Ce conține apa îmbuteliată procrată din supermarket. Dezvăluirile făcute de specialiști

Într-o descoperire revoluționară, cercetătorii au arătat că apa îmbuteliată disponibilă în magazine poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se estima anterior. Aceste nanoplastice, de dimensiuni atât de mici încât nu pot fi observate la microscop, reprezintă un risc potențial major pentru sănătatea umană, scrie ziarulnational.md.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de CNN, dezvăluie că un litru de apă poate conține în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri diferite, dintre care 90% sunt identificate ca nanoplastice, iar restul ca microplastice. Nanoplasticele, de 1.000 de ori mai mici decât lățimea medie a unui fir de păr uman, pot traversa țesuturile digestive sau pulmonare și pot distribui substanțe chimice sintetice potențial dăunătoare în tot corpul și în celule.

Sherri „Sam” Mason, director de sustenabilitate la Penn State Behrend, care nu a fost implicată în studiu, descrie cercetarea ca fiind „excepțional de impresionantă” și „inovatoare”. Aceasta subliniază sfatul experților de a consuma apă de la robinet, din recipiente de sticlă sau din oțel inoxidabil, pentru a reduce expunerea la plastice. Acest sfat se extinde și la alte alimente și băuturi ambalate în plastic.

Până acum, era cunoscut faptul că nanoplasticele există, dar nu existau metode de analiză pentru ele. Cu toate acestea, noua tehnologie prezentată în studiu deschide calea pentru cercetări ulterioare care să înțeleagă mai bine potențialele riscuri pentru sănătatea umană.

Nanoplasticele sunt considerate cel mai îngrijorător tip de poluare cu plastic pentru sănătatea umană. Aceste particule minuscule pot invada celulele individuale și țesuturile din organele majore, potențial perturbând procesele celulare și depunând chimicale care perturbă sistemul endocrin, cum ar fi bisfenolii, ftalații, retardanții de flacără, substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) și metalele grele.

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate a răspuns studiului afirmând că noua metodă trebuie revizuită complet de comunitatea științifică și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvolta metode standardizate de măsurare și cuantificare a nanoplasticelor în mediul nostru. Ei susțin că în prezent există o lipsă de metode standardizate și un consens științific asupra imoactului potențial al sănătății parrticulelor nano și microplastice.

Noua metodă de identificare a nanoplasticelor în apa îmbuteliată se bazează pe o versiune modificată a spectroscopiei Raman, o tehnică bazată pe laser care poate analiza compoziția chimică a celulelor măsurând cum vibrează moleculele în răspuns la lumină. Această abordare inovatoare permite identificarea clară și capturarea imaginilor nanoparticulelor în microsecunde, deschizând calea pentru cercetări mai aprofundate asupra impactului acestora asupra sănătății umane.

Pentru a reduce expunerea la plastice, experții sugerează evitarea consumului de alimente și băuturi din recipiente de plastic, purtarea hainelor din țesături naturale și achiziționarea de produse de consum din materiale naturale. Acest pas simplu poate ajuta la diminuarea riscului pe care nanoplasticele îl prezintă pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător.

Studiul a prezentat o nouă tehnologie care poate identifica, număra și analiza structura chimică a nanoparticulelor din apa îmbuteliată. Această descoperire deschide calea pentru cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale pentru sănătatea umană.

Cercetarea subliniază necesitatea unei evaluări aprofundate a impactului nanoparticulelor de plastic asupra sănătății umane și a mediului. De asemenea, subliniază importanța reducerii consumului de plastic și a căutării de alternative sustenabile.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

 • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
 • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
 • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
 • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
 • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
 • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

 • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
 • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
 • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
 • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
 • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
 • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Obrăznicia unei taxatoare din troleibuz după ce a primit bănuți pentru o călătorie
Articolul anterior
VIDEO! O tânără a luat un inel de 100.000 de lei pentru a-l măsura și a fugit cu el dintr-un magazin din centrul Capitalei
Articolul următor