Pătrunjelul este o adevărată colecție de vitamine, minerale și alte psubstanţe active cu efecte terapeutice foarte intense. Totuși, simplul consum ocazional de pătrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate terapeutice. De ce? Deoarece dozele de pătrunjel pe care le consumăm sunt insuficiente pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că prepararea termică a acestei plante inactivează multe din substanțele active terapeutic.
Dr. Cătălin Luca recomandă sucul de pătrunjel care este un excelent antiseptic al sângelui, dar şi al intestinului, unii terapeuţi considerându-l un foarte bun preventiv al cancerului.
Pătrunjelul are un rol echilibrant prin conţinutul său de calciu şi, în consecinţă, este foarte indicat în cazurile de rahitism şi tuberculoză. Datorită conţinutului de fier, are efect antianemic şi este un excelent remediu în afecţiunile oculare datorate unor deficienţe de caroten.
Pătrunjelul are de asemenea proprietăţi esenţiale în metabolismul oxigenului, în menţinerea funcţionării normale a suprarenalei şi a tiroidei, în păstrarea sănătăţii vaselor sanguine, mai ales a capilarelor, este excelent pentru căile genito-urinare, de mare ajutor în cazul pietrelor la rinichi şi fiere; este eficient în afecţiuni ale ochilor, consumat în mod regulat are de asemenea, efecte de prevenire a îmbătrânirii premature.
Sursa: www.dr-catalin-luca.ro