Sfaturi pentru reducerea acidităţii gastrice

Cu toţii am suferit de simptomele deranjante ale secreţiei acide la un moment dat. Aciditatea apare atunci când secreţia de acid gastric este în exces în glandele gastrice ale stomacului, cauzată de obicei de erori în alimentaţie.

separator
89455_1

Oricare ar fi motivul însă, aciditatea poate fi o experienţă neplăcută şi, de cele mai multe ori, nu avem altă opţiune decât să apelăm la medicamente. Digestia este tulburată din cauza lipsei de exerciţii fizice şi a alimentaţiei nesănătoase. Pentru fiecare dintre noi este necesară o cantitate mică de acid clorhidric pentru a transforma alimentele ingerate (proteine, carbohidraţi, aminoacizi, glucoza, minerale şi vitamine) în energie. Însă, atunci când cantitatea de acid clorhidric este în exces, apar fenomene distructive în organism.

Alimente care pot controla aciditatea gastrică

  • Ovăzul. Fulgii de ovăz sunt cei mai indicaţi pentru micul dejun, dar şi ca gustare în orice moment al zilei, în special împotriva acidităţii gastrice.
  • Ghimbirul. Consumat cu moderaţie, ghimbirul este unul dintre cele mai bune alimente contra acidităţii gastrice. A fost utilizat de-a lungul timpului ca antiinflamator şi în tratamentul afecţiunilor gastrointestinale. Rădăcina de ghimbir poate fi consumată ca atare sau adaugată în mâncare ori băuturi.
  • Aloe vera. Este un remediu faimos şi se pare că tratează şi hiperaciditatea gastrică. Poate fi achizitionată şi ca plantă, dar şi în diverse forme extrase din frunze sau lichid, vândute separat.
  • Salata. Mâncaţi o salată în fiecare zi. Este un aliment important împotriva secreţiei crescute de acid, deşi trebuie evitate roşiile şi ceapa, precum şi dressing-urile ce conţin brânză şi grăsimi multe.
  • Bananele. Sunt o gustare excelentă, fiind grozave pentru persoanele care au hipersecreţie gastrică. Însă, la aproximativ 1% dintre aceste persoane, simptomele sunt amplificate de consumul lor.
  • Carnea de pui, curcan, peşte şi fructele de mare. Pot fi consumate fierte, pe grătar sau la cuptor, însă niciodată prăjite. De asemenea, pieliţa trebuie îndepărtată, fiind bogată în grăsimi.
  • Pătrunjelul. De mii de ani, a fost utilizat ca plantă medicinală pentru controlul stomacului şi digestiei. Poate fi consumat proaspăt ca atare, în salate, sau adăugat la mâncare.
  • Couscous-ul şi orezul sunt alimente sănătoase şi potrivite pentru aciditate. Optaţi, însă, pentru orezul brun în locul celui alb.
  • Rădăcinoasele şi legumele verzi. Conopida, broccoli, sparanghelul, fasolea verde şi alte legume verzi sunt opţiuni excelente împotriva secreţiei crescute de acid gastric. Sunt indicate persoanelor care urmează o astfel de dietă.
  • Ia ultima masă cu 2-3 ore înainte de culcare.
  • Evită murăturile, condimentele picante şi oţetul.
  • Fierbe câteva frunze de mentă în apă şi bea un pahar după fiecare masă.
  • Fumatul excesiv şi alcoolul vor creşte secreţia acidă, deci renunţă la aceste obiceiuri.

Sfaturi pentru diminuarea simptomelor

Este important să eviţi băuturile acide şi cofeina. În schimb, optează pentru ceai. Indicat este să bei un pahar cu lapte în fiecare zi. Totodată, mănâncă puţin şi des. Intervalele lungi dintre mese sunt o altă cauză a acidităţii gastrice.

Sursa

Mâncare din insecte, deja pe rafturi. Cum o recunoști

Multe produse din magazine conțin insecte, dar denumirea este „codată”. Aflăm despre prezența insectelor în produsele alimentare și cum acestea sunt menționate pe ambalaje conform reglementărilor UE. Se detaliază denumirile specifice ale insectelor care trebuie să apară pe etichete, precum „Acheta domesticus” sau „Tenebrio molitor”, scrie evz.ro.

Cum poți identifica produsele care conțin insecte

„În conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, toate ingredientele alimentare trebuie să fie clar indicate pe ambalaj, inclusiv insectele utilizate ca ingrediente.” Aceasta înseamnă că, deși multe produse conțin insecte, acestea trebuie să fie menționate sub denumirile lor științifice precise pe etichete.

