Consumul de iaurt reduce riscul de cancer la sân

Oamenii de știință recomandă consumul de iaurt natural, pentru că are în compoziție bacterii benefice care diminuează inflamația și astfel scade incidența cancerului mamar. Se pare că una dintre cauzele cancerului de sân este inflamația declanșată de bacteriile dăunătoare, spun cercetătorii. Iaurtul conține lactobacili, bacterii „prietenoase” organismului. Și în laptete matern se găsesc microorganisme benefice bebelușului. Părerea specialiștilor este că aceste bacterii sunt protectoare, reducând riscul de cancer la sân.

separator

Oamenii de știință spun că ideea lor, încă neprobată, este susținută de dovezile disponibile, care susțin că inflamația indusă de bacteriile dăunătoare favorizează apariția cancerului. Cercetătorii susțin că, astfel, există un remediu preventiv simplu și ieftin pentru femei: să consume iaurt natural zilnic pentru a fi ferite de cancer de sân.

Iaurtul conține bacterii benefice pentru fermentația lactozei întâlnite frecvent în lapte, similar cu bacteriile – sau microflora – găsite în laptele matern. Acest lucru demonstrează că laptele matern nu este steril. Bacteriile care fermentează lactoza sunt frecvent întâlnite în lapte și se găsesc în canalele galactofore ale sânului în timpul alăptării și pentru o perioadă necunoscută după ce mama încetează alăptarea. Sugestia lor este că aceste bacterii care fermentează lactoza în sân sunt protectoare, deoarece în fiecare an alăptarea reduce riscul de cancer de sân cu 4,3%.

Ce spun studiile?

Există aproximativ 10 miliarde de colonii de bacterii în corpul uman și, în timp ce majoritatea sunt inofensive, unele bacterii declanșează inflamații în organism. Inflamația cronică distruge germenii nocivi, dar dăunează și organismului. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii este boala gingiilor sau parodontoza, despre care oamenii de știință spun că favorizează apariția cancerului oral, esofagian, de colon, pancreatic, de prostată și de sân.

Cercetătorii concluzionează că acele celule stem care se divid pentru a reface mucoasa canalelor galactofore sunt influențate de microfloră, iar anumite componente ale microflorei au fost depistate în alte organe, cum ar fi colonul și stomacul, ceea ce crește riscul de dezvoltare a cancerului.

Prin urmare, este posibil să apară un scenariu similar și la sân, prin care microflora rezidentă are impact asupra diviziunii celulelor stem și crește riscul de cancer.

Ce beneficii are consumul de iaurt?

Este bogat în substanțe nutritive importante

Iaurtul oferă aproape fiecare nutrient de care corpul tău are nevoie. Este deosebit de bogat în calciu, vitaminele din complexul B și minerale.

Este bogat în proteine

Iaurtul, în special soiul grecesc, este foarte bogat în proteine. Proteinele îți scad apetitul și te ajută să îți controlezi greutatea.

Ajută digestia

Unele tipuri de iaurt conțin probiotice, care pot stimula sănătatea digestivă prin reducerea simptomelor tulburărilor gastrointestinale comune, cum ar fi balonarea, diareea și constipația.

Îți poate întări sistemul imunitar

Iaurtul oferă probiotice, vitamine și minerale, toate acestea pot stimula imunitatea și pot preveni anumite boli.

Te poate proteja împotriva osteoporozei

Iaurtul este bogat în vitamine și minerale care joacă un rol-cheie în menținerea sănătății osoase. Consumul acestuia în mod regulat poate reduce riscul de osteoporoză.

Menține inima sănătoasă

Indiferent de conținutul său de grăsimi, iaurtul menține inima sănătoasă prin creșterea colesterolului HDL „bun” și reducerea tensiunii arteriale.

Cum să alegi cel mai bun iaurt pentru sănătatea ta?

Sortimentele simple, neîndulcite sunt cele mai bune, deoarece conțin ingrediente minime, fără zahăr adăugat. Sortimentele cu grăsimi conțin mai multe calorii, dar asta nu înseamnă că sunt nesănătoase. Doar asigură-te că respecți doza recomandată. De asemenea, ar trebui să căuți iaurturi care să conțină culturi vii și active pentru a-ți asigura rezervele de probiotice care îți mențin sănătatea.

Cât iaurt e recomandat să consumăm pe zi?

Pentru oricine are vârsta de peste 9 ani este recomandat consumul a până la 3 cești de iaurt pe zi.

Sursa

Mărturii șocante ale medicilor din prima linie, în țările în care situația devine crâncenă
Articolul anterior
Un copil din Căușeni este căutat cu disperare deja de câteva săptămâni
Articolul următor
Alte articole interesante