Care e cea mai sănătoasă carne: de pasăre, porc sau vită?

Carnea este întotdeauna hrănitoare, gustoasă şi sănătoasă. Există câteva tipuri speciale de carne care pot îmbogăţi organismul la maximum cu compoziţia lor sănătoasă.




Contrar credinţei populare, produsele din carne au fost, sunt şi continuă să fie un element de bază în alimentaţia zilnică pentru majoritatea oamenilor. Carnea conţine o serie de aminoacizi esenţiali, minerale şi oligoelemente, scrie ziarulnațional.md.

Este una dintre cele mai populare alegeri pentru mesele rapide, are puține calorii, multe proteine și o cantitate redusă de grăsimi. De asemenea, este un ingredient versatil și poate fi adăugat la paste, salate, poate fi consumat rumenit la grătar ori la cuptor cu o garnitură de legume sau poate deveni baza unor sandvișuri consistente.

Carnea de porc

Reputaţia cărnii de porc ca fiind nesănătoasă a fost de multe ori exagerată. Se pare ca cea mai sănătoasă parte a unei carcase de porc este cea mai mare parte a pulpei. Pregătita corect, pulpa este la fel de hrănitoare şi sănătoasă ca şi puiul.

Carnea de vită

În ceea ce priveşte acest tip de carne, ea poate fi atât sănătoasă, cât şi nesănătoasă pentru organismul uman. Numai carnea de vita hrănită cu iarbă poate fi considerată sănătoasă şi nutritivă. Este mai scumpă, dar puteţi fi siguri că este sănătos. Iar un studiu recent a arătat că carnea de vită hranită cu iarbă poate creşte colesterolul mai puţin decât carnea de vită hrănită cu cereale. În schimb, carnea de vită a fost crescută cu furaje pe bază de cereale ar fi bogată în colesterol şi grăsimi.

Carnea de oaie şi capră

Mulţi oameni sunt obişnuiţi să se gândească la carnea de miel ca la un tip de carne foarte grasă. Carnea conţine mult mai puţine grăsimi decât carnea de porc, dar şi o cantitate impresionantă de lecitină, care este responsabilă pentru normalizarea nivelului de colesterol. În schimb, oasele de miel conţin substanţe care favorizează artrită. Prin urmare, oamenii în vârstă este mai bine să renunţe la acest tip de carne. În plus, carnea de oaie adultă conţine, de obicei, lipide, care afectează sănătatea vaselor de sânge şi a inimii. Prin urmare, carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie.

Carnea de capră are o textură delicată, o aromă blândă şi un conţinut minim de grăsime. Datorită conţinutului său scăzut de calorii, poate fi consumat ca parte a unei diete terapeutice sau dietetice. Carnea de capră conţine o serie de componente valoroase, de la fier până la antioxidanţi puternici. În plus, carnea de capră are un nivel scăzut de colesterol, ceea ce o face un produs indispensabil mai ales pentru persoanele în vârstă.

Unde se încadrează carnea de vânat

Carnea de caprioară în sine nu este grasă şi este foarte sănătoasă. Acesta conţine un număr mare de minerale şi vitamine. Carnea de vânat este absorbită de organism mult mai repede decât carnea de oaie, de porc, de vită sau de pui. Consumul regulat de carne de vânat reduce riscul de diabet, hipertensiune şi boli de inimă.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

O nouă sărbătoare în Republica Moldova
Articolul anterior
Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc
Articolul următor