Ce cafea beau milionarii? Modul incredibil prin care este produsă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi în toată lumea. Iubitorii de cafea sunt dispuși să își sacrifice economiile pentru îmbătătoarea aromă, iar bogații planetei se dau în vânt după soiuri rare și scumpe, vândute cu mii de dolari, în cantități limitate. Iată ce cafea beau milionarii!

separator

Cafea din insula Saint Helena

Saint Helena este o insulă mică de origine vulcanică, în Oceanul Atlantic. Este considerată unul dintre cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Insula a fost o exilă pentru Napoleon Bonaparte. Cafeaua din acest paradis este cultivată din 1733. E vorba doar despre soiuri organice, deoarece în procesul de creștere, se folosesc numai îngrășăminte naturale. Plantațiile se află la o altitudine de 3 mii de metri, iar cafeaua și-a câștigat faima datorită gustului excepțional și volumului de producție foarte mic. Un kilogram de cafea 180 de dolari și foarte preferată de londonezi.Blue Mountain Coffee

Acest soi crește pe o pantă alpină mică, la o altitudine de 1800 m deasupra nivelului mării, în rezervația naturală națională Jamaica. Fasolea acestei cafea are o formă alungită și o culoare neobișnuită, albastru-verde. Soiul Blue Mountain este numit regal și este considerat standardul gustului și aromei. Este vândut la un preț de 500 de dolari pentru 1 kg. Volumele de producție sunt limitate. Aceasta este singura cafea care nu este ambalată în saci, ci în butoaie de lemn. Aproape întreaga recoltă este exportată în Japonia. Cafeaua este considerată foarte prestigioasă printre oamenii de afaceri bogați. Ian Fleming, autorul romanelor lui James Bond, a trăit mult timp în Jamaica și a fost un fan al acestui soi.Cafea Hacienda La Esmeralda

O varietate foarte rară și scumpă. Crește în nord-vestul Panamei. Zona în care se află ferma este certificată ca fiind lipsită de efectele dăunătoare ale activității umane. Ecosistemul acestei regiuni este păstrat de proprietarii de plantații în starea inițială. Această cafea este considerată cea mai ecologică din lume.

Arborii de cafea sunt crescuți pe pante bogate în soluri vulcanice, la o altitudine de 1700 m. Culturile sunt recoltate exclusiv manual, selectând numai cele mai coapte și cele mai roșii fructe.

Cafeaua se vinde numai la licitații, în loturi mici. Prețul pentru 1 kilogram este de 800 de dolari. Experții apreciază gustul acestei cafele ca fiind unul dintre cele mai bune din lume, este complex și luxos. Acesta conține nuante picante de ciocolată și fructe. Hacienda La Esmeralda a fost recunoscută de mai multe ori ca fiind cea mai bună cafea din lume.

Cafea Kopi Luwak

Acest soi este cel mai scump din lume, pentru că un kilogram de fructe costă 1.300 de dolari. Este cultivată în Indonezia, Filipine și India de Sud. Totuși, detaliile ar putea să te surprindă. În aceste regiuni, locuiește jderul de palmier. Vețuitoarele mănâncă fructele cele mai coapte, iar în sistemul lor digestiv sunt digerate numai straturile exterioare ale boabele, resturile de fructe fiind excretate întregi. Muncitori instruiți extrag boabele nedigerate din reziduurile animale. Se spune că în stomacul animalului, boabele de cafea sunt îmbogățite cu mosc, iar acest lucru conferă băuturii un gust de ciocolată și o aromă delicioasă. Producerea unei astfel de cafele nu depășește 500 kg pe an. O ceașcă de cafea costă 110 dolari și poate fi găsită la coffee shop-ul din Londra DSTRKT sau la renumitul hotel Paris Ritz. Consumul unei astfel de băuturi scumpe și rare este considerată foarte prestigioasă printre bogătanii ruși.Trebuie menționat că producția de cafea, în mod similar, se realizează și în alte părți ale lumii.

