Avocata în dosarul accidentului de la Sângera, indignată de sentința prea blândă pentru polițistă: ”Este inadmisibil! Instanța nu a apreciat corect viața unui om”

„Am avut surprize dubioase în examinarea cauzei penale. Instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine comite infracțiunea.”

Așa a comentat Oxana Ivanov, avocata victimelor accidentului de la Sângera, sentința primită de Felicia Guțu, fosta angajată INSP care a urcat beată la volan și a intrat cu mașina în plin pe trotuar, omorând o tânără mamă, la Sângera.

Avocata se arată indignată și dezamăgită total de sentința pronunțată, scrie Unimedia.info.

„Am avut surprize dubioase în examinarea cauzei penale. Deși procurorul avea demersul scris și semnat de conducerea Procuraturii privind prelungirea arestului în privința inculpatei, dumnealui, în cadrul ședinței, și-a modificat de sine stătător demersul și a solicitat o altă măsură pentru polițistă – eliberarea sub control judiciar. Această chestiune a trezit atunci încă mai mari dubii. Astfel noi, în calitate de apărători, am încercat și am făcut tot posibilul ca instanța să ne dea oportunitatea de a amâna ședința de examinare a demersului pentru o altă zi. Atunci, noi am încercat și am bătut la mai multe uși, și am semnalizat faptul că este inadmisibilă o asemenea abordare a situației. Ulterior, Procuratura Generală a luat atitudine și a introdus încă un procuror pentru examinarea cauzei penale. Așadar, în examinarea cauzei penale, noi am avut doi procurori: unul solicita prelungirea arestului, altul – eliberarea inculpatei”, a declarat avocata.

Oxana Ivanov povestește că unul dintre procurori a solicitat o pedeapsă sub formă de detenție pentru șase ani, însă după ce inculpata a depus o cerere de examinare a cauzei în procedură simplificată, demersul avocatei a fost respins.

„Unul dintre cei doi procurori a susținut poziția sa și a solicitat o pedeapsă sub formă de detenție pentru șase ani, aceasta în urma circumstanțelor că inculpata a depus o cerere de examinare a cauzei în procedură simplificată, deși noi, apărătorii, am avut mai multe obiecții și am solicitat examinarea în procedură generală, deoarece inculpata la momentul depunerii declarației nu a recunoscut integral circumstanțele care au avut loc la data producerii accidentului, așa cum prevede norma legală. Demersul meu a fost respins de către instanța de judecată, iar cauza a fost examinată într-o procedură simplificată”, a explicat Oxana Ivanov.

Avocat a adăugat că instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine a comis infracțiunea.

„Așadar, instanța de judecată a pronunțat astăzi sentința – pedeapsă cu patru ani de închisoare într-un penitenciar de tip deschis. Această sentință a deranjat enorm partea vătămată, pentru că, în urma accidentului, o mamă a rămas fără fiică, un copil a rămas fără mamă, iar o altă fetiță a rămas cu urmări esențiale atât pe față, cât și la nivel psihologic, practic pentru toată viața. Instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine comite infracțiunea”, a conchis avocata.

Accidentul a avut loc pe 29 august 2023, în orașul Sângera. Atunci, polițista de 22 de ani conducea un autoturism „Toyota Prius”, fiind în stare avansată de ebrietate.

În jurul orei 02:00, conductoarea auto a adormit la volan și a ieșit pe acostament. Ea a lovit trei pietoni care se deplasau regulamentar, respectiv o femeie de 31 de ani, o adolescentă de 17 ani și o fată de 6 ani.

În urma impactului, femeia a murit pe loc. La rândul său, adolescenta a suferit răni medii, iar copila – răni ușoare.

Fosta polițistă și-a recunoscut vina.

De menționat că, prin aceeași sentință au fost admise acțiunile civile înaintate, în total fiind încasată suma de peste 500 000 lei, în scopul compensării prejudiciilor morale și materiale.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Marea Dictare Națională organizată și la Florești

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Florești a fost organizată Marea Dictare Națională. Evenimentul a reunit zeci de participanți, de la elevi la profesori și membri ai comunității, toți având un scop comun: să-și testeze cunoștințele de limbă română și să promoveze importanța corectitudinii în vorbire și scriere, scrie observatorul.md.

Organizat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, dictarea s-a desfășurat în scuarul Centrului de Creație al Copiilor, într-o atmosferă de sărbătoare și respect pentru limba maternă.

Dictările codificate vor fi verificate de o comisie de evaluare, alcătuită din 3 membri: un reprezentat din cadrul DGECTS Florești și 2 profesori de limbă română cu grad didactic I, iar rezultatele vor fi transmise fiecărui participant prin poșta electronică. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu diplome, care vor fi înmînate în cadrul unei activități festive.

Menționăm faptul că, Marea Dictare Națională este la a II-a ediție, în Chișinău s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, 20 de raioane au organizat transport pentru a aduce participanții la Chișinău, în timp ce alte 15 au asigurat desfășurarea dictării la nivel raional.

Vreme instabilă în țară, în prima zi de toamnă

Meteorologii anunță vreme instabilă în țară pentru astăzi, 1 septembrie, informează unica.md.

Astfel, în majoritatea regiunilor țării, sunt șanse de apariție a precipitațiilor.

Maximele se vor încadra între valorile de 27 – 33 de grade Celsius, iar minima va coborî la 29 de grade.

Săptămâna viitoare începe cu maxime de 29 – 30 de grade Celsius și cer parțial senin în toată țara.

Cât de des este în regulă să mănânci ouă
Articolul anterior
Mama lui Navalnîi, mesaj către Vladimir Putin: „Cer ca trupul lui Aleksei să fie predat imediat, ca să-l pot îngropa omenește”. VIDEO!
Articolul următor