Urme de şobolan şi ADN uman în burgeri, dezvăluire făcută de către oamenii de ştiinţă

Experţii au examinat 258 de tipuri de burgeri cu carne şi 79 de mărci fără carne şi au descoperit trei feluri de burgeri depistaţi pozitiv la ADN de șobolan, în timp ce unul conținea ADN uman. În ce priveşte opţiunile vegetariene de burgeri, 23% dintre aceştia conţineau urme de carne de vită.

separator

1_burgers

Prezenţi nu doar în restaurantele americane, testele de laborator asupra burgerilor au scos la iveală mai multe detalii dezgustătoare.

Experimentele au fost efectuate pe 258 de eșantioane de carne tocată, chiftele congelate, burgeri fast-food de la 22 de companii de retail din SUA. Oamenii de ştiinţă de la Clear Labs au testat produsele pentru a verifica autenticitatea, acuratețea compoziţiei, inclusiv cantitatea de calorii, carbohidrați, grăsimi și proteine din produse, informează Daily Mail.

Trei feluri de burgeri testaţi pozitiv la ADN de șobolan, în timp ce altul conținea urme de ADN uman – au relevat testele. 13% din toate produsele s-au dovedit a fi „problematice”, dar această cifră a crescut la 23,6% atunci când oamenii de știință au examinat produsele vegetariene si au depistat că acestea aveau de fapt urme de carne de vită, iar unul dintre ele nu conţinea fasolea neagră menţionată pe etichetă. O altă constatare a fost că 4,3% din probe prezentau urme de ADN patogen, de virusuri sau bacterii din celule moarte de Salmonella, E. coli, Yersinia enterocolitica, Clostridium perfrigens sau Aeromonas hydrophila, care nu prezenta pericol în dozele depistate, întrucât sunt necesare milioane de celule în produsele alimentare pentru a cauza o intoxicaţie, potrivit Dr. Michael Doyle, director of the Center for Food Safety at the University of Georgia.

Multe dintre ingrdientele produselor nu sunt menţionate pe etichete şi dimpotrivă altele sunt prezente pe etichetă dar nu sunt conţinute în produs, iar aceste lucruri contravin legii cu privire la drepturile consumatorului, spun experţii.

46% din probe aveau mai multe calorii decât cele raportate pe etichete sau în meniuri

„Dintre 119 probe, 39.6% conţineau mai multe calorii decât cantitatea raportată pe etichete. În 49% dintre cazuri, s-au depistat în produse mai mulți carbohidrați decât ceea ce a fost raportat pe etichete’’, spun experţii.

ADN-ul uman a fost detectat într-un singur tip de burger vegetarian congelat, în timp ce au fost depistate trei probe, pozitive la ADN-ul de șobolan. Oamenii de ştiinţă spun că în ciuda acestui fapt, urmele sunt puțin probabil să cauzeze probleme pentru sănătatea umană.

,,Discrepanțele dintre ceea ce este menţionat pe etichetele produselor şi conţinutul de fapt al acestora pot fi îngrijorătoare pentru persoanele care iau decizii să consume aceste produse’’, menţionează grupul de experţi în raport.

Cum s-au îmbrăcat vedetele la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2016
Articolul anterior
Norvegia: Barnevernet i-a luat copilul unei femei, imediat după naștere, chiar de pe masa de operație. Află motivul
Articolul următor
Alte articole interesante