Motivul pentru care sarea de mare este intens promovată ca fiind o alternativă mai sănătoasă este un fals. Sarea de masă obişnuită şi sarea de mare au aceeaşi compoziţie, spun experţii, prima având în schimb un adaos de iod, element necesar pentru funcţionarea adecvată a glandei tiroide.
Sarea de mare este produsă prin evaporarea apei din oceane sau mări, în timp ce sarea de masă este extrasă din mină. Procedeul de obţinere a sării nu influenţează cantitatea de sodiu, care este aceeaşi în toate tipurile de sare.
Sarea de mare nu este deloc o variantă mai sănătoasă, deşi este promovată ca o alternativă naturală. Chiar dacă conţine în plus magneziu, calciu sau potasiu, acestea sunt în cantităţi foarte mici în sarea de mare, încât nu influenţează în mod deosebit valoarea ei. În plus, sarea de mare nu are acelaşi adaos de iod ca sarea de masă obişnuită.
Deși sarea de mare este adesea reclamată ca o alternativă sănătoasă, din punct de vedere nutriţional ambele sunt egale, spune specialistul dietetician de la Mayo Clinic. Diferențele constau doar în textură, gust sau tehnologia de obţinere. Sare de masă este extrasă din mină şi pentru că este procesată şi are o textură mai fină poate conţine adesea un aditiv pentru a preveni aglomerarea.
Mai sănătos decât orientarea spre un anumit tip de sare, este scăderea consumului ei, compensând prin adăugarea în bucate a condimentelor şi ierburilor aromate, care să dea mâncarii mai multă savoare.
Dieteticienii recomandă mai degrabă consumul a nu mai mult de 1,5-2,3 grame de sare pe zi, pentru a preveni aportul excesiv de sodiu și riscurile pentru sănătate asociate. Consumul de sare creşte riscul de hipertensiune arteriala şi boli de inima. De asemenea, sarea îmbolnăveşte prematur vasele de sânge.