Rețete de salate fără maioneză!

Pentru că maioneza este un produs nesănătos – conține aditivi, îngrașă și îngreunează digestia – îți propun rețete de salată delicioase cu arome exotice, savuroase și sănătoase. Trebuie doar să-ți dorești să mănânci sănătos!

separator

Salată de pui cu mango 1

Ingrediente: 1 pungă mix de salată exotică (rucola, lettuga rossa, invidia riccia), 1 mango, 1 ardei kapia roșu, 1 piept de pui (300 gr), 1 dovlecel mic, ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper.

salata cu pui dovlecel si mango 1 (2) salata cu pui, mango si dovlecel1

Mod de preparare: Se spală salata și se pune într-un bol. Pieptul de pui se prepară la grill, condimentat cu sare și piper. La fel și dovlecelul tăiat felii subțiri. Fructul de mango  decojit se taie cuburi. Iar ardeiul se taie felii. Se pun toate ingredientele în bol peste salată, se stropește cu oțet balsamic și ulei de măsline. Pune un praf de sare și salata e gata!

Salată de pui cu mango 2

Ingrediente: 1 mango, salată verde, 2 roșii, 400 gr piept de pui, sare, ulei de măsline, sucul de la o lămâie, piper alb, semințe de susan și in.

salata de pui cu mango 2

Mod de preparare: Pieptul de pui tăiat fâșii lungi presărat cu piper alb și sare îl pui în tigaie fără ulei (dacă nu ai o tigaie antiaderentă, folosește un strop de ulei). La foc mediul îl rumenești bine. Salata spălată bine o rupi în bucăți mici. Roșiile se taie felii. Fructul de mango îl cureți de coajă și îl tai cuburi.

Pune salata verde în farfurie, apoi în funcție de imaginație așează puiul, roșiile și mango. Adaugă după gust ulei de măsline, sare și suc de lămâie, presară câteva semințe de susan și in.

Salată de pui cu ananas

Ingrediente: mix de 4 salate (rucola, salată roșie etc.), piept de pui pregătit pe grill, ananas proaspăt, ardei kapia, nuci caju, dressing (sucul de la 1/2 lămâie, ulei de măsline, sare, piper, verdețuri).

salata de pui cu ananas3

Mod de preparare: Salata spălată bine o așezi în bol, apoi pune pieptul de pui tăiat bucățele, ananasul și ardeiul kapia tăiate cuburi. Adaugă nucile caju, dressingul și amestecă ingredientele.

Sursa

Salată de Moscova

Ingrediente: piept de pui, ciuperci conservate, castraveți murați, 3 ardei de culori diferite, ceapă, ulei de măsline, sare.

Salata-de-Moscova *La această salată nu sunt date cantitățile exacte, deoarece aceasta se prepară după dorința și gustul fiecăreia.

Mod de preparare: Se fierbe pieptul de pui și se taie cuburi. Într-o tigaie pune ulei  și călește puțin ceapa tăiată cuburi, apoi las-o să se răcească. În altă farfurie adaugă ciupercile conservate tăiate, castraveții murați și ardeii de culori diferite tăiați mărunțel. Deasupra adaugă ceapa rumenită, cubulețele de carne, presoară un pic de sare.

 

Salata grecească din pui și avocado

Ingrediente: 2 kg de pui preparat grill, 200 gr de brânză Feta (este o brânză tradițională grecească), 4 roșii, 3 cepe verzi de primăvară, 2 avocado coapte, 3 linguri de suc de lămâie, o legătuă de pătrunjel, oregano, mentă, ulei de măsline extra-virgin, 2 linguri de măsline negre fără sâmburi, sare.

Salata-greceasca-din-pui-si-avocado Mod de preparare: Taie pe bucățele carnea. Apoi spală și taie roșiile și ceapa verde. În altă farfurie taie avocado în două, curăță-l la mijloc și apoi taie-l bucăți. După aceasta amestecă într-o altă farfurie sucul de lămâie cu uleiul de măsline, la care adaugă sarea și piperul.
Într-un castron mai mare adaugă bucățile de pui pregătit, roșiile și ceapa verde tăiată și avocado deja amestecat în sucul de lămâie și uleiul de măsline. Mai adaugă sare și piper după gust, brânza adaug-o Feta, frunzele de pătrunjel, după gust poți să mai pui suc de lămâie.

 

Salată din mango și crevete

Ingrediente: 250 gr de orez bob lung, 20 creveți, 2 mango mari, 2 castraveți, ½ ceapă dulce, 4 linguri de semințe de susan.

Salata-din-mango-si-crevete-300x225Ingrediente soss: Coriandru verde sau/și ceapă verde, 3 lingurițe sos de chili dulce, 2 linguri de oțet, 2 linguri de ulei de susan, 2 linguri de sos de pește, 2 linguri de sos dulce din soia.

Mod de preparare: Fierbe orezul, după care clătește-l cu apă rece. Curăță de coajă mango și castraveții și taie-i cubușoare. La fel taie și ceapa dulce. Apoi prăjește semințele de susan în tigaie, fără a adaugă nimic altceva, până ce acestea încep a avea o culoare maronie. Fierbe creveții în coaja lor.  Adaugă frunze de dafin, sare și zahar la circa 2 minute după ce a fiert. Atunci când scoți creveții din apa fierbinte este bine să îi pui în apă cu gheață. Într-un recipient adaugă toate ingredientele pentru sos, amestecă și adaugă coriandrul și ceapa verde tăiată. După care pune în altă farfurie orezul, apoi creveții, mango, castraveții, ceapa dulce tăiată și în final semințele de susan.

Sosul pentru această salată este pus într-un recipient aparte și se servește odată cu salata.

Sursa

 

Salată cu creveți și avocado

Ingrediente: 1/2 kg creveți curățați, 150 ml iaurt, 1 avocado curățat de coajă, fără sâmbure, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 căpățâni salată verde, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, 50 gr măsline negre, 50 gr parmezan ras, 1 ou fiert.

salata-creveti si avocadoMod de preparare: Pregătește mai întâi dressing-ul pentru salată. Pune într-un blender iaurtul, avocado tăiat cubulețe, sucul de lămâie, sarea și piperul. Mixează bine, până obții un sos fin.

Într-o tigaie pune o lingură de ulei de măsline la încins. Trage creveții în tigaie, circa 3 minute, până se închid ușor la culoare, întorcându-i o singura dată. Potrivește de gust cu puțină sare și un praf de piper.

Așează creveții pe un pat de salată verde, împrejur pui felii de ou, măsline și parmezan ras, apoi stropește salata cu dressing-ul preparat anterior.

Sursa

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Evelina Zara: A reușit într-o lună cât n-a reușit în 27 de ani
Articolul anterior
Cum să depășești emoțiile negative legate de o despărțire
Articolul următor