Acidul acetilsalicilic este un medicament antiinflamator ce înlătura febra şi durerea, iar în doze mici are efect anticoagulant folosit pe termen lung pentru a diminua riscul de infarct. În natură exista alimente ce conţin compuşi salicilaţi, substanţe analoage aspirinei sintetice.
Cu toate că are efect antiinflamator, combate febra şi durerea, aspirina nu este recomandată copiilor şi adolescenţilor în caz de febră, simptome de răceală sau infecţii virale din cauza riscului acesteia de a cauza sindromul Reye, afecţiune a ficatului. Un alt efect negativ al aspirinei, mai ales în doze mari, este iritarea mucoasei stomacului şi duodenului. Cercetările moderne au dat acidului acetilsalicilic noi valențe terapeutice cum ar fi efectul anticoagulant în doze mici (previne formarea cheagului în vasele de sânge), de aceea aspirina este indicată de medici ca antiagregant plachetar în profilaxia infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale.
Acidul salicilic este un ingredient esenţial folosit în produse ce tratează dermatita seboreică, acneea, psoriazisul, calusul, bătăturile, ihtioza, verucile. Acidul salicilic funcționează ca un keratolitic și bacteriostatic, deschide porii înfundaţi și neutralizează bacteriile, are efect în tratarea mătreţii.
Medicul grec Hipocrate a scris despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de ușurare a durerilor și de reducere a febrei. De asemenea, amerindienii foloseau scoarța de salcie, ce conţine acid acetilsalicilic, pentru a înlătura durerile de cap, febra, durerile de mușchi și reumatismul.
Unele fructe şi legume sunt surse naturale de acid salicilic, în special fructele de pădure. Speciile și condimentele conțin cantități mari de salicilaţi, în timp ce carnea, peștele, ouăle și produsele lactate – au foarte puţin sau deloc. Dintre oleaginoase – migdalele și arahidele sunt surse bune.
Care sunt alimentele surse naturale de salicilaţi? Iată tabelul:
(salicilaţi în alimente per 100g de produs)
Sursa: food-info.net