Pentru că maioneza este un produs nesănătos – conține aditivi, îngrașă și îngreunează digestia – îți propun rețete de salată delicioase cu arome exotice, savuroase și sănătoase. Trebuie doar să-ți dorești să mănânci sănătos!
Salată de pui cu mango 1
Ingrediente: 1 pungă mix de salată exotică (rucola, lettuga rossa, invidia riccia), 1 mango, 1 ardei kapia roșu, 1 piept de pui (300 gr), 1 dovlecel mic, ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală salata și se pune într-un bol. Pieptul de pui se prepară la grill, condimentat cu sare și piper. La fel și dovlecelul tăiat felii subțiri. Fructul de mango decojit se taie cuburi. Iar ardeiul se taie felii. Se pun toate ingredientele în bol peste salată, se stropește cu oțet balsamic și ulei de măsline. Pune un praf de sare și salata e gata!
Salată de pui cu mango 2
Ingrediente: 1 mango, salată verde, 2 roșii, 400 gr piept de pui, sare, ulei de măsline, sucul de la o lămâie, piper alb, semințe de susan și in.
Mod de preparare: Pieptul de pui tăiat fâșii lungi presărat cu piper alb și sare îl pui în tigaie fără ulei (dacă nu ai o tigaie antiaderentă, folosește un strop de ulei). La foc mediul îl rumenești bine. Salata spălată bine o rupi în bucăți mici. Roșiile se taie felii. Fructul de mango îl cureți de coajă și îl tai cuburi.
Pune salata verde în farfurie, apoi în funcție de imaginație așează puiul, roșiile și mango. Adaugă după gust ulei de măsline, sare și suc de lămâie, presară câteva semințe de susan și in.
Salată de pui cu ananas
Ingrediente: mix de 4 salate (rucola, salată roșie etc.), piept de pui pregătit pe grill, ananas proaspăt, ardei kapia, nuci caju, dressing (sucul de la 1/2 lămâie, ulei de măsline, sare, piper, verdețuri).
Mod de preparare: Salata spălată bine o așezi în bol, apoi pune pieptul de pui tăiat bucățele, ananasul și ardeiul kapia tăiate cuburi. Adaugă nucile caju, dressingul și amestecă ingredientele.
Salată de Moscova
Ingrediente: piept de pui, ciuperci conservate, castraveți murați, 3 ardei de culori diferite, ceapă, ulei de măsline, sare.
*La această salată nu sunt date cantitățile exacte, deoarece aceasta se prepară după dorința și gustul fiecăreia.
Mod de preparare: Se fierbe pieptul de pui și se taie cuburi. Într-o tigaie pune ulei și călește puțin ceapa tăiată cuburi, apoi las-o să se răcească. În altă farfurie adaugă ciupercile conservate tăiate, castraveții murați și ardeii de culori diferite tăiați mărunțel. Deasupra adaugă ceapa rumenită, cubulețele de carne, presoară un pic de sare.
Salata grecească din pui și avocado
Ingrediente: 2 kg de pui preparat grill, 200 gr de brânză Feta (este o brânză tradițională grecească), 4 roșii, 3 cepe verzi de primăvară, 2 avocado coapte, 3 linguri de suc de lămâie, o legătuă de pătrunjel, oregano, mentă, ulei de măsline extra-virgin, 2 linguri de măsline negre fără sâmburi, sare.
Mod de preparare: Taie pe bucățele carnea. Apoi spală și taie roșiile și ceapa verde. În altă farfurie taie avocado în două, curăță-l la mijloc și apoi taie-l bucăți. După aceasta amestecă într-o altă farfurie sucul de lămâie cu uleiul de măsline, la care adaugă sarea și piperul.
Într-un castron mai mare adaugă bucățile de pui pregătit, roșiile și ceapa verde tăiată și avocado deja amestecat în sucul de lămâie și uleiul de măsline. Mai adaugă sare și piper după gust, brânza adaug-o Feta, frunzele de pătrunjel, după gust poți să mai pui suc de lămâie.
Salată din mango și crevete
Ingrediente: 250 gr de orez bob lung, 20 creveți, 2 mango mari, 2 castraveți, ½ ceapă dulce, 4 linguri de semințe de susan.
Ingrediente soss: Coriandru verde sau/și ceapă verde, 3 lingurițe sos de chili dulce, 2 linguri de oțet, 2 linguri de ulei de susan, 2 linguri de sos de pește, 2 linguri de sos dulce din soia.
Mod de preparare: Fierbe orezul, după care clătește-l cu apă rece. Curăță de coajă mango și castraveții și taie-i cubușoare. La fel taie și ceapa dulce. Apoi prăjește semințele de susan în tigaie, fără a adaugă nimic altceva, până ce acestea încep a avea o culoare maronie. Fierbe creveții în coaja lor. Adaugă frunze de dafin, sare și zahar la circa 2 minute după ce a fiert. Atunci când scoți creveții din apa fierbinte este bine să îi pui în apă cu gheață. Într-un recipient adaugă toate ingredientele pentru sos, amestecă și adaugă coriandrul și ceapa verde tăiată. După care pune în altă farfurie orezul, apoi creveții, mango, castraveții, ceapa dulce tăiată și în final semințele de susan.
Sosul pentru această salată este pus într-un recipient aparte și se servește odată cu salata.
Salată cu creveți și avocado
Ingrediente: 1/2 kg creveți curățați, 150 ml iaurt, 1 avocado curățat de coajă, fără sâmbure, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 căpățâni salată verde, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, 50 gr măsline negre, 50 gr parmezan ras, 1 ou fiert.
Mod de preparare: Pregătește mai întâi dressing-ul pentru salată. Pune într-un blender iaurtul, avocado tăiat cubulețe, sucul de lămâie, sarea și piperul. Mixează bine, până obții un sos fin.
Într-o tigaie pune o lingură de ulei de măsline la încins. Trage creveții în tigaie, circa 3 minute, până se închid ușor la culoare, întorcându-i o singura dată. Potrivește de gust cu puțină sare și un praf de piper.
Așează creveții pe un pat de salată verde, împrejur pui felii de ou, măsline și parmezan ras, apoi stropește salata cu dressing-ul preparat anterior.