Cum foloseşti coacăzele în bucate. Reţete

Roșii, negre sau albe, coacăzele sunt o bucurie a fructelor de vară. Arată ca niște mici bomboane, iar aroma lor puternică este mai dulce decât a merișoarelor. Ți le prezentăm în două rețete care arată delicios.

separator
Rețete cu coacăze pentru zilele de vară

Cel mai adesea coacăzele sunt folosite pentru gemuri, dulcețuri, sosuri sau pentru că arată atât de bine, doar pentru decorarea unor preparate.

Sunt bogate în antioxidanți, la fel ca toate fructele de pădure, ceea ce le face o alegere minunată în regimul alimentar zilnic. De asemenea, au un conținut mare de fibre și puține calorii, excelente atunci când vrei să slăbești.

Potasiul, vitamina C și magneziul sunt alte trei beneficii pe care le primești de la aceste fructe.

tarta-de-vara-cu-coacaze_size5Cele mai multe rețete sunt dedicate sosurilor și dulcețurilor, dar dacă vrei să le consumi într-o varianta cât mai apropiată de starea lor naturală îți dăm câteva idei bune.

Tarta de vară cu coacăze

Ingrediente

  • 250g coacaze negre,
  • 250g coacăze roșii ,
  • 60ml frișcă lichidă,
  • 2 linguri amidon,
  • 2 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 5 gălbenușuri,
  • 1 păstaie vanilie,
  • 480ml lapte,
  • 80g+1 lingură miere,
  • 180g biscuiți cu cacao zdrobiți,
  • 80g unt

Metoda de preparare

Pregătește blatul:

Încinge cuptorul la 180C. Topește untul și amestecă-l cu biscuiții zdrobiți și 1 lingură de miere. Întinde acest amestec pe baza unei tăvi pătrate (23x23cm) ridicând amestecul și pe pereții ei. Pune la copt 12-15 minute și lasă apoi să se răcească complet.

Pregătește umplutura:

Umple, mai întâi, un bol mare cu apă foarte rece și pune deasupra lui un alt bol mai mic.

Încălzește laptele cu miezul de la păstaia de vanilie până aproape de punctul de fierbere. Ia de pe foc și lasă să stea 20 de minute.

Bate gălbenușurile cu 80g miere și 3 linguri de zahăr. Cerne făina și amidonul peste acest amestec și continuă să mixezi până când se încorporează.

Pune din nou laptele la încălzit și când e aproape să dea în clocot ia-l de pe foc și toarnă-l, puțin câte puțin, peste amestecul cu gălbenușuri.

Pune din nou amestecul pe foc și gătește-l timp de 3 minute până când începe să se îngroașe. Strecoară-l apoi în bolul așezat deasupra celui plin cu apă rece. Adaugă 1 lingură de unt și amestecă. Lasă crema să se răcească.

Asamblează tarta:

Bate frișca și încorporează-o în crema pregătită mai devreme. Toarnă totul în tavă în care ai pregătit blatul din biscuiți.  Presară deasupra coacăzele proaspete. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 30 de minute înainte să o servești.

salata-cu-piept-de-rata-si-coacaze_size5Salata cu piept de rață și coacăze

Ingrediente

  • 50g nuci prăjite,
  • 350g carne de rață (piept),
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 6 linguri oțet de vin,
  • 75g frunze salată verde ,
  • 100g coacăze negre și roșii (poate fi și amestec cu alte fructe de pădure),
  • sare,
  • piper

Metoda de preparare

Crestează pielea de pe pieptul de rață. Condimentează cu sare și piper și prăjește-l la foc mediu într-o tigaie neaderentă. Mai întâi cu pielița în jos, 3-4 minute, până când aceasta se rumenește, apoi întoarce pieptul de rață și lasă-l cel puțin 5 minute sau mai mult în funcție de cât de pătrunsă vrei să fie carnea.

Scoate carnea și lasă-o să se răcească 5 minute, apoi feliază-o subțire.

Așează frunzele de salată pe un platou. Pune feliile de carne, presară coacăzele și nucile tocate și toarnă uleiul amestecat cu oțet, sare și piper.

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Moldova Agoindbank şi-a premiat clienţii pentru fidelitate
Articolul anterior
Îți vine să crezi? Așa arată Eva Longoria la 40 de ani în costum de baie!
Articolul următor