Testăm pâinea din semințe de struguri cu Nata Albot, Petru Scalețchi și Luminița Suveică!

Ţi-ai dori să mănânci o pâine fără să te gândeşti câte calorii are şi câţi aditivi conţine? Ei bine, chişinăuenii  îşi pot satisface această plăcere.

separator

DSC_8102

Sâmbătă s-a deschis unicul magazin din Moldova, care oferă clienţilor pâine fabricată după o tehnologie aparte, preluată din vest, din făină de seminţe de struguri, fără afânători şi aditivi alimentari.

DSC_8348Anatolie Canariov, unul din reprezentanţii companiei Vegetal ORG, ne-a mărturisit că: “De la idee până la realizare a durat aproape un an. Am vizitat multe fabrici de panificaţie din afară pentru a înţelege procesul de producţie a acestei pâini.”

Pe lângă produsele de panificaţie, compania produce şi ulei din seminţe de struguri şi seminţe de dovleac.

“Am căutat cea mai bună tehnologie de obţinere a uleiului presat la rece, pentru a nu reduce din beneficiile acestor produse”, a confirmat Ion Mamaliga, unul din partenerii de afacere Vegetal ORG.

DSC_8106 DSC_8146 DSC_8160

Petru Scalețchi a gătit, iar Nata Albot a gustat!

Ca să obţină un produs de calitate reprezentanţii companiei au apelat la Petru Scaleţchi, bucătar la Ambasada Germaniei în Moldova.

DSC_8271 DSC_8273 DSC_8281

Bucătarului i-a revenit o misiune destul de grea, să găsească reţeta ideală pentru biscuiţi. Petru Scalețchi a recunoscut că: “Mi-au trebuit cam două luni ca să găsesc cea mai bună reţetă pentru biscuiţi. În final, sunt foarte mândru că am reuşit să realizez aceşti biscuiţi numai din făină de ovăz cu făină din seminţe de struguri, stafide şi zahăr brun.

DSC_8327Pot să recomand cu încredere acest produs. Este fără aditivi alimentari, au un gust deosebit care provoacă placere  pupilelor gustative”, a confirmat bucătarul.

Nata Albot a gust din delicioşii biscuiţi şi a venit cu prima recenzie: “Sunt fărâmicioşi, au un gust deosebit şi dacă ştii că sunt sănătoşi îi mănânci cu plăcere. Iar pâinea îţi dă o senzaţie de saţietate, fără să cadă greu la stomac.”

La deschidere,  a participat şi seful direcţiei Sănătate Publică, Primăria Chişinău, Luminiţa Suveică. Aceasta a ţinut să menţioneze beneficiile făinii din seminţe de struguri: “Este unul din produsele care, consumat regulat, scade incidenţa îmbolnăvirilor sistemului cardiovascular, boala care seceră anual mii de vieţi omeneşti”.

DSC_8086 DSC_8223 DSC_8185

Studiile de laborator confirmă beneficiile seminţelor de struguri asupra sănătăţii. Antioxidanţii care se conţin în seminţe  au o putere antioxidantă de 20 de ori mai mare decât vitamina E şi de 50 de ori mai puternică decât vitamina C.  Au capacitatea de a proteja organismul de radicalii liberi (celule înalt reactive produse de propriul organism care afectează funcţia celulară), diminuând astfel procesul de îmbătrânire prematură, de aceea este considerat „elixirul tinereţii”.

DSC_8309

Iar dacă ai poftă de un sandwich sănătos la prânz, vizitează magazinul situat pe str. M. Varlaam, 75. 
DSC_8079 DSC_8077 DSC_8042

VO - Logo pt Blancsatul Ghidighici, str. Drumul Bâcului, 14 „C”
tel./fax + 373 22 92 94 44
e-mail.:info@vegetal.md
https://www.facebook.com/vegetal.md?fref=ts
www.vegetal.md

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Au râs în hohote, când mirii au intrat în Biserică!
Articolul anterior
Andreea Marin când nu era atât de cunoscută
Articolul următor