Ce trebuie să ai NEAPĂRAT pe masa de Paște ca să nu te îngrași

În perioada Sărbătorilor, într-o perioadă cu multe mese bogate, consumul de legume este mai mult decât necesar. Medicii nutriționiști recomandă îmbogățirea acestor mese cu alimente cât mai puțin procesate. De asemenea, prin limitarea cantităților putem evita excesele și, respectiv, balonările sau indigestiile, cu eventuale urmări asupra sănătății.

Legumele cu multe beneficii

Astfel, putem adăuga la mesele de Sărbători legume de sezon care, pe lângă culoare și mirosul de proaspăt, vin la pachet cu vitaminele necesare ieșirii din iarnă, dar și cu multă aromă, senzație de sațietate și un sistem imunitar mai puternic.

Deliciile de sărbători, precum pasca și ouăle de ciocolată pot fi savurate în zilele festive, însă cu atenția orientată mai degrabă către calitatea ingredientelor și către bucuria momentului. Hidratarea, atât cu apă, dar și prin natura alimentelor și a băuturilor consumate, ne va ajuta să menținem o bună digestie și o stare de bine pe tot parcursul acestor zile, îndeosebi cu cât temperatura de afară crește.

Ridichiile și urzicile nu trebuie să lipsească de pe masă

Aportul de legume proaspete crește în mod natural odată cu venirea primăverii. Urzicile, spre exemplu, ce apar primele după topirea zăpezii, sunt bogate în vitamine, cu multiple beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi consumate prin gătire, sub formă de ceai sau ca extract. Loboda este o altă legumă ce se găsește din abundență peste tot, fiind o sursă importantă de fibre și microelemente. De la masa festivă nu poate lipsi însă salata verde, ce reprezintă o sursă importantă de beta-caroten, minerale și antioxidanți, conținând foarte puține calorii și multă apă (90%).

Ridichiile roșii au, de asemenea, un conținut bogat în fibre, vitamine – vitamina C, vitamina B6, vitamina B2 (riboflamina), vitamina B9 (acid folic), potasiu, și apă, ajutând la ameliorarea diverselor afecțiuni ale stomacului, precum balonările sau indigestiile.

Cum limităm cantitatea de zahăr

Limitarea cantității de zahăr consumat poate fi o provocare pentru fiecare dintre noi, mai ales de Sărbători. Putem reduce cantitatea de zahăr, în special cel procesat, cu îmbunătățiri asupra stării de sănătate, fără a-l elimina în totalitate din dietă. Mai întâi, este important să înțelegem ce este zahărul.

Zaharurile pot fi definite ca un grup de molecule ce au o structură similară. Printre cele mai cunoscute sunt: glucoza, fructoza, sucroza sau zaharoza (zahărul de masă, obținut prin alăturarea moleculelor de glucoză și fructoză), maltoza (alăturarea a două molecule de glucoză), galactoza, lactoza (obținută din galactoză și glucoză, găsită în produsele lactate). De asemenea, zahărul are un rol esențial în biologie, fiind sursa principală de energie pentru creier, stă la baza structurii ADN-ului nostru și a muncii pe care celulele noastre o depun zi de zi. Corpul nostru are nevoie, așadar, de zahăr, pentru a-l transforma în energie.

Glucoza și fructoza, spre exemplu, îndeplinesc multe dintre funcțiile biologice. Totuși, pe cât de important este zahărul pentru organism, pe atât de importantă este evitarea excesului, întrucât acesta poate duce la tulburări cognitive și de memorie. Așadar, pentru a evita excesele, este recomandat să consumăm cantități rezonabile de dulciuri. Mai mult, cu cât vom consuma surse de zaharuri nerafinate, așa cum sunt fructele proaspete, cu atât ne va fi mai ușor să limităm excesele de zahăr din surse intens procesate. Cantități importante de zahăr pot fi ingerate, din obișnuință, și din sucuri. Putem limita consumul de sucuri dacă purtăm în permanență cu noi o sticlă de apă.

Hidratarea are loc nu doar prin cantitatea de apă pe care o bem zilnic, ci și atunci când consumăm fructe, legume și alimente, în general, bogate în apă, așa cum sunt supele, spre exemplu. Mai mult, atunci când consumăm legume de sezon, până la 20% din sursele noastre zilnice de hidratare provin din legume precum salată, legume cu frunze, castraveți, ardei, țelină, fructe de pădure și pepeni. De menționat este faptul că, unele băuturi, cu un conținut ridicat de alcool, pot deshidrata.

Ce băuturi alegem

De aceea, este important să alegem băuturi care, pe lângă un conținut redus de alcool, sau inexistent, așa cum este berea, conțin și alți nutrienți cu beneficii dovedite științific asupra sănătății. Berea fără alcool poate fi o bună alternativă la băuturile non-alcoolice. Conform unor studii, influența berii fără alcool asupra hidratării, alăptatului, anxietăţii, somnului şi markerilor biologici cardiovasculari, este una pozitivă, în general, deși sunt necesare mai multe studii în această privință.

„Consumul echilibrat de alimente și de băuturi de sărbători poate fi sinonim atât cu bucuria, dar și cu sănătatea. Legumele de sezon, preferința pentru dulciurile alese cu grijă și hidratarea, atât prin apă și băuturile din ingrediente naturale, dar și din surse precum fructe și legume, pot aduce multiple beneficii pentru sănătate. Studiile arată că, atunci când adăugăm aproximativ 200g de legume verzi, cum este spanacul, spre exemplu, senzația de sațietate crește considerabil, datorită prezenței ridicate a fibrelor.”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Loredana Groza preferă naturalețea
Articolul anterior
„Arcturus”, cea mai nouă variantă de Covid care a făcut ravagii în India, a ajuns și într-o țară UE
Articolul următor