Cât de des este în regulă să mănânci ouă

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, fiind un aliment de bază în dietele din întreaga lume. Cu toate acestea, există multe dezbateri cu privire la cât de des ar trebui să le includem în alimentația noastră.

Aflați aspectele nutriționale ale ouălor și recomandări bazate pe ultimele cercetări.

Valoarea Nutrițională a Ouălor
Ouăle sunt bogate în nutrienți esențiali, inclusiv proteine de înaltă calitate, vitaminele A, D, E, K, B2, B6, B12, și minerale precum fierul, zincul și seleniul. De asemenea, conțin colină, importantă pentru funcția cerebrală și sănătatea ficatului. Ouăle sunt, de asemenea, una dintre puținele surse alimentare de vitamina D.

Ouăle și Colesterolul
O preocupare majoră legată de consumul de ouă a fost conținutul lor ridicat de colesterol. Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, majoritatea fiind în gălbenuș. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că colesterolul din alimente are un impact mic asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor. Mai mult, consumul de ouă poate îmbunătăți raportul dintre colesterolul HDL („bun”) și LDL („rău”).

Cât de Des poți Mânca Ouă?
Răspunsul variază în funcție de persoană, de dieta generală și de starea de sănătate. Pentru cei mai mulți oameni sănătoși, consumul zilnic de ouă face parte dintr-o dietă echilibrată. Studiile indică faptul că mâncatul a până la un ou pe zi este asociat cu un risc redus de boli de inimă la indivizii sănătoși.

Persoanele cu diabet sau cu un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să fie mai precaute. Unele cercetări sugerează că consumul de ouă în cantități mari poate fi asociat cu un risc ușor crescut de boli de inimă în aceste grupuri. Prin urmare, este recomandabil să discutați cu un medic sau cu un nutriționist despre cât de des ar trebui să mâncați ouă în aceste cazuri.

Sfaturi pentru Consumul de Ouă
Varietatea este Cheia: Încorporați ouăle într-o dietă variată și echilibrată, care include și alte surse de proteine, precum legume, nuci și semințe.


Modul de Preparare Contează:

Gătitul ouălor fără adaos excesiv de grăsimi saturate (cum ar fi untul sau slănina) este o alegere mai sănătoasă. Ouăle fierte, poșate sau preparate „ochi” sunt opțiuni excelente.
Luați în Considerare Stilul de Viață: Activitatea fizică regulată și evitarea fumatului sunt de asemenea importante pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului vascular.

În concluzie, ouăle sunt o parte nutritivă și sănătoasă a dietei pentru majoritatea oamenilor. Mâncându-le în mod moderat, alături de o dietă echilibrată și un stil de viață activ, puteți beneficia de nutrienții pe care îi oferă fără a vă îngrijora prea mult despre riscurile pentru sănătate.

sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Centura de campion mondial și o sumă meritată! Câți bani a primit logodnicul Anastasiei Nichita pentru victorie
Articolul anterior
Avocata în dosarul accidentului de la Sângera, indignată de sentința prea blândă pentru polițistă: ”Este inadmisibil! Instanța nu a apreciat corect viața unui om”
Articolul următor