Ce să faci dacă ți-a căzut mâncarea pe jos

Cu siguranță ați auzit de așa-numită regulă de cinci secunde, care spune că, dacă luați rapid mâncare de pe podea, puteți să o mâncați. Se crede că aceasta a fost inventată de faimosul bucătar din America și gazdă de gătit, Julia Child. Ea a scăpat o bucată de carne pe podea și a spus că, deoarece nimeni nu a văzut acest lucru, oaspeții nici nu o să observe. Desigur, aceasta este o istorie frumoasă, dar nu în întregime adevărată. De fapt, a fost o clătită care a căzut pe aragaz, și nu pe podea. Dar mitul a fost inventat, iar acum mulți oameni știu despre asta.Ți totuși, regula de cinci secunde este adevărată?

separator
Microbiolog la Universitatea Rutgers din New Jersey, profesorul Donald W. Schaffner susține că un studiu pe care l-a realizat în doi ani a dus la concluzia că oricât de repede ai ridica mâncarea căzută pe podea, o vei lua cu tot cu bacterii. Cercetătorii de la Universitatea Aston din Anglia declarau în 2014 că, mâncarea ridicată imediat „este puțin probabil să fi fost contaminată cu bacterii, față de cea lăsată pe jos mai mult timp”, lăsând astfel să se creadă că poate fi consumată. Acest studiu, ca și cel realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois în 2003, nu apar în publicația Societății Americane de Micobiologie, observă profesorul Schaffer.

Chiar dacă regula de cinci secunde este mai degrabă un mit, ea a tras semnale de alarmă care au condus la acest nou studiu. Profesorul citează rapoartele de la Centrul pentru Controlul Bolilor, conform cărora pe suprafața contaminată au fost descoperiți șase dintre cei mai cunoscuți factori care duc la intoxicațiile alimentare. De asemenea, s-a dovedit că oamenii adună mai des dulciuri și prăjiturile scăpate, decât, de exemplu, varza.Profesorul împreună cu masterandul a testat patru suprafețe – oțelul inoxidabil, placa de gresie, lemnul și țesătura unui covor – și patru genuri de alimente – pepene roșu, pâine, pâine cu unt și o bomboană gumată. Acestea au fost lăsate să cadă de la o înălțime de 12 centimetri pe suprafețele tratate cu caracteristici similare cu ale salmonelei.  Cercetătorii au ajuns la concluzia că regula de cinci secunde are o oarecare validitate în ceea ce privește transferul de bacterii, dar nu exclude complet infectarea. „Bacteria poate contamina instantaneu”, atrage atenția profesorul Schaffer. Cea mai scăzută rată este după contactul cu covorul, prin comparație cu contactul cu oțelul inoxidabil, în timp ce transferul de pe lemn variază.Compoziția mâncării, ca și suprafața pe care a căzut, contează la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât perioada de timp până a fost ridicată. De exemplu, pepenele roșu, care conține foarte multă apă, a prezentat cel mai mare risc de contaminare. Deci, este posibil să mâncați alimente care au căzut pe podea? Categoric greu de spus, este ca și cum ai juca ruletă rusească. Dacă nu există bacterii pe podea, atunci chiar dacă mâncarea a rămas acolo timp de câteva minute, nu se va întâmpla nimic groaznic. Cu toate acestea, dacă există bacterii dăunătoare acolo, produsele alimentare vor fi nocive imediat. Numai 0,1% din bacterii sunt suficiente pentru a face o persoană bolnavă, deși probabilitatea ca bacteriile periculoase să fie pe toate suprafețele, este extrem de mică. Riscăm mult mai mult atunci când mâncăm alimente crude sau ne spălam mâinile. Deci depinde de fiecare în parte. Aveți grijă de dvs. și cei dragi!

Sursa foto

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Cum să porți maleta în acest sezon
Articolul anterior
Trupa AKORD va da un spectacol OPUS!
Articolul următor