a doua zi după ce vei avea voie să bei și altceva în afară de apă, este recomandat să eviți bauturile carbogazoase.

Motivul este că gazul creează aciditate iar arsurile gastrice sunt una dintre cele mai comune efecte ale femeilor dupa o nastere prin cezariană. Acest sfat se extinde și pentru perioada în care vei putea să ai o alimentație normală.

Îndată ce ai voie să bei ceva mai complex decât apa, poti încerca sucul proaspăt de portocale, eventual fîcut în casă, pentru că cel din comerț conține mult zahăr. Sucul proaspăt de portocale te va scuti de durerile abdominale, de gaze și de senzația de balonare, plus că are un conținut mare de calciu și facilitează absorbția de fier din cauza concentratiei mari de vitamina C.


Importanța fierului în alimentație
Odata ce o mama care a dat nastere prin operație de cezariana revine la o dietă normală, asimilarea fierului prin alimentatie este foarte importantă pentru starea ei de sănătate. Aceste femei sunt cu atât mai expuse la deficiențe de fier, din cauza pierderii mari de sânge.

Dieta ideală pe care ar trebui să o urmezi pentru a-ți reface nivelul de fier trebuie să conțină toate cele patru grupe majore de alimente, cu mai mult accent pus pe carne, legume cu frunze verzi și legume boabe.

Alimentele ce conțin fier sunt: carnea roșie, organele de animale, spanacul, ouăle și anumite cereale fortifiate cu fier. Pentru o mai bună absorbție, mănâncă o masă care să conțină o cantitate mare de vitamina C atunci când iei suplimente de fier. Surse foarte bune de vitamina C sunt roșiile, fructele citrice, cartofii copți și broccoli.

Calciul
În afară de fier, proapstele mămici trebuie să includă și calciul în dieta lor. Din păcate, calciul previne absorbția fierului de către organism. Surse bune de calciu le reprezintă: laptele, iaurtul, brânza etc. Încearcă să nu iei suplimente de calciu atunci când iei suplimente de fier, pentru că interferează cu absorbția lor. Cu toate acestea, lactatele slabe sunt foarte importante din punct de vedere nutrițional așa că nu le elimina complet. Include alimente bogate în calciu la mesele la care nu iei suplimente de fier.

Suplimete și vitamine
Mamelor care au născut prin cezariană le sunt prescrise vitamine și suplimente care să le ajute să se refacă complet după operație. Dacă ți-au fost recomandate și ție, nu ezita să le ei pentru că te vor ajuta să îți revii mai repede.

Precauții
Anumite alimente au abilitatea să afecteze în mod negativ laptele mamei, și ar trebui evitate după naștere. Partea cea mai dificilă este că unele pot părea inofensive, de exemplu broccoli, așa că trebuie să te consulți cu medicul în această privință. Toate mamele care alaptează ar trebui să evite consumul mare de cofeina.

Sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

După nouă sarcini pierdute, sora ei a acceptat să devină mamă surogat și i-a născut gemeni!
Articolul anterior
Un tânăr artist a creat o pictură murală impresionantă în centrul Capitalei
Articolul următor