Alimentele cu gust amar sunt apreciate de mii de ani, olmecii întemeiaseră o cultură culinară bazată pe boabele de cacao extrem de amare, vracii foloseau plantele verzi şi amărui pentru vindecare, considerând că pigmentul verde clorofila, fitonutrienţii şi aminoacizii din acestea au proprietăţi de vindecare, detoxifiere, purificare şi regenerare, combatere a febrei.
Gustul amar al alimentelor stimulează secreția glandelor salivare și producerea sucurilor digestive, a bilei, contribuind la îmbunătățirea digestiei şi având în plus acţiune antibacteriană.
Persoanele adepte ale gustului amar susţin că acesta are proprietatea de a slăbi, a calma poftele, a detoxifia ţesuturile şi a vindeca. Fabuloasa ciocolată crudă este un aliment amar. Deci, ar trebui exclus că amar nu este gustos şi să educăm preferinţele papilelor gustative. Gustul amar al vegetalelor verzi presupune bogăţie de aminoacizi şi vitamine. Vinul, ceaiul, cafeaua, uleiul antioxidant, măslinele, inul au compuşi cu gust amar, aceştia fiind parte a beneficiilor pentru sănătate.
Medicina ayurvedică explică de ce gustul amar este important:
• Gustul per ansamblu are nevoie de echilibru. În alimentaţie nu poate să predomine numai gustul dulce, acest lucru este de neconceput pentru organism, iar alimentele amare vin în ajutor stimulând papilele limbii responsabile de percepţia gustului amar.
• Carnea este un aliment dulciu, încăt asezonarea şi combinarea cu mirodenii picante sau alimente amării, cum ar fi salate şi legume verzi, crează un echilibru al gustului şi uşurează digestia cărnii.
• Gustul amar în dietă este un bun şi eficient detoxifiant ce ajută la eliminarea reziduurilor şi toxinelor, purifică ficatul, îi păstrează sănătatea.
• Alimentele amare accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor, reglează sensibilitatea papilelor gustative şi ajută la reducerea apetitului pentru dulce.
• Ele sunt benefice în dieta adulţilor, pudra amară de cacao întreţine tinereţea celulară, vigoarea, protejează contra bolilor legate de vârstă.
• Andivele, frunzele de păpădie, anghinarele, ridichea albă, rostopasca, pelinul, cicoarea purifică ficatul, sunt detoxifianţi ai celulelor hepatice.
• Spanacul, sfecla, napii, dovleceii, fasolea verde, sparanghelul, varza de Bruxelles sunt exemple de alimente ce includ fitonutienţi cu gustul amar.
• Rucola, grapefruitul reglează funcţiile hepatice. Grapefruitul este recunoscut pentru proprietăţile sale de a scădea colesterolul, de a regla activitatea bilei şi a ficatului, dar şi efect anticancerigen.
• Andivele conţin cantităţi importante de vitamine (A, B1, B2, C, K), calciu, fier, mangan. În alimentaţie andivele sunt de ajutor celor care suferă de ficat gras şi osteoporoză.
• Alimentele amare îmbunătăţesc inclusiv circulaţia sangvină şi funcţia inimii, scad colesterolul în sânge, previn ateroscleroza şi obezitatea.