Ce conțin, de fapt, crenvurștii

Crenvurștii sunt de nelipsit din meniul multor oameni. Iar anumite sortimente sunt recomandate chiar și pentru dietă. Este vorba despre cei din carne de pui. În schimb, multă lume nu știe din ce sunt făcuți și care sunt cei mai sănătoși, scrie evz.ro.

Crenvurștii sunt foarte apreciați, mai ales de cei mici. În magazine sunt o mulțime de sortimente, atât de pui, cât și de porc sau vită. Înasă, puțini știu ce cantitate de carne conțin aceștia, de fapt, și din ce sun făcuți.

În general, ingredientele și conținutul de carne de porc pot varia foarte mult în funcție de marcă, de tipul de cârnați și de preferințele regionale. În general, crenvurștii sunt făcuți din carne tocată, cum ar fi din carne de porc, carne de pui sau o combinație, și sunt amestecați cu diverse condimente, ierburi, mirodenii și, uneori, alte ingrediente.

Crenvurștii buni sunt doar cei care conțin multă carne

Crenvurștii din comerț sunt făcuți din carne și condimente menite să le dea un gust bun. Însă, nu toate etichetele specifică adevăratul conținut de carne din produsul respectiv.

În general, crenvurștii sunt buni dacă au în compoziție cel puțin 70% carne, ceea ce foarte rar se întâmplă. Cei de la InfoCons au analizat mai multe tipuri de crenvurști existenți pe piață.

Procentul de carne poate, de asemenea, să varieze. Unii, așa cum sunt sunt etichetați cu procentul de „70% carne de porc” sau „80% carne de porc”. Este important să verificați eticheta produsului pentru informații exacte despre ingrediente și conținutul de carne.

Dincolo de conținutul de carne și de condimente, majoritatea lor aveau o listă destul de bogată de E-uri. Dar, pentru că nu multă lume acordă importanță listei de ingrediente, îi cumpără fără probleme. Se recomandă să fie consumați moderat și, cel mai important, să fie fierți înainte de a fi mâncați.

Produsul din pui este cel mai recomandat

Dacă totuși vrei să te bucuri de ei, cei mai sănătoși sunt crenvurștii din carne de pui. De asemenea, este foarte impotant să îi fierbi foarte bine înainte să îi consumi, căci în caz contrar, riști să ajungi la boli de stomac.

Deși etichetele unor astfel de produse precizează cam care este cantitatea și ce fel de carne conțin, nu de puține ori realitatea a fost cu totul alta, iar acest aspect era demonstrat de studiile de calitate realizate de InfoCons la un număr de 19 produse de acest tip.

Conform studiului, în anumite cazuri cantitatea de carne de porc era cea precizată, iar în alte cazuri, cu mult sub ceea ce era scris pe etichete.

„În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului”, se menţionează în comunicatul InfoCons, care prezintă și lista.

Ce trebuie să eviți

Pe langa aceste ingrediente, crenvurstii mai contin si o serie de E-uri nocive:

Nitrit de Sodiu (E250) – emulgator utilizat pentru prepararea numeroaselor produse din carne si confera culoare si aspect placut. In stomac, in prezenta proteinelor, nitritii formeaza nitrozamine, substante cangerigene. De asemenea, Nitritul de Sodiu actioneaza asupra hemoglobinei, distrugand-o. Hemoglobina copiilor, in comparatie cu hemoglobina adultilor este mult mai sensibila fata de nitriti, motiv pentru care copiii nu ar trebui sa consume produse continand acest aditiv. Trifosfati (E451) – saruri utilizate ca stabilizatori si emulgatori, permitand uleiurilor sa se amestece cu apa si sarea, astfel permitand injectarea produselor alimentare precum crenvurstii. Polifosfati (E452) – saruri utilizate ca sechestranti si substante tampon. In produsele alimentare produc prelungirea termenului de valabilitate, si in cantitati mari pot produce tulburari metabolice. Acest aditiv este interzis cu desavarsire din alimentatia sugarilor si a copiilor mici! Caragenan (E407) – Aditiv alimentar cu roluri de: emulgator, stabilizator, agent de ingrosare, de umplere si de aglomerare.Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producand ulcer, cancer de colon si inflamarea mucoaselor intestinale. Are actiune anticoagulanta si este toxic pentru rinichi si ficat. Monoglutamat de Sodiu (E621) – Acest aditiv este foarte folosit ca potentiator de aroma in diverse alimente si condimente. Glutamatul de sodiu este cancerigen, confera dependenta, produce obezitate si afecteaza anumite functii ale creierului.Cele mai intalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amortirea membrelor, inrosirea fetei, contractiile musculare, agravarea astmului si oboseala. Sare – Crenvurstii contin 2 % sare. Doar un crenvursti de 35 g contine 0.6 g sare, ceea ce inseamna 1/10 din cantitatea de sare recomandata zilnic pentru un adult.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Caz bizar la Botanica! De ani buni, un bărbat adună tone de gunoaie la poarta casei sale
Articolul anterior
Biserica Ortodoxă Română, măsuri fundamentale pentru a ajuta clerul și credincioșii din Republica Moldova
Articolul următor