Cozonacul este alimentul nelipsit de pe mesele sărbătorilor pascale. Delicios şi preparat prin diverse reţete, cu umpluturi variate, de nucă, cacao, zahăr sau fructe, cozonacul comportă şi o anumită greutate calorică. Cum să consumi cozonacul ca să nu îţi pui în pericol silueta de sărbători?
Atunci când mănânci o felie de cozonac, nu poţi să nu te gândeşti la impactul pe care aceasta o are asupra siluetei tale. Poate fi acesta un bun prieten al papilelor gustative, dar nu este şi al siluetei!
Cozonacul se mănâncă maxim de două ori pe an, şi atunci câte o felie, maxim două, la o sărbătoare, nu câte două felii pe zi.
Cozonacul cu miez de nucă sau alune are nu mai puţin de 350 kcal per 100 g produs. Cozonacul cu nucă şi stafide are 411 kcal/100g. Tot per 100 de grame, acesta conţine 12g de grăsimi şi 50g de carbohidraţi.
Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.
Produsul cumpărat din comerţ conţine adesea mai puţină umplutură, însă rămâne campion la cantitatea de carbohidraţi şi grăsimi pe care o conţine.
Un alt produs pe piaţă este panettone. Cel cu ciocolată are tocmai 408 kcal la 100 g produs, iar cel simplu, fără umplutură, are 375 kcal/100g.
Specialiștii în nutriţie recomandă folosirea ouălor de curte sau a celor ecologice la prepararea cozonacului, iar coaja de lămâie să provină în mod obligatoriu de la fructe netratate cu agenţi chimici de conservare.
În loc de esenţă de rom, care este artificială, se va utiliza rom de bună calitate. Nu se va utiliza zahăr vanilinat la coacere, ci baton de vanilie sau zahăr vanilat.
De asemenea este bine ca atunci când preparăm un cozonac, miezul de nucă să fie extras din coajă în momentul folosirii, nu cu mult timp înainte.
Acum că ai aflat câte calorii are cozonacul în funcţie de umplutură, trebuie să ştii că o felie generoasă poate să cântărească şi 200 de grame. Deci, cifrele de mai sus vor fi dublate în acest caz.