Regimul alimentar al mămicii după operația de cezariană nu presupune doar regimul respectat în spital. Acesta trebuie ținut numaidecât până în momentul când mama crede că și-a refăcut total forțele și în unele cazuri până când nu mai alaptează. Vezi mai jos în ce constă regimul rațional de alimentație a unei femei care a născut prin cezariană.
Alimentatia după naștere
Imediat după naștere vei fi hrănita intravenos pentru că este cea mai sigură metodă de a face ca nutrienții să ajungă în corpul tău. În prima zi după operație mamelor le va fi permis să bea lichide incolore. Dacă ești tentată să treci peste aceasta etapă din cauza foamei sau poftei pentru ceva mai gustos, încearcă să reziști ispitei.
Băuturile carbogazoase
Chiar și după prima sau a doua zi după ce vei avea voie să bei și altceva în afară de apă, este recomandat să eviți bauturile carbogazoase.
Motivul este că gazul creează aciditate iar arsurile gastrice sunt una dintre cele mai comune efecte ale femeilor dupa o nastere prin cezariană. Acest sfat se extinde și pentru perioada în care vei putea să ai o alimentație normală.
Îndată ce ai voie să bei ceva mai complex decât apa, poti încerca sucul proaspăt de portocale, eventual fîcut în casă, pentru că cel din comerț conține mult zahăr. Sucul proaspăt de portocale te va scuti de durerile abdominale, de gaze și de senzația de balonare, plus că are un conținut mare de calciu și facilitează absorbția de fier din cauza concentratiei mari de vitamina C.
Importanța fierului în alimentație
Odata ce o mama care a dat nastere prin operație de cezariana revine la o dietă normală, asimilarea fierului prin alimentatie este foarte importantă pentru starea ei de sănătate. Aceste femei sunt cu atât mai expuse la deficiențe de fier, din cauza pierderii mari de sânge.
Dieta ideală pe care ar trebui să o urmezi pentru a-ți reface nivelul de fier trebuie să conțină toate cele patru grupe majore de alimente, cu mai mult accent pus pe carne, legume cu frunze verzi și legume boabe.
Alimentele ce conțin fier sunt: carnea roșie, organele de animale, spanacul, ouăle și anumite cereale fortifiate cu fier. Pentru o mai bună absorbție, mănâncă o masă care să conțină o cantitate mare de vitamina C atunci când iei suplimente de fier. Surse foarte bune de vitamina C sunt roșiile, fructele citrice, cartofii copți și broccoli.
Calciul
În afară de fier, proapstele mămici trebuie să includă și calciul în dieta lor. Din păcate, calciul previne absorbția fierului de către organism. Surse bune de calciu le reprezintă: laptele, iaurtul, brânza etc. Încearcă să nu iei suplimente de calciu atunci când iei suplimente de fier, pentru că interferează cu absorbția lor. Cu toate acestea, lactatele slabe sunt foarte importante din punct de vedere nutrițional așa că nu le elimina complet. Include alimente bogate în calciu la mesele la care nu iei suplimente de fier.
Suplimete și vitamine
Mamelor care au născut prin cezariană le sunt prescrise vitamine și suplimente care să le ajute să se refacă complet după operație. Dacă ți-au fost recomandate și ție, nu ezita să le ei pentru că te vor ajuta să îți revii mai repede.
Precauții
Anumite alimente au abilitatea să afecteze în mod negativ laptele mamei, și ar trebui evitate după naștere. Partea cea mai dificilă este că unele pot părea inofensive, de exemplu broccoli, așa că trebuie să te consulți cu medicul în această privință. Toate mamele care alaptează ar trebui să evite consumul mare de cofeina.