Cum foloseşti coacăzele în bucate. Reţete

Roșii, negre sau albe, coacăzele sunt o bucurie a fructelor de vară. Arată ca niște mici bomboane, iar aroma lor puternică este mai dulce decât a merișoarelor. Ți le prezentăm în două rețete care arată delicios.

separator
Rețete cu coacăze pentru zilele de vară

Cel mai adesea coacăzele sunt folosite pentru gemuri, dulcețuri, sosuri sau pentru că arată atât de bine, doar pentru decorarea unor preparate.

Sunt bogate în antioxidanți, la fel ca toate fructele de pădure, ceea ce le face o alegere minunată în regimul alimentar zilnic. De asemenea, au un conținut mare de fibre și puține calorii, excelente atunci când vrei să slăbești.

Potasiul, vitamina C și magneziul sunt alte trei beneficii pe care le primești de la aceste fructe.

tarta-de-vara-cu-coacaze_size5Cele mai multe rețete sunt dedicate sosurilor și dulcețurilor, dar dacă vrei să le consumi într-o varianta cât mai apropiată de starea lor naturală îți dăm câteva idei bune.

Tarta de vară cu coacăze

Ingrediente

  • 250g coacaze negre,
  • 250g coacăze roșii ,
  • 60ml frișcă lichidă,
  • 2 linguri amidon,
  • 2 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 5 gălbenușuri,
  • 1 păstaie vanilie,
  • 480ml lapte,
  • 80g+1 lingură miere,
  • 180g biscuiți cu cacao zdrobiți,
  • 80g unt

Metoda de preparare

Pregătește blatul:

Încinge cuptorul la 180C. Topește untul și amestecă-l cu biscuiții zdrobiți și 1 lingură de miere. Întinde acest amestec pe baza unei tăvi pătrate (23x23cm) ridicând amestecul și pe pereții ei. Pune la copt 12-15 minute și lasă apoi să se răcească complet.

Pregătește umplutura:

Umple, mai întâi, un bol mare cu apă foarte rece și pune deasupra lui un alt bol mai mic.

Încălzește laptele cu miezul de la păstaia de vanilie până aproape de punctul de fierbere. Ia de pe foc și lasă să stea 20 de minute.

Bate gălbenușurile cu 80g miere și 3 linguri de zahăr. Cerne făina și amidonul peste acest amestec și continuă să mixezi până când se încorporează.

Pune din nou laptele la încălzit și când e aproape să dea în clocot ia-l de pe foc și toarnă-l, puțin câte puțin, peste amestecul cu gălbenușuri.

Pune din nou amestecul pe foc și gătește-l timp de 3 minute până când începe să se îngroașe. Strecoară-l apoi în bolul așezat deasupra celui plin cu apă rece. Adaugă 1 lingură de unt și amestecă. Lasă crema să se răcească.

Asamblează tarta:

Bate frișca și încorporează-o în crema pregătită mai devreme. Toarnă totul în tavă în care ai pregătit blatul din biscuiți.  Presară deasupra coacăzele proaspete. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 30 de minute înainte să o servești.

salata-cu-piept-de-rata-si-coacaze_size5Salata cu piept de rață și coacăze

Ingrediente

  • 50g nuci prăjite,
  • 350g carne de rață (piept),
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 6 linguri oțet de vin,
  • 75g frunze salată verde ,
  • 100g coacăze negre și roșii (poate fi și amestec cu alte fructe de pădure),
  • sare,
  • piper

Metoda de preparare

Crestează pielea de pe pieptul de rață. Condimentează cu sare și piper și prăjește-l la foc mediu într-o tigaie neaderentă. Mai întâi cu pielița în jos, 3-4 minute, până când aceasta se rumenește, apoi întoarce pieptul de rață și lasă-l cel puțin 5 minute sau mai mult în funcție de cât de pătrunsă vrei să fie carnea.

Scoate carnea și lasă-o să se răcească 5 minute, apoi feliază-o subțire.

Așează frunzele de salată pe un platou. Pune feliile de carne, presară coacăzele și nucile tocate și toarnă uleiul amestecat cu oțet, sare și piper.

Sursa

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

Iahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

Sarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

Salata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

Dovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

Sursa 

Ce vor mânca elevii din școlile din țară? Autoritățile propun un model de meniu pentru pachetele alimentare

Ministerul Educației și Cercetării supune consultărilor publice meniul pachetelor alimentare pe care le vor primi elevii claselor de gimnaziu, din instituțiile de învățământ care nu au bloc alimentar sau au bloc alimentar, dar nu au capacitatea de a asigura și gimnaziștii cu bucate gătite, scrie tvrmoldova.md.

Meniul- model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX, arată în felul următor:

Propunerile pot fi transmise, completând formularul disponibil la următorul link: https://bit.ly/41S8DTl.

MEC organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

În prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie, acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald (cei din instituțiile care au bloc alimentar/cantină și au capacitatea de a alimenta și gimnazișii) sau mic dejun la pachet (cei din instituțiile care nu au bloc alimentar/cantină sau au, dar nu au suficientă capacitate).

Moldova Agoindbank şi-a premiat clienţii pentru fidelitate
Articolul anterior
Îți vine să crezi? Așa arată Eva Longoria la 40 de ani în costum de baie!
Articolul următor
Close menu