Bacteria ucigașă din fructele de mare. Un bărbat a murit după ce a consumat stridii la restaurantul unde a lucrat Johnny Depp

Fructele de mare sunt extrem de delicioase și sănătoase, însă unele ascund un pericol fatal pentru cei care le consumă. O bacterie periculoasă dintr-o stridie l-a ucis pe un bărbat în câteva zile după ce a consumat-o într-un restaurant în care, în tinerețe, actorul Johnny Depp a lucrat o scurtă perioadă ca picolo.

Este vorba vibrio, o bacterie contactată de obicei din consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite, care poate ucide până la o treime din persoanele pe care le infectează, scrie Daily Mail.

Incidentul a avut loc la localul Rustic Inn Crabhouse din Florida, foarte cunoscut și apreciat de consumatorii împătimiți de pește și fructe de mare. Victima lucrase în urmă cu două decenii ca picolo în acel restaurant. Avea încredere în preparatele care se făceau acolo și de aceea venise să mănânce stridii.

Din păcate, la scurt timp după ce a consumat fructele de mare a început să se simtă rău și a ajuns la spital. Medicii au confirmat ulterior că a fost infectat cu vibrio.

După decesul clientului, autoritățile au făcut un control în restaurant, însă nu a găsit nimic în neregulă. Astfel că acesta funcționează din nou.

Stridiile servite aici provin din zona golfului Louisiana și până acum nu au fost probleme cu acestea.

Acesta este al doilea deces în Florida anul acesta, după ce un alt bărbat din comitatul Pensacola a murit din cauza unei infecții bacteriene, după ce a mâncat o stridie crudă pe care o cumpărase de la o piață.

Cum se manifestă vibrio, bacteria care se poate găsi în fructele de mare insuficient gătite

Pacienții suferă în mod normal de diaree apoasă, crampe abdominale, greață și vărsături în primele 24 de ore de la ingerarea bacteriei – simptomele durând trei zile.

Formele severe sunt „rare”, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu excepția cazului în care cineva are un sistem imunitar slăbit.

Tratamentul nu este necesar în cazurile ușoare, deși în cazuri mai severe pot fi utilizate antibiotice.

Aproximativ 100 de oameni mor din cauza unei infecții cu astfel de bacterii în Statele Unite în fiecare an, sugerează statisticile.

Infecțiile cu vibrio legate de fructele de mare sunt mai frecvente în lunile de vară – mai până în octombrie – din cauza apelor mai calde.

Celebrități, inclusiv LeBron James și Blac Chyna, au frecventat Rustic Inn înainte de a dornici să încerce faimosul său crab cu usturoi. Se pretinde, de asemenea, la nivel local că Johnny Depp a lucrat cândva acolo ca picolo, potrivit venice.com.

Chiar și Frank Sinatra ar fi frecventat acest local, unde bea câteva pahare.

sursa

ANSA a dispus retragerea unui lot de ouă din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă pentru consum.

Cauza retragerii lotului de ouă este depistarea prezenței Salmonella.

Potrivit ANSA, ouăle sunt de la un producător din Pârlița, Ungheni. 

Produsele au fost plasate pe piaţă în perioada 22 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2022 și avea ca termen de valabilitate data de 28 decembrie 2022.

ANSA a dispus retragerea din comerț a unui lot de ouăFoto: ANSA

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Alimentul care este o alternativă perfectă pentru carnea de porc sau vită

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac.

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune, conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism.

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D.

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți.

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează.

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive.

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele.

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți.

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.

sursa: www.tvm.md

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

Rușii torturează profesori și ard cărți în încercarea de a eradica învățământul ucrainean
Articolul anterior
Studiu: Majoritatea persoanelor cu Omicron nici măcar nu și-au dat seama că au avut infecția
Articolul următor