Cum recunoaștem carnea de pui proaspătă și bună de mâncat din magazine

Produsele ușor și rapid alterabile, cum este carnea crudă depozitată în frigiderele din magazine, trebuie mereu verificate pentru a ne asigura că sunt sigure pentru consum. Chiar dacă au o dată de valabilitate pe etichetă, este bine să fim atenți la anumite detalii – mirosul, culoarea și textura produsului, ca să evităm îmbolnăvirea. Testul acestor trei factori ne va arăta dacă putem sau nu consuma carnea de pui, fără teama de a ne îmbolnăvi, scrie unica.ro.

Scandalul „puiului vopsit” din ultimele zile din România, lansat de fostul șef Administrației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) în mediul online, i-a alertat pe consumatori. Horia Constantinescu, fostul șef ANPC a anunțat printr-o postare pe Facebook că există producători în România care vopsesc carnea de pui pentru a o face „să pară mai bună”. Deși a precizat că furajele folosite pentru a da culoarea galbenă a păsărilor nu sunt toxice, Constantinescu spune că totul este o „înșelătorie comercială”.

În comerț, există diverse rase de pui, unii cu pielea mai galbenă, cum există și păsările hrănite cu porumb, care au și ei o nuanță gălbuie, dar și păsări hrănite cu furaje îmbogățite cu extrate din palnte, ce contribuie la schimbarea culorii pielii. Indiferent de cât de intensă este nunanța de galben a puiului din magazine, oricine ar trebui să fie atent la calitatea cărnii, pentru a evita îmbolnăvirea. Iată principalele aspecte la care trebuie să fim atenți când mergem să cumpărăm pui.

Termenul de valabilitate Primul lucru la care trebuie să ne uităm când alegem produsul dorit de pe rafturi este termenul de valabilitatea. Dacă produsul se află în termenul menționat pe etichetă, atunci putem trece la pasul următor de verificare a cărnii. Dacă data de expirare lipsește complet, atunci produsul nu trebuie achiziționat. Data trebuie verificată și în cazul produselor congelate.

Dacă data de valabilitate a cărnii este optimă, este momentul să inspectăm culoarea produsului. Orice tip de carne își poate schimba culoarea din cauza mai multor factori – temperatură, lumină, expunerea la oxigen sau apariția bacteriilor/microbilor. În cazul puilor care nu au fost crescuți astfel încât să devină mai galbeni, culoarea cărnii trebuie să fie roz pal. De obicei, carnea alterată va începe să se învinețească, să se facă gri, ajungând, în cazurile extreme de putrefacție până la înnegrire.

Textura cărnii Când verificăm prospețimea unei bucăți de carne, un alt aspect de luat în considerare este textura cărnii. Puiul crud și proaspăt trebuie să aibă carnea fermă, fără consitență lipicioasă, moale la atingere.

Mirosul cărnii Este un indicator bun, dar putem testa astfel calitatea cărnii doar după ce am cumpărat produsul, pentru că în supermarketuri sau în magazinele mixte foarte mici, puiul stă ambalat în frigidere. Dacă vorbim despre magainele alimentare unde se vând produse proaspete și la vitrină, atunci putem sesiza din prima dacă mirosul cărnii este sau nu în regulă.

De obicei, carnea proaspătă nu are niciun miros deranjant. Dar carnea alterată are miros înțepător sau putred. De asemenea, carnea nu trebuie să miroasă nici a înăălbitor sau a amoniac, deoarece poate fi veche dar vândută ca proaspătă.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Spații dedicate copiilor, pentru angajații și beneficiarii instituțiilor publice, create cu sprijinul PNUD
Articolul anterior
Reparație de mântuială la o trecere subterană din centrul capitalei. Faianța a început să cadă
Articolul următor
Close menu