Originar din Japonia cu mai multe secole în urmă, surimi sau beţişoarele de crab este un ingredient alimentar format din proteine de peşte, în general dintr-un un soi mai ieftin, carnea este fiartă, măcinată şi amestecată cu diverse substanţe care să-i dea consistenţă apoi este modelată în forme de picioare de crab ori fructe de mare, care dacă ar fi adevărate, ar fi foarte scumpe.
Surimi poate fi preparat din orice specie de peşte, însă cele mai des utilizate tipuri de peşte sunt Alaska Pollock (Cod negru de Alaska) şi Pacific Merlan (Merlin de Pacific sau peşte spadă). Alaska Pollock este însă cel mai apreciat pentru caracteristicile sale nutriţionale, durabilitate, dar şi de puritatea apelor în care înoată.
Pentru a pregăti un kilogram de surimi, sunt necesare cinci kilograme de pesşte. Un surimi de bună calitate este lipsit de miros şi are un aspect alb-crem. Pentru a obţine surimi de înaltă calitate, este esenţial ca peştele utilizat să fie foarte proaspăt şi să se folosească cele mai bune părţi ale sale.
Surimi conţine sau ar trebui să conţină nu mai puţin de 50% carne de peşte. Alte ingrediente includ apa, agenţi de îngroşare, zahăr, sare, ulei, arome, vin de orez şi aditivi sub forma agenţilor de umezire, care ajută la menţinerea umidităţii.
Iată lista de ingrediente a unui preparat sub formă de crab: Alaska Pollock, apă, albuşuri de ou, amidon de grâu, zahăr, amidon de porumb, sorbitol, conţine 2% sau mai puţin din următoarele: carne de crab, arome naturale şi artificiale, extracte de crab, stridie, scoici Saint-Jacques, homar şi peste (somon, hamsie), Ulei de peşte rafinat, vin de orez, apă, drojdie, sare), sare de mare, extract de tapioca, făină Yam, soia hidrolizată, porumb, şi proteine din grâu, clorură de potasiu, fosfat disodic inosinat şi guanilat, pirofosfat de sodiu, Carmin şi Paprika.
După cum puteţi vedea acesta este un produs alimentar super procesat.
Deşi este un produs foarte utilizat în diverse preparate culinare, tocmai datorită faptului că este accesibil, vă recomandăm ca atunci când alegeţi o marcă anume, să citiţi bine eticheta. Fiţi atenţi la procentul de carne de peşte, tipul de peşte şi cât sodiu conţine.