E posibil, până acum, să fi consumat alimentele după propriul principiu ori așa cum ai fost obișnuit să o faci în familie, după obiceiurile moștenite de la părinți. Însă, ar trebui să știi că domeniul dietologiei și alimentației sănătoase evoluează continuu, iar teoria actuală, cea a combinării alimentelor, este una ce nu poate fi neglijată. De ce este important să ții cont de recomandările ce țin de combinarea corectă a alimentelor? Pentru că acestea vor duce la evitarea digestiei lente, menținându-te într-o stare bună de sănătate. Pe termen lung, organele tractului digestiv, precum stomacul, pancreasul, ficatul, și cele ale sistemului endocrin își vor menține modul de funcționare optim, iar metabolismul nu va suferi perturbații, prevenind obezitatea și, probabil, o serie de boli cronice.
De această dată, îți dezvăluim care este explicația pentru care nu ai voie să mănânci fructe și legume împreună, la aceeași masă.
Trebuie să știi că teoria combinării alimentelor nu este o invenție, ci pornește de la compoziția chimică a acestora și modul în care se desfășoară digestia, informații pe care nu putem să le contestăm.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Teoria combinării alimentelor, motivul pentru care nu amestecăm fructe si legume
E de la sine înteles că nu ne vom opune necesității de a consuma fructe și legume, care ar trebui să reprezinte baza dietei. Pline de substanțe nutritive, pintre care vitaminele A și C, potasiul și fibre și multe altele, fructele și legumele se deosebesc prin compoziția lor, dar și nivelul de aciditate pe care îl crează în stomac.
Aceasta deosebire le influențează și modul în care sunt digerate. Ca să înțelegi mai bine la ce ne referim, să aruncăm o privire asupra acestui proces misterios. Alimentele încep să fie digerate în cavitatea bucală, acolo unde enzimele din salivă descompun carbohidrații. Digestia continuă în stomac, unde acidul gastric începe să descompună proteinele, și se încheie în intestinul mic, locul în care carbohidrații sunt transformați în glucoza, iar proteinele, în peptide și aminoacizi, eliberând vitaminele și mineralele în fluxul sangvin.
Iar acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să eviți consumul de fructe și legume împreună. Fiind digerate în mod diferit (fructele sunt imediat descompuse, în timp ce legumele mai trebuie să aștepte), ele pot cauza perturbații în procesul de digestie.
Regulile combinării alimentelor trebuie respectate nu doar atunci când ai probleme cu digestia. Pe termen lung, aceste recomandări fac bine organismului.
Există totuși o excepție: fructele pot fi consumate fără frică alături de legumele verzi proaspete, mai ușor de digerat. Este motivul pentru care spanacul apare atat de des în compoziția rețetelor de smoothie.
La ce ar trebui să fii atent
Teoria combinării alimentelor nu și-a spus singurul cuvânt cu interdicția de a consuma fructe și legume împreuna, ci mai are și alte observații de făcut. Limitează consumul de proteine (acestea se găsesc într-o cantiate mai mare în legume) și carbohidrați (din fructe) împreuna!
Proteinele (ouăle, laptele, fructele de mare, soia, fasolea) nu au o relație prea plăcută pentru digestie, împreună cu carbohidrații (cereale, pâine, orez, paste, cartofi, dulciuri).
Ai grijă cum combini fructele! Cele dulci și cele acide nu sunt cele mai bune amice din lume!
Dacă ai consumat un fruct, ar fi potrivit să aștepți 30-40 de minute înainte să consumi legumele, care se digeră în 40 de minute – 2,5 ore. Prin urmare, poți să consumi zilnic cât mai multe porții de legume și fructe, acest lucru este unul chiar recomandat, însă la momente diferite.
sursa: bzi.ro