Alimente care scad inflamația din corp. Produsele pe care să le eviți într-o dietă antiinflamatoare

În momentul în care corpul se confruntă cu o leziune, boală sau alte simptome asociate apare inflamația, un răspuns imunitar natural și eficient, care facilitează vindecarea. Inflamația poate fi influențată de mai mulți factori externi (stilul de viață sau expunerea îndelungată la stres), printre care și de dieta alimentară. Potrivit studiilor efectuate de către cercetători, există alimente care amplifică răspunsul inflamator la nivelul organismului, dar și alimente care ajută la reducerea inflamației în corp, scrie digi24.ro.

Când sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase, pot apărea tulburările autoimune și inflamații resimțite în diferite zone de la nivelul corpului. Un stil de viață care include o alimentație proinflamatorie, dar și factori precum sedentarismul, privarea de somn sau expunerea la poluare pot contribui la întreținerea inflamației pe termen lung. 

Alimente care scad nivelul inflamației din corp

Fructe de pădure Potrivit studiilor efectuate, fructele de pădure (mure, afine, zmeură) sunt bogate în antioxidanți și previn stresul oxidativ. Consumul acestora stimulează producția de citokine antiinflamatorii, ceea ce înseamnă un nivel mai scăzut de inflamație în corp. Potrivit unei analize a cercetărilor din 2018, fitochimicalele găsite în fructele de pădure pot ajuta la întârzierea dezvoltării și progresiei cancerului.

(Deși sunt necesare mai multe studii, potrivit cercetărilor de până acum, fructele de pădure ar putea avea beneficii pentru imunoterapie.)

Pește gras Peștele gras este o sursă excelentă de proteine și de acizi grași omega-3 precum acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Deși toate tipurile de pește conțin o anumită cantitate de acizi grași omega-3, printre cele mai bune surse pentru organism sunt: somon, sardine, hering, macrou, anșoa. În urma consumului de pește, corpul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți resolvine și protectine, care au efecte antiinflamatoare. Anumite studii au dezvăluit că persoanele care consumă pește gras sau suplimente cu EPA și DHA au prezentat reduceri ale markerului inflamator – proteină C reactivă (CRP).

Avocado Avocado conține potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. De asemenea, conține carotenoizi și tocoferoli, fitonutrienți care sunt asociați cu un risc redus de cancer și boli de inimă. Potrivit unui studiu la care au participat 51 de adulți cu exces de greutate, cei care au consumat avocado timp de 12 săptămâni au înregistrat o reducere a markerilor inflamatori interleukina 1 beta (IL-1β) și proteină C reactivă (CRP).

Turmeric „Turmericul este bun datorită conținutului său de curcumina. Există studii pe acest ingredient (curcumina) care dovedesc efectele și beneficiile sale importante pentru organism. Mai exact, curcumina are efecte antiinflamatoare, este activator de factor neurotrofic cerebral, deci previne boala Alzheimer, și crește capacitatea intelectuală. Luat drept un preparat naturist, turmericul este bun pentru efectul său antiinflamator și de protecție asupra sistemului nervos centrală. Curcumina are proprietăți antioxidante și poate preveni apariția stresului oxidativ, factor care este responsabil în procesul de îmbătrânire. Astfel, structura chimică a ingredientului este capabilă să neutralizeze radicalii liberi și putem spune că, un consum corect ajută la creșterea longevității”, a declarat pentru Digi24 Laura Păun, medic endocrinolog .

Ardei Ardeii grași și ardeii iuți sunt plini de vitamina C și antioxidanți, compuși cu efecte antiinflamatoare puternice. Ardeii grași conțin, de asemenea, antioxidantul quercetină, care poate reduce inflamația asociată cu boli cronice precum diabetul. Ardeii iuți conțin acid sinapic și acid ferulic, care pot reduce inflamația și susține un proces de îmbătrânire mai sănătos.

Struguri Strugurii conțin antociani, care reduc inflamația și sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de resveratrol, un alt compus antioxidant cu numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile arată că resveratrolul poate proteja inima împotriva inflamației.

Ciocolata neagră Ciocolata neagră este bogată în compuși organici activi biologic, care funcționează ca antioxidanți. Printre aceștia se numără polifenolii, flavanolii și catechinele (compuși organici care se regăsesc în compoziția taninurilor și care au rol antioxidant). Potrivit unui studiu efectuat, consumul de cacao și ciocolata neagră are o activitate antioxidantă mai mare, precum și un conținut mai ridicat de polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, inclusiv afinele și fructele de acai.

