Dacă vrei să găteşti corect, trebuie să ştii că nu numai produsele şi modul lor de preparare este important, ci şi vasele de gătit au un impact major asupra calităţii mâncării pe care o consumi.
Sunt preferate instrumentele confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi fontă smălţuită.
“Vasele din aluminiu, cupru şi vasele acoperite cu teflon de slabă calitate nu sunt indicate”, explica profesorul Mencinicopschi.
1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă
Acesta consta în mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate peste un vas în care se pune apă. Legumele şi carnea introduse într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.
2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gătit a câştigat tot mai mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, utilizându-se în acelaşi timp o cantitate mică de grăsime şi necesitând un timp redus de gătire, ceea ce duce la menajarea nutrienţilor din alimente.
3. Oala sub presiune
“Sunt indicate oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi implicit salvarea calităţii alimentelor, în timp ceapa care acoperă alimentele, folosită la supe şi ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi”, potrivit informaţiilor oferite de profesorul Mencinicopschi.
De ce nu este bun grătarul?
– daca sub grătar se afla foc direct, grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene.
– arderea cărbunilor generează de asemenea substanţe toxice, care contaminează carnea odată cu fumul.
Ce ar trebui sa ştii despre grătar?
– dacă grătarul este construit din două piese suprapuse, căldura nu se află direct sub alimente (ca în cazul grătarului care se foloseşte pe aragaz)
– cel mai bun grătar este cel vertical asemenea celor folosite pentru kebab şi shaorma
Evită aceste instrumente de gătit
Primul aparat pe care ar trebui să-l eviţi este cuptorul cu microunde.
Alimentele încălzite cu ajutorul microundelor sunt devitalizate şi nehrănitoare, iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuşi toxici.
Fii atenă şi la recipientele în care păstrezi mâncarea, deoarece şi acestea pot emana diverşi compuşi chimici mai ales dacă mâncarea este încă caldă sau nu este stocată adecvat.
Pare destul de nesemnificativ, nu?
Cu toate astea, vasele şi recipientele pe care le folosim zilnic la gătit au un impact major asupra mâncării şi ar trebui să constituie o prioritate.
Fii atentă când cumperi astfel de instrumente. Calitatea lor ar trebui să vă dea de gândit la fel de mult ca eticheta unui produs. Nu încerca să faci economie, mai ales că vasele de calitate au o viaţă mai lungă şi pe deasupra îţi protejează sănătatea.