De exemplu, „Acheta domesticus” (greier de casă) și „Tenebrio molitor” (vierme de făină) sunt termeni care trebuie să apară dacă aceste gâze se află în compoziția produsului. Reglementările sunt clare: producătorii sunt obligați să informeze consumatorii despre prezența acestor ingrediente, astfel încât aceștia să poată face o alegere informată atunci când achiziționează produsele respective.

Denumirile care semnalizează prezența insectelor

„Pentru a verifica ușor dacă un produs conține insecte, consumatorii trebuie să citească atent lista ingredientelor.” În Uniunea Europeană, există anumite denumiri care indică prezența insectelor în produsele alimentare.

Căutând pe etichete termenii precum E120 (Carmin, colorant obținut din coșenilă, o specie de insecte), Acheta domesticus (greiere de casă), Alphitobius diaperinus (larva gândacului de bălegar), sau Locusta migratoria (lăcustă migratoare), consumatorii pot identifica cu ușurință dacă produsul conține insecte.

Aceste denumiri trebuie să fie foarte clare și vizibile pe eticheta produsului, în conformitate cu legislația europeană.

Ce alte semne trebuie căutate pe etichete

„Un alt pas important în verificarea produselor este să te uiți la eventualele simboluri și avertismente de pe ambalaj.” Unele produse pot conține mențiuni precum „poate conține insecte” sau indicații legate de alergeni, iar acest lucru trebuie să fie specificat pe etichetă, mai ales dacă sunt folosite insecte în ingrediente.

De asemenea, produsele alimentare care fac parte din categoria „Noua Alimentație” (Novel Food) și care includ insecte ca ingrediente vor purta mențiuni suplimentare pe ambalaj.

În plus, consumatorii ar trebui să fie atenți la tipologia produselor, deoarece insectele sunt mai frecvent folosite în alimente precum biscuiți, pâine, paste, batoane proteice, snacks-uri sau produse pe bază de carne și alternative vegetale.

ANSA a distrus un lot de 262 kg de ceai importat din Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a distrus un lot de 262 de kilograme de ceai TESS, importat din Rusia, din cauza depășirii limitei maxime admisibile de reziduuri de pesticide. Informația a fost confirmată pentru newsmaker.md de către reprezentanții ANSA.

Lotul a fost plasat sub reținere oficială la depozitul importatorului și nu a fost permisă comercializarea acestuia. Ulterior, ceaiul a fost distrus mecanic și predat unui centru de reciclare a deșeurilor sub supravegherea inspectorilor ANSA.

Măsura a fost luată în cadrul Programului Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide și Nitrați, implementat în 2024 pentru a asigura siguranța alimentară în Republica Moldova.

ANSA continuă să monitorizeze importurile de ceai și aplică controale stricte privind conținutul de pesticide, în conformitate cu Programul Național de Supraveghere pentru anul 2025.

Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună

Un pasionat de fitness a dezvăluit cum s-a schimbat corpul său pe interior și pe exterior, după ce a urmat o dietă extremă, bazată pe consumul a 30 de ouă pe zi, pe care a ținut-o o lună întreagă, scrie digi-world.tv.

Pentru a testa afirmația unui culturist conform căreia această dietă ar putea fi la fel de eficientă pentru dezvoltarea masei musculare ca utilizarea riscantă a injecțiilor cu steroizi.

Pe lângă această rutină alimentară neobișnuită, care a inclus omlete din albușuri, smoothie-uri proteice și cine pe bază de orez și ou crud, Everett a urmat un regim strict de antrenament cu greutăți. Întregul său parcurs a fost documentat într-un videoclip pe YouTube, care a stârnit curiozitatea și dezbateri aprinse.

Înainte de a începe experimentul său inedit, Joseph Everett și-a măsurat greutatea inițială și performanțele la patru exerciții fizicr: ridicări cu haltere, îndreptări (deadlift), genuflexiuni și împins la piept (bench press).

Pentru a evalua impactul dietei asupra sănătății sale, și-a efectuat și analize de sânge atât înainte, cât și după cele 30 de zile, verificând nivelul de colesterol și producția de testosteron.

Rezultatele au fost impresionante. Everett a acumulat 6 kg de masă musculară, ajungând de la 78 kg la 84 kg. De asemenea, și-a îmbunătățit semnificativ forța fizică, reușind să ridice cu 20 kg mai mult decât la începutul experimentului.

