Ce să faci dacă ți-a căzut mâncarea pe jos

Cu siguranță ați auzit de așa-numită regulă de cinci secunde, care spune că, dacă luați rapid mâncare de pe podea, puteți să o mâncați. Se crede că aceasta a fost inventată de faimosul bucătar din America și gazdă de gătit, Julia Child. Ea a scăpat o bucată de carne pe podea și a spus că, deoarece nimeni nu a văzut acest lucru, oaspeții nici nu o să observe. Desigur, aceasta este o istorie frumoasă, dar nu în întregime adevărată. De fapt, a fost o clătită care a căzut pe aragaz, și nu pe podea. Dar mitul a fost inventat, iar acum mulți oameni știu despre asta.Ți totuși, regula de cinci secunde este adevărată?

separator
Microbiolog la Universitatea Rutgers din New Jersey, profesorul Donald W. Schaffner susține că un studiu pe care l-a realizat în doi ani a dus la concluzia că oricât de repede ai ridica mâncarea căzută pe podea, o vei lua cu tot cu bacterii. Cercetătorii de la Universitatea Aston din Anglia declarau în 2014 că, mâncarea ridicată imediat „este puțin probabil să fi fost contaminată cu bacterii, față de cea lăsată pe jos mai mult timp”, lăsând astfel să se creadă că poate fi consumată. Acest studiu, ca și cel realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois în 2003, nu apar în publicația Societății Americane de Micobiologie, observă profesorul Schaffer.

Chiar dacă regula de cinci secunde este mai degrabă un mit, ea a tras semnale de alarmă care au condus la acest nou studiu. Profesorul citează rapoartele de la Centrul pentru Controlul Bolilor, conform cărora pe suprafața contaminată au fost descoperiți șase dintre cei mai cunoscuți factori care duc la intoxicațiile alimentare. De asemenea, s-a dovedit că oamenii adună mai des dulciuri și prăjiturile scăpate, decât, de exemplu, varza.Profesorul împreună cu masterandul a testat patru suprafețe – oțelul inoxidabil, placa de gresie, lemnul și țesătura unui covor – și patru genuri de alimente – pepene roșu, pâine, pâine cu unt și o bomboană gumată. Acestea au fost lăsate să cadă de la o înălțime de 12 centimetri pe suprafețele tratate cu caracteristici similare cu ale salmonelei.  Cercetătorii au ajuns la concluzia că regula de cinci secunde are o oarecare validitate în ceea ce privește transferul de bacterii, dar nu exclude complet infectarea. „Bacteria poate contamina instantaneu”, atrage atenția profesorul Schaffer. Cea mai scăzută rată este după contactul cu covorul, prin comparație cu contactul cu oțelul inoxidabil, în timp ce transferul de pe lemn variază.Compoziția mâncării, ca și suprafața pe care a căzut, contează la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât perioada de timp până a fost ridicată. De exemplu, pepenele roșu, care conține foarte multă apă, a prezentat cel mai mare risc de contaminare. Deci, este posibil să mâncați alimente care au căzut pe podea? Categoric greu de spus, este ca și cum ai juca ruletă rusească. Dacă nu există bacterii pe podea, atunci chiar dacă mâncarea a rămas acolo timp de câteva minute, nu se va întâmpla nimic groaznic. Cu toate acestea, dacă există bacterii dăunătoare acolo, produsele alimentare vor fi nocive imediat. Numai 0,1% din bacterii sunt suficiente pentru a face o persoană bolnavă, deși probabilitatea ca bacteriile periculoase să fie pe toate suprafețele, este extrem de mică. Riscăm mult mai mult atunci când mâncăm alimente crude sau ne spălam mâinile. Deci depinde de fiecare în parte. Aveți grijă de dvs. și cei dragi!

Sursa foto

Cum să porți maleta în acest sezon
Articolul anterior
Trupa AKORD va da un spectacol OPUS!
Articolul următor
Alte articole interesante