Cafeaua Black Ivory este produsă în Thailanda cu ajutorul elefanților și costă 1.100 dolari per kg. Producătorii din întreaga lume hrănesc cu boabe de cafea, lilieci, lame și chiar reni. Dar Kopi Luwak a fost și rămâne cea mai exclusivistă și mai scumpă cafea din lume.

În mai multe dulciuri comercializate pe piaţa din Moldova au fost descoperite uleiuri periculoase

Republica Moldova preia practicile europene de reglementare a grăsimilor trans în produsele alimentare.

Un atelier de bune practici și schimb de experiență în domeniul reglementării cantităților de grăsimi trans în produsele alimentare și dezvoltării sistemului național de control în acest domeniu s-a desfășurat, astăzi, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în cooperare cu TAIEX, instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene. 

Evenimentul a reunit peste 180 de participanți de la instituțiile publice de ramură din Republica Moldova și Lituania, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, Universității din Copenhaga, precum și tehnologi de la companii producătoare din Lituania și Moldova.

Potrivit directorului general al ANSA, Radu Musteață, obiectivul principal al acestui atelier este de a prelua cele mai bune practici europene în ceea ce privește asigurarea protecției consumatorilor prin reglementarea și implementarea actelor normative privind limitele de grăsimi trans în produsele alimentare. Evenimentul a abordat diverse aspecte de dezvoltare a sistemului național de control. De asemenea, ANSA a prezentat rezultatele analizelor de laborator efectuate în cadrul programelor de monitorizare de stat.

Dulciurile comercializate pe piața din Moldova conțin cantități mari de grăsimi trans

Potrivit Agenției, au fost investigate două grupe de produse alimentare atât de origine autohtonă, cât și de import: napolitane și bomboane.

Rezultatele de laborator arată că 15% din produse au conținut de grăsimi trans mai mare de 2g la 100 g de grăsimi (norma admisă în UE).

„Evenimentul de astăzi este unul istoric pentru consolidarea sistemului național de reglementare a grăsimilor trans în produsele alimentare, considerate cele mai periculoase grăsimi pentru sănătatea populației. În anul ce urmează, ANSA  va atrage o atenție deosebită monitorizării sortimentului de produse din grupul de risc. Totodată, instituția va colabora cu toți actorii implicați  pentru a realiza aceste schimbări importante și a asigura protecția sănătății consumatorilor”,  a spus Radu Musteața.

Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății, a subliniat necesitatea reglementării conținutului de grăsimi trans în produsele alimentare comercializate pe piața națională, exprimându-și aprecierea pentru suportul acordat în acest domeniu de partenerii externi.

„Grăsimile trans au efecte devastatoare asupra organismului uman. Consumate peste limita admisibilă, acestea provoacă afecțiuni cardiovasculare, care sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova”, a spus Svetlana Nicolaescu.

Participanții la atelier au mai discutat despre impactul asupra sănătății a grăsimilor trans din cele mai populare produse industriale și alimentare din Europa, care sunt prevederile legislației pentru controlul acestora, precum și despre campania globală a OMS privind eliminarea grăsimilor trans până în 2023 în Regiunea EURO OMS.

ANSA a dispus retragerea unui lot de ouă din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă pentru consum.

Cauza retragerii lotului de ouă este depistarea prezenței Salmonella.

Potrivit ANSA, ouăle sunt de la un producător din Pârlița, Ungheni. 

Produsele au fost plasate pe piaţă în perioada 22 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2022 și avea ca termen de valabilitate data de 28 decembrie 2022.

ANSA a dispus retragerea din comerț a unui lot de ouăFoto: ANSA

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Alimentul care este o alternativă perfectă pentru carnea de porc sau vită

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac.

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune, conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism.

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D.

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți.

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează.

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive.

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele.

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți.

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.

sursa: www.tvm.md

Mai mulți moldoveni au ajuns în sclavie în Spania, fiind înșelați de către o agenţie de ocupare a forţei de muncă din țara noastră
Articolul anterior
În ce condiții trăiește o familie cu zece copii, considerată una dintre cele mai sărace în Marea Britanie?
Articolul următor