Un bărbat din New York a ajuns la spital, după ce a mâncat cel mai iute ardei din lume și a început să aibă dureri îngrozitoare de cap.
Bărbatul în vârstă de 34 de ani participa la un concurs și a mâncat un singur ardei Carolina Reaper.
Durerile îngrozitoare de cap au apărut în următoarele zile, așa că bărbatul a mers de urgență la spital. Cazul acesuia este primul în care astfel de dureri de cap sunt asociate consumului de ardei iuți.
Însă, medicul care l-a tratat i-a avertizat pe toți cei care consumă ardei iuți să nu amâne mersul la spital dacă se confruntă apoi cu dureri bruște și intense de cap, întrucât acestea sunt cauzate de constricția vaselor care conduc sângele la creier.
Imediat după ce a mâncat ardeiul iute, bărbatul a început să aibă frisoane.
Ardeiul Carolina Reaper a intrat în 2013 în Cartea Recordurilor drept cel mai iute ardei din lume, dar ar putea fi depășit de o nouă specie de chilli denumită „Răsuflarea Dragonului”. Acesta „pișcă” mai tare ca oricare altul, au constatat oamenii de știință, care au folosit scara Scoville. Aceasta permite compararea senzațiilor de arsură provocate de iuțeala condimentelor. A fost inventată în 1912 de farmacologul american Wilbur Scoville și măsoară conținutul de capsaicină, molecula responsabilă pentru iuțeala ardeiului.
Pe această scară, Răsuflarea dragonului a obținut un redutabil scor de 2,48 milioane, devansând varietatea Carolina Reaper, care deținea până acum acest record, cu un scor de 2,2 milioane. Însă până când „Răsuflarea Dragonului” va intra în Cartea Recordurilor în mod oficial, Carolina Reaper rămâne cel mai iute ardei din lume.
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile
Căsătoria triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile, potrivit unui studiu preluat de The Guardian. și citat și de News.ro.
Rata obezităţii la nivel mondial a crescut de peste două ori din 1990, peste 2,5 miliarde de adulţi şi copii fiind consideraţi supraponderali sau obezi. La nivel mondial, se preconizează că mai mult de jumătate dintre adulţi şi o treime dintre copii vor fi supraponderali sau obezi până în 2050.
Deşi se ştie că alimentaţia necorespunzătoare, lipsa de activitate, genetica, toxinele din mediu şi afecţiunile subiacente cresc riscul, oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cardiologie din Varşovia, Polonia, au dorit să studieze dacă şi alţi factori sunt relevanţi.
Cercetătorii au examinat datele medicale şi starea generală de sănătate a 2.405 persoane cu o vârstă medie de 50 de ani. Analiza statistică a fost utilizată pentru a stabili legăturile dintre creşterea greutăţii corporale şi vârstă, starea civilă, sănătatea mintală şi alţi factori.
Studiul, prezentat la Congresul European privind Obezitatea din acest an de la Malaga, Spania, a constatat că bărbaţii căsătoriţi aveau de 3,2 ori mai multe şanse să fie obezi decât bărbaţii necăsătoriţi, dar nu a existat nicio creştere a riscului de obezitate în cazul femeilor căsătorite. Căsătoria a crescut, de asemenea, riscul de a fi supraponderal cu 62% la bărbaţi şi cu 39% la femei.
Constatările au venit după ce un studiu efectuat în China, în 2024, a constatat că IMC-ul bărbaţilor creşte în primii cinci ani după căsătorie, din cauza unui aport caloric mai mare şi a mai puţin exerciţiu fizic. Studiul a constatat că mariajul a fost asociat cu o creştere cu 5,2% a bărbaţilor supraponderali şi cu o creştere cu 2,5% a bărbaţilor obezi.
Obezitatea, legată de un cumul de factori
Un studiu anterior realizat de Universitatea din Bath a constatat că, în medie, bărbaţii căsătoriţi erau cu 1,4 kg mai graşi decât cei necăsătoriţi.
Cercetarea de la Varşovia a arătat că vârsta este, de asemenea, un factor care influenţează creşterea în greutate, fiecare an de creştere a vârstei crescând riscul de a fi supraponderal cu 3% la bărbaţi şi cu 4% la femei, iar riscul de obezitate cu 4% la bărbaţi şi cu 6% la femei.
Oamenii de ştiinţă au declarat că unii factori par să afecteze riscul de obezitate doar la femei. Depresia a dublat riscul ca femeile să fie obeze, iar cunoştinţele inadecvate în domeniul sănătăţii l-au crescut cu 43%, în timp ce obezitatea a fost mai frecventă în rândul femeilor care locuiau în comunităţi mai mici. Niciunul dintre aceşti factori nu a crescut riscul bărbaţilor.
De ce se îngrașă mai mult bărbații decât femeile după ce s-au căsătorit
Katharine Jenner, director al Obesity Health Alliance, a declarat: „Acest studiu reaminteşte încă o dată că excesul de greutate este determinat de un amestec complex de factori sociali, psihologici şi de mediu mai larg, nu doar de o alegere personală. Cu fiecare an care trece, riscul de a trăi cu exces de greutate sau obezitate creşte, în special pentru femei. Între timp, legătura dintre căsătorie şi obezitate la bărbaţi evidenţiază modul în care modificările stilului de viaţă, obiceiurile şi aşteptările societăţii ne modelează sănătatea”.
Cercetarea sugerează, de asemenea, că bărbaţii pot fi mai susceptibili de a lua în greutate după căsătorie din cauza unor factori precum creşterea dimensiunilor porţiilor, alimentaţia socială şi o scădere a activităţii fizice, în timp ce femeile rămân poate mai conştiente de greutatea corporală din cauza presiunilor societăţii.
„În loc să dăm vina pe indivizi, avem nevoie de politici care să facă alegerile sănătoase alegerile uşoare – prin medii alimentare mai bune, educaţie şi sprijin în fiecare etapă a vieţii”, au mai transmis specialiștii.
5 rețete de post pentru zilele când nu mai știi ce să pregătești
Cu ajutorul acestor rețete poți găti ușor și gustos în timpul postului.
Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge
Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.
Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.
În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.
Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.
Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.