Rețete de salate fără maioneză!

Pentru că maioneza este un produs nesănătos – conține aditivi, îngrașă și îngreunează digestia – îți propun rețete de salată delicioase cu arome exotice, savuroase și sănătoase. Trebuie doar să-ți dorești să mănânci sănătos!

separator

Salată de pui cu mango 1

Ingrediente: 1 pungă mix de salată exotică (rucola, lettuga rossa, invidia riccia), 1 mango, 1 ardei kapia roșu, 1 piept de pui (300 gr), 1 dovlecel mic, ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper.

salata cu pui dovlecel si mango 1 (2) salata cu pui, mango si dovlecel1

Mod de preparare: Se spală salata și se pune într-un bol. Pieptul de pui se prepară la grill, condimentat cu sare și piper. La fel și dovlecelul tăiat felii subțiri. Fructul de mango  decojit se taie cuburi. Iar ardeiul se taie felii. Se pun toate ingredientele în bol peste salată, se stropește cu oțet balsamic și ulei de măsline. Pune un praf de sare și salata e gata!

Salată de pui cu mango 2

Ingrediente: 1 mango, salată verde, 2 roșii, 400 gr piept de pui, sare, ulei de măsline, sucul de la o lămâie, piper alb, semințe de susan și in.

salata de pui cu mango 2

Mod de preparare: Pieptul de pui tăiat fâșii lungi presărat cu piper alb și sare îl pui în tigaie fără ulei (dacă nu ai o tigaie antiaderentă, folosește un strop de ulei). La foc mediul îl rumenești bine. Salata spălată bine o rupi în bucăți mici. Roșiile se taie felii. Fructul de mango îl cureți de coajă și îl tai cuburi.

Pune salata verde în farfurie, apoi în funcție de imaginație așează puiul, roșiile și mango. Adaugă după gust ulei de măsline, sare și suc de lămâie, presară câteva semințe de susan și in.

Salată de pui cu ananas

Ingrediente: mix de 4 salate (rucola, salată roșie etc.), piept de pui pregătit pe grill, ananas proaspăt, ardei kapia, nuci caju, dressing (sucul de la 1/2 lămâie, ulei de măsline, sare, piper, verdețuri).

salata de pui cu ananas3

Mod de preparare: Salata spălată bine o așezi în bol, apoi pune pieptul de pui tăiat bucățele, ananasul și ardeiul kapia tăiate cuburi. Adaugă nucile caju, dressingul și amestecă ingredientele.

Sursa

Salată de Moscova

Ingrediente: piept de pui, ciuperci conservate, castraveți murați, 3 ardei de culori diferite, ceapă, ulei de măsline, sare.

Salata-de-Moscova *La această salată nu sunt date cantitățile exacte, deoarece aceasta se prepară după dorința și gustul fiecăreia.

Mod de preparare: Se fierbe pieptul de pui și se taie cuburi. Într-o tigaie pune ulei  și călește puțin ceapa tăiată cuburi, apoi las-o să se răcească. În altă farfurie adaugă ciupercile conservate tăiate, castraveții murați și ardeii de culori diferite tăiați mărunțel. Deasupra adaugă ceapa rumenită, cubulețele de carne, presoară un pic de sare.

 

Salata grecească din pui și avocado

Ingrediente: 2 kg de pui preparat grill, 200 gr de brânză Feta (este o brânză tradițională grecească), 4 roșii, 3 cepe verzi de primăvară, 2 avocado coapte, 3 linguri de suc de lămâie, o legătuă de pătrunjel, oregano, mentă, ulei de măsline extra-virgin, 2 linguri de măsline negre fără sâmburi, sare.

Salata-greceasca-din-pui-si-avocado Mod de preparare: Taie pe bucățele carnea. Apoi spală și taie roșiile și ceapa verde. În altă farfurie taie avocado în două, curăță-l la mijloc și apoi taie-l bucăți. După aceasta amestecă într-o altă farfurie sucul de lămâie cu uleiul de măsline, la care adaugă sarea și piperul.
Într-un castron mai mare adaugă bucățile de pui pregătit, roșiile și ceapa verde tăiată și avocado deja amestecat în sucul de lămâie și uleiul de măsline. Mai adaugă sare și piper după gust, brânza adaug-o Feta, frunzele de pătrunjel, după gust poți să mai pui suc de lămâie.

 

Salată din mango și crevete

Ingrediente: 250 gr de orez bob lung, 20 creveți, 2 mango mari, 2 castraveți, ½ ceapă dulce, 4 linguri de semințe de susan.

Salata-din-mango-si-crevete-300x225Ingrediente soss: Coriandru verde sau/și ceapă verde, 3 lingurițe sos de chili dulce, 2 linguri de oțet, 2 linguri de ulei de susan, 2 linguri de sos de pește, 2 linguri de sos dulce din soia.

Mod de preparare: Fierbe orezul, după care clătește-l cu apă rece. Curăță de coajă mango și castraveții și taie-i cubușoare. La fel taie și ceapa dulce. Apoi prăjește semințele de susan în tigaie, fără a adaugă nimic altceva, până ce acestea încep a avea o culoare maronie. Fierbe creveții în coaja lor.  Adaugă frunze de dafin, sare și zahar la circa 2 minute după ce a fiert. Atunci când scoți creveții din apa fierbinte este bine să îi pui în apă cu gheață. Într-un recipient adaugă toate ingredientele pentru sos, amestecă și adaugă coriandrul și ceapa verde tăiată. După care pune în altă farfurie orezul, apoi creveții, mango, castraveții, ceapa dulce tăiată și în final semințele de susan.

Sosul pentru această salată este pus într-un recipient aparte și se servește odată cu salata.

Sursa

 

Salată cu creveți și avocado

Ingrediente: 1/2 kg creveți curățați, 150 ml iaurt, 1 avocado curățat de coajă, fără sâmbure, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 căpățâni salată verde, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, 50 gr măsline negre, 50 gr parmezan ras, 1 ou fiert.

salata-creveti si avocadoMod de preparare: Pregătește mai întâi dressing-ul pentru salată. Pune într-un blender iaurtul, avocado tăiat cubulețe, sucul de lămâie, sarea și piperul. Mixează bine, până obții un sos fin.

Într-o tigaie pune o lingură de ulei de măsline la încins. Trage creveții în tigaie, circa 3 minute, până se închid ușor la culoare, întorcându-i o singura dată. Potrivește de gust cu puțină sare și un praf de piper.

Așează creveții pe un pat de salată verde, împrejur pui felii de ou, măsline și parmezan ras, apoi stropește salata cu dressing-ul preparat anterior.

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Evelina Zara: A reușit într-o lună cât n-a reușit în 27 de ani
Articolul anterior
Cum să depășești emoțiile negative legate de o despărțire
Articolul următor
Close menu