Scapă de vasele din aluminiu!

Dacă vrei să găteşti corect, trebuie să ştii că nu numai produsele şi modul lor de preparare este important, ci şi vasele de gătit au un impact major asupra calităţii mâncării pe care o consumi.

separator
Scapă de vasele din aluminiu!

Sunt preferate instrumentele confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi fontă smălţuită.

“Vasele din aluminiu, cupru şi vasele acoperite cu teflon de slabă calitate nu sunt indicate”, explica profesorul Mencinicopschi.

fierbere la aburi1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă

Acesta consta în mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate peste un vas în care se pune apă. Legumele şi carnea introduse într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.

wok2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gătit a câştigat tot mai mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, utilizându-se în acelaşi timp o cantitate mică de grăsime şi necesitând un timp redus de gătire, ceea ce duce la menajarea nutrienţilor din alimente.

oala presiune3. Oala sub presiune
“Sunt indicate oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi implicit salvarea calităţii alimentelor, în timp ceapa care acoperă alimentele, folosită la supe şi ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi”, potrivit informaţiilor oferite de profesorul Mencinicopschi.

gratar4. Grătarul

De ce nu este bun grătarul?

– daca sub grătar se afla foc direct, grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene.
– arderea cărbunilor generează de asemenea substanţe toxice, care contaminează carnea odată cu fumul.

Ce ar trebui sa ştii despre grătar?

– dacă grătarul este construit din două piese suprapuse, căldura nu se află direct sub alimente (ca în cazul grătarului care se foloseşte pe aragaz)
– cel mai bun grătar este cel vertical asemenea celor folosite pentru kebab şi shaorma

cuptor-cu-microunde-periculosEvită aceste instrumente de gătit

Primul aparat pe care ar trebui să-l eviţi este cuptorul cu microunde.

Alimentele încălzite cu ajutorul microundelor sunt devitalizate şi nehrănitoare, iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuşi toxici.

Fii atenă şi la recipientele în care păstrezi mâncarea, deoarece şi acestea pot emana diverşi compuşi chimici mai ales dacă mâncarea este încă caldă sau nu este stocată adecvat.

Pare destul de nesemnificativ, nu?

Cu toate astea, vasele şi recipientele pe care le folosim zilnic la gătit au un impact major asupra mâncării şi ar trebui să constituie o prioritate.

Fii atentă când cumperi astfel de instrumente. Calitatea lor ar trebui să vă dea de gândit la fel de mult ca eticheta unui produs. Nu încerca să faci economie, mai ales că vasele de calitate au o viaţă mai lungă şi pe deasupra îţi protejează sănătatea.

Sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Numărul de fraţi şi surori al unei persoane prezice riscul de a divorţa
Articolul anterior
Imagini de la ultimul film a lui Andrei Panin! Poze+Video
Articolul următor