Roșii Roșiile sunt bogate în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare impresionante. Licopenul poate fi benefic pentru reducerea compușilor proinflamatori asociați cu mai multe tipuri de cancer. Gătirea roșiilor în ulei de măsline poate ajuta la o mai bună absorbție a licopenului. Acest lucru se datorează faptului că licopenul este un carotenoid, un nutrient care se absoarbe mai eficient în prezența unei surse de grăsime.

Cireșe Cireșele sunt bogate în antioxidanți care reduc inflamația, precum antocianinele și catechinele. Deși proprietățile benefice ale cireșelor amare au fost studiate mai mult decât ale altor soiuri, și cireșele dulci pot oferi beneficii. Un studiu din 2019, care a inclus 37 de adulți în vârstă, a constatat că cei care au consumat zilnic de suc de cireșe amare, timp de 12 săptămâni, au avut niveluri mai scăzute ale markerului inflamator proteina C reactivă (CRP).

Alimente care pot crește nivelul inflamației în corp

Produsele din zahăr – fie că vorbim despre produsele de patiserie, prăjituri sau alte dulciuri ori băuturi carbogazoase care conțin zahăr rafinat, consumul acestora crește într-un timp scurt nivelul glicemiei, deoarece organismul nu poate procesa suficient de repede zahărul, iar asta determină creșterea nivelurilor de citokine proinflamatori, favorizând inflamația.

Glutenul și produsele lactate – produsele lactate sunt bogate în grăsimi saturate. Proteinele de lactoză și de cazeină din laptele de vacă pot fi digerate cu dificultate de organism și, în multe cazuri, se resimt efectele inflamației. Făina rafinată (albă) nu este bogată în fibre și nutrienți, oganismul poate descopune produsele consumate foarte repede, iar asta înseamnă că nivelul de insulină poate crește în corp și poate apărea un răspuns proinflamator la nivelul organismului.

Produsele ultraprocesate – sunt bogate în aditivi și conservanți și pot fi percepute ca un agresor de sistemul imunitar, care, la rândul lui, produce anticorpi, respectiv un răspuns inflamator. Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Cum ne ajutăm ficatul cu verdețuri de primăvară

În acest sezon avem ocazia să includem în meniu primele verdețuri proaspete bogate în aminoacizi și vitamine. Spanac, ștevie, salată, urzici, ceapă, usturoi verde, leurdă și lobodă – nutrienții din aceste plante stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și formează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente. 

Usturoiul și ceapa verde accelerează activitatea ficatului

Usturoiul este bogat în alicină și seleniu, două substanțe nutritive benefice nu doar pentru organism, ci și pentru ficat. Datorită conţinutului ridicat de sulf, atât ceapa, cât şi usturoiul verde cresc activitatea enzimatică, prin urmare curăţă şi ficatul. Fără acest mineral esențial, ficatul nu ar reuși să elimine eficient toxinele din organism.

Urzica are acțiune depurativă

Această plantă de primăvară este bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K), acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. În plus, aceasta are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante. 

Preparatele pe bază de urzică elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ca să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale acestei plante este indicat să ții o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Ca să obții ceaiul, este nevoie să opărești 1 linguriță cu vârf de plantă în 400 ml de apă fierbinte. Important este să lași amestecul la infuzat 2 minute și să consumi 1 ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar în timpul zilei încă 2 cești de ceai.

Spanacul curăță ficatul 

Frunzele de spanac sunt bogate în potasiu, folați și magneziu, fiind utile nu doar pentru detoxificarea ficatului, ci și în scăderea tensiunii arteriale. Trebuie să știi că spanacul nu trebuie ținut la frigider mai mult de 2 zile. Altfel, acesta își pierde virtuțile terapeutice. Spanacul este util și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că frunzele de spanac au foarte puține calorii și conțin substanțe cu efect diuretic. 

Atenție! Pentru că este sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului, cei care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intestinale sau care urmează un regim fără sare nu trebuie să consume cantități mari de spanac.

Loboda, delicioasă și bună pentru ficat

Ciorbele, omletele, sufleurile și plăcintele care au în compoziție frunze de lobodă sunt mâncăruri delicioase, recomandate în detoxificarea ficatului, dar și celor care primăvara se simt obosiți, ușor iritabili, fără putere, din cauza asteniei. Totodată, pentru că planta are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, este indicată și în afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.

Leurda curăță sângele

Cunoscută și sub denumirea de ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa ursului, ceapa ciorii, leurda are în compoziție vitaminele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Leurda îmbunătățește digestia, previne apariția virozelor respiratorii și afecțiunile pulmonare. Totodată, preparatele pe bază de leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea. Pe lângă acestea, leurda este eficientă în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, în scăderea riscului bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral. 