Surprinzător, analizele de sânge nu au indicat o creștere semnificativă a colesterolului „rău” (LDL), ci, dimpotrivă, o creștere a colesterolului „bun” (HDL), responsabil pentru eliminarea grăsimilor nocive din sânge. Mai mult, s-a înregistrat o scădere a nivelului trigliceridelor.

Riscurile unei diete extreme pentru sănătate

Joseph Everett a început provocarea având deja o rutină de antrenamente cu greutăți pentru menținerea condiției fizice.

Pe lângă cele 30 de ouă consumate zilnic, și-a completat dieta cu o porție de orez, carne de vită, un iaurt mic, fructe, miere și, ocazional, un baton proteic, relatează Daily Mail. Astfel, aportul său caloric zilnic a variat între 3.300 și 3.700 de calorii, depășind cu mult recomandarea generală de 2.500 de calorii pentru bărbați.

Ouăle sunt recunoscute ca o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru creșterea masei musculare. Acestea conțin, de asemenea, numeroase vitamine și minerale importante, precum calciu, fier, zinc și potasiu, benefice pentru sănătatea oaselor.

Everett a subliniat avantajele nutriționale ale dietei sale: „30 de ouă îmi oferă 190 de grame de proteine, întreaga cantitate zilnică recomandată de vitamina A, 120% din necesarul de vitamina D și o doză considerabilă de vitamine din complexul B, toate contribuind la dezvoltarea musculară”.

Cu toate acestea, a avertizat și asupra potențialelor riscuri: un consum atât de ridicat de ouă aduce și un aport uriaș de colesterol: 2.100% peste valoarea zilnică recomandată și 45 de grame de grăsimi saturate.

Schimbări petrecute după dieta cu 30 de ouă pe zi

Joseph Everett a susținut că organismul său transformă grăsimile din ouă în testosteron, hormon care, împreună cu exercițiile de forță, stimulează creșterea masei musculare.

După aproximativ nouă zile de dietă, a observat schimbări evidente în comportamentul său, pe care le-a pus pe seama creșterii nivelului de testosteron.

„Am realizat că mă simțeam incredibil de bine. Eram mai concentrat, aveam multă energie atât în sala de sport, cât și în afara ei, libidoul meu era mai ridicat, iar în general mă simțeam mai motivat și mai lipsit de inhibiții”, a spus el.

Cu toate acestea, rezultatele finale ale analizelor de sânge au arătat că nivelul său de testosteron a rămas neschimbat.

„Starea mea de spirit, concentrarea, energia și libidoul îmi dădeau impresia că am un nivel mai ridicat de testosteron, dar, aparent, nu era cazul”, a spus Everett.

Joseph Everett a descoperit că dieta sa de 30 de ouă pe zi i-a adus beneficii surprinzătoare, dar și câteva efecte secundare neplăcute. Pe lângă creșterea masei musculare și îmbunătățirea performanței fizice, analizele de sânge au arătat o creștere a colesterolului „bun”.

În primele zile, Everett a găsit provocarea relativ ușoară. „Primele zile nu au fost deloc dificile pentru mine… Consumul de 3.500 de calorii pe zi nu era exagerat, mai ales că făceam antrenamente intense care îmi stimulau apetitul”, a explicat el.

Însă, în ziua 20, după șase zile consecutive în care a consumat ouă crude, a început să resimtă probleme digestive. „Am petrecut peste o oră în baie, eram constipat și aveam crampe abdominale dureroase”, a povestit el. Problema s-a rezolvat rapid după ce a reînceput să gătească albușurile.

Ce spun specialiștii

Mult timp, medicii au recomandat limitarea consumului de ouă la trei-patru pe săptămână, din cauza temerilor legate de colesterolul ridicat și riscul de boli cardiovasculare. Însă studii recente sugerează că un consum moderat, un ou pe zi, nu crește riscul de afecțiuni cardiace, dacă este inclus într-o dietă echilibrată.

Experții susțin acum că nu există un număr maxim de ouă recomandat zilnic, însă modul de preparare este esențial. Spre exemplu, ouăle fierte sunt mult mai sănătoase decât cele prăjite în ulei sau unt, care au un conținut ridicat de grăsimi.

Natalia Gordienko și-a felicitat bunica cu ocazia zilei de naștere!
Articolul anterior
Vasile Macovei, alături de o brunetă sexy. Artistul a filmat videoclip în Israel!
Articolul următor
Close menu