Cele șapte beneficii minune ale alimentelor bogate în fibre dietetice!

Un regim alimentar sănătos este de neconceput fără un consum adecvat de fibre dietetice. Atunci când ai posibilitatea să alegi între mai multe opțiuni ale unei categorii de alimente, cu siguranță este potrivit să te orientezi către produsul care să furnizeze organismului o cantitate mai mare de fibre dietetice. Și asta pentru că introducerea constantă în meniu a alimentelor bogate în fibre, precum cerealele, semințele și fructele uscate, are numeroase beneficii minune pentru sănătate.

separator

 

Știai că un adult trebuie să consume zilnic 20-30 g de fibre dietetice? Ei bine, în mare parte acestea provin din fructe uscate și cereale integrale, bogate în fibre și săruri minerale.

Combinatul de panificație „Franzeluţa” te ajută să faci alegeri alimentare sănătoase!

Iată care sunt produsele de panificație recomandate în meniu:

Pâine Graham – Este alegerea ideală pentru o nutriţie sănătoasă! Pâinea „Graham” are efecte benefice asupra organismului uman datorită făinii integrale graham. Acest produs este bogat în fibre, vitamine, minerale şi are un conţinut redus de glucide asimilabile.

Pâine Praga – este preparată conform unei reţete străvechi, fără utilizarea drojdiei de panificaţie, pe bază de prospătura naturală cu hamei.

Pâine cu fructe uscate Livadia – dacă eşti adeptul unei pâini sofisticate, atunci „Livadia” e pentru tine! Fructele uscate şi nucile reprezintă o sursă bogată de vitamine, iar în această pâine am adăugat din plin prune uscate, stafide, caise uscate, miez de nuci şi malţ de secară.

Pâine De Riga –  Cu gust dulce-acrișor, aromă plăcută de malț de secară, chimen și coreandru. Este preparată conform rețetei clasice letone, prin fermentare naturală în mai multe etape. Este un produs natural și sănătos, fără adaos de coloranţi şi adezivi.

Pâine Nucuşor – Nucile sunt o sursă de energie, antioxidanţi şi vitamine, iar semintele de floarea soarelui sunt un remediu de bază în combaterea bolilor de rinichi, de bila şi circulatorii, prin efectul pe care îl au în detoxifierea organismului.

Pâine Tallin – Este o pâine la prepararea căreia se foloseşte făină de calitatea I, făină de secară, malţ fermentat şi nefermentat, must de cvas şi prospătură din hamei, care conţin microelemente ce contribuie la normalizarea digestiei şi înbunătăţirea activitaţii tractului gastrointestinal. Concentratul de must de cvas este o sursă de substanţe vitale valoroase, cum ar fi carbohidraţi, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B5, PP, D), macro- şi micro-elemente (Fe, Na, P, Ca, Mg, S, Cl, Mo).

Pâine de la ChişinăuAceastă pâine conţine făină integrală ce este recomandată consumatorilor de orice vârstă datorită proprietăţilor nutriţionale, dar şi a gustului plăcut.

Produsă din ingrediente naturale, cu o cantitate mare de vitamine din grupa B şi substanţe minerale precum fosforul, potasiu, magneziu, pâinea respectivă este un produs funcţional, binevenit în alimentaţia persoanelor care au grijă de sănătatea lor.

Fibrele conţinute în făina integrală joacă un rol important în procesele digestive, intensifică peristaltismul intestinal şi contribuie la eliminarea reziduurilor din organism.

Pâine Dacia – Este o pâine din făină de secară, fără zahăr, săracă în calorii şi bogată în fibre. Ingredientele folosite la preparare îi conferă pâinii valoare nutritivă deosebită, un plus de gust şi saţietate.

Pâine Nistru – pâine din amestec de făină de grâu şi făină de secară, conţine prospături naturale pe bază de culturi pure şi bacterii acidolactice. Nu conţine zahăr.

Află care sunt cele șapte beneficii minune ale alimentelor bogate în fibre dietetice:

1. Fibrele alimentare scad colesterolul

Fiind introduse în meniu în mod constant, alimentele vogate în fibre împiedică absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire. Aceastea leagă colesterolul ,,rău” și îl elimină din organism.

2. Previn apariția bolilor de inimă

Fibrele dietetice scad riscul formării plăcilor de grăsime pe pereţii arterelor, prevenind bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și hipertensiunea arterială.

3. Fibrele alimentare în dieta de slăbire

Alimentele bogate în fibre sunt alimentele de elecție în dietele de slăbire. Nu există dietă de slăbire sănătoasă, fara adiţie de alimente cu conţinut înalt de fibre!

4. Reglează funcția tractului intestinal

Fibrele alimentare facilitează motilitatea intestinului gros, reglează consistența scaunului și elimină constipația. Acestea susțin activitatea bacteriilor saprofite ,,prietenoase” din colon.

5. Consumul de fibre previne apariția cancerului de colon

Astăzi se știe că fibrele sunt compușii naturali care cresc motilitatea, contribuie la curățirea intestinului, reglarea florei intestinale și prevenirea cancerului la nivelul intestinului gros.

6. Alimentele bogate în fibre sunt utile în diabetul zaharat

Fibrele alimentare scad atât absorbția grăsimilor cât și a glucozei la nivel intestinal. Studiile medicale au arătat că fibrele dietetice previn dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

7. Fibrele menţin senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp

Pe lângă faptul că conferă sațietate, alimentele bogate în fibre îmbunătaţesc tenul, combat îmbătrânirea prematură a organismului, excesul ponderal şi obezitatea.

În plus, trebuie să știi că secara conține săruri minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, kaliu, fibre dietetice, proteine, vitaminele grupului B, vitamina A, C,E,PP, K. Secara este un excelent purificator sangvin, hemostatic, sedativ, depurativ, antiinflamator, energizant, remineralizant, emolient, laxativ, vitaminizează şi fortifică întreg organismul.

,,Franzeluţa” are grijă de sănătatea ta şi a întregii tale familii!

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Îndrăgitul artist din Ukraina, Alekseev vine la Chișinău! Va fi un show incendiar
Articolul anterior
Un cunoscut fotbalist, în vârstă de numai 44 de ani, a fost găsit mort în propria mașină
Articolul următor
Close menu