Cel mai otrăvitor preparat din lume! O singură porție poate duce la cancer

Cancer de ficat dacă mănânci o singură îmbucătură din acest fel de mâncare. Este „ucigașul tăcut” care omoară anual 20.000 de oameni, scrie evz.ro.

Cancer de ficat. Alimentele pe care le consumăm pot avea consecințe grave. În Thailanda există o preocupare majoră legată de un preparat care a fost asociat cu riscul de cancer de ficat. O singură îmbucătură din acest fel de mâncare este atât de mortală, încât se crede că este motivul pentru care 20.000 de oameni mor în Thailanda în fiecare an.

Cancer de ficat dacă mănânci o porție din acest preparat

Este vorba despre „koi pla”, un fel de mâncare popular în provincia Khon Kaen, dar cu un potențial devastator asupra sănătății. Această mâncare implică pește crud tocat mărunt, amestecat cu ierburi, condimente și suc de lămâie. Cu toate că este apreciat de milioane de thailandezi, koi pla ascunde un pericol grav: viermii plați paraziți, sau flukes vii, care trăiesc în pește.

Acești paraziți sunt endemici pentru peștii de apă dulce din regiunea Mekong, ceea ce face ca provincia Isaan să aibă una dintre cele mai ridicate rate de colangiocarcinom, sau cancer al căilor biliare, din lume. Numeroase cazuri de deces din cauza cancerului la ficat au fost atribuite consumului de koi pla.

Această boală a fost numită „ucigașul tăcut”

Dr. Narong Khuntikeo, un chirurg de ficat din Thailanda, încearcă să convingă oamenii să renunțe la această mâncare, după ce și-a pierdut ambii părinți din cauza cancerului la ficat provocat de koi pla. El a subliniat gravitatea problemei, numind această boală „ucigașul tăcut”, cu șanse scăzute de supraviețuire fără tratament rapid.

Cancer de ficat dacă mănânci o porție din acest preparat. Sursa foto. Pixabay

Dr. Khuntikeo și o echipă de cercetători au testat localnicii timp de patru ani pentru a depista prezența parazitului folosind ultrasunete și teste de urină. Rezultatele au arătat că până la 80% dintre persoanele din unele comunități au ingerat acest parazit periculos.

Cancer de ficat din cauza consumului de koi pla

În prezent, eforturi sunt depuse pentru a educa publicul cu privire la riscurile asociate cu consumul de koi pla, inclusiv un program școlar care îi învață pe copii despre aceste pericole. Cu toate acestea, dr. Khuntikeo recunoaște că convingerea generației mai în vârstă să renunțe la acest preparat este o sarcină dificilă.

Deși unii oameni susțin că gătirea peștelui poate distruge gustul autentic al mâncării, expertul în sănătate insistă că sănătatea trebuie să primeze. El spune: „Ei vor spune: Oh, ei bine, există multe moduri de a muri, dar eu nu pot accepta acest răspuns”, scrie atlas-geografic.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

De ce stau stewardesele cu mâinile sub coapse la decolarea și aterizarea avionului. Ce reguli trebuie să urmeze pentru a asigura siguranța și confortul pasagerilor lor
Articolul anterior
O tânără refugiată din Ucraina a murit subit pe o stradă din Bălți. Avea 21 de ani
Articolul următor