Ștevia

Conține săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Deși este o plantă recomandată în stimularea ficatului, puțini știu că aceasta are acţiune laxativă datorită acidului crisofanic din compoziție sa. Din ștevie, frecvent se prepară ciorbe.

Salata verde

Este bogată în minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine: A, B1, C, E și K, dar și în fibre vegetale. Se consumă ca atare, sub formă de salate, dar și în combinație cu alte legume crude, ulei, sare şi suc de lămâie. Consumată seara, la cină, favorizează instalarea unui somn liniştit și accelerează digestia. 

Singurul fruct care te ajută să slăbești. Cum să îl prepari ca să-ți ardă grăsimea de pe abdomen

Nutriționiștii au dezvăluit care este singurul fruct care te ajută să slăbești. Conform specialiștilor de la Healthline, acestea te-ar putea ajuta să arzi grăsimea abdominală. Grăsimea viscerală este considerată a fi cea mai periculoasă pentru sănătate.

Nu doar că este inestetică, dar este și extrem de periculoasă, spun specialiștii. Grăsimea abdominală acoperă organele din această zonă a corpului și duce în timp la apariția bolilor cronice, dar și la apariția obezității. Astfel, nutriționiștii recomandă o dietă cât mai echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a putea reduce grăsimea nedorită.

Singurul fruct care te ajută să slăbești

Un singur fruct nu va face minuni când vine vorba de pierderea în greutate, dar te-ar putea ajuta să accelerezi procesul de slăbire. Adăugând pe lista ta de cumărături fructe nutritive, te vei asigura că ai parte de o dietă echilibrată și sănătoasă, scrie catine.ro.

Acest fruct care te poate ajuta să arzi grăsimea abdominală este extrem de versatil și poate fi inclus cu succes în salate, smoothies sau chiar în supe delicioase. Este un fruct cu un număr impresionant de nutrienți, care te ajută să rămâi plină pentru o perioadă mai lungă de timp.

Avocado este considerat a fi unul dintre cele mai versatile fructe, având un număr important de micronutrienți și macronutrienți. Studiile au demonstrat faptul că acesta este mult mai bogat în potasiu decât bananele.

Totodată, avocado reprezintă o sursă importantă de aceeași grași monosaturați. Textura cremoasă a acestui fruct îl face ușor de integrat în orice preparat. Cu toate acestea, avocado trebuie ales cu mare atenție pentru a fi perfect copt.

Avocado este benefic pentru pierderea în greutate

Avocado poate ajuta la pierderea în greutate dacă este inclus în mod corect în dieta ta. Acesta este antiinflamator și ajută la reducerea radicalilor liberi din organism. Totodată, avocado ajută la îmbunătățirea procesului digestiv, iar studiile arată că ar putea să prevină riscul de apariție al obezității. Un fruct de avocado conține mai puțin de un gram de zahăr, spun studiile.

Acest lucru înseamnă că te poți bucura de acest fruct fără să-ți fie teamă că vei avea un aport mult prea mare de fructoză care ar putea să intervină în procesul tău de slăbire. Un singură porție de avocado conține mai puțin de 100 de calorii, susțin specialiștii.

Alimentul de primăvară care ”înnoiește” sângele și arde grăsimea

La începutul primăverii, ștevia sau măcrișul se găsește peste tot, mai ales în tarabele din piețe. Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), ştevia are efecte purgative, laxative şi de detoxificare. În popor se spune că este un înnoitor al sângelui ca şi urzica, spanacul şi leurda.

separator

stevie2

ȘTEVIA – ADJUVANT ÎN CURELE DE SLĂBIRE

Cura cu ștevie jută la slăbit și la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului şi a tusei.

Ştevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consuma alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate. Toate aceste calităţi o recomandă ca adjuvant în curele de slăbire.

CE PRESUPUNE DIETA CU ȘTEVIE

Dimineaţa, la cinci minute după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele opărite (nu fierte foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.

mancare-de-stevie
Masa principală a zilei trebuie să fie mai săracă în supe ori ciorbe şi total lipsită de proteine şi grăsimi de porc. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect (lipsa acesteia din meniu creează senzaţia de foame şi chiar o cădere glicemică). După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea oră după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc.
Seara, cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.
Pe parcursul curei cu ştevie, care durează trei-patru săptămâni, sunt interzise dulciurile.

Sursa: doctorulzilei.ro



Ajutor de 30.000 de lei pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial
Articolul anterior
Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. Care sunt cele mai fericite țări și ce loc ocupă R. Moldova?
Articolul următor
Close menu