Spații dedicate copiilor, pentru angajații și beneficiarii instituțiilor publice, create cu sprijinul PNUD

Nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru primării au amenajat spații dedicate pentru copii, pentru a putea fi în siguranță atunci când își însoțesc părinții care sunt angajați sau care au nevoie de serviciile acestor instituții publice. Pentru dotarea cu mobilier și procurarea rechizitelor de birotică necesare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a alocat 93 de mii de lei.

Astfel, PNUD susține instituțiile publice să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii, contribuind la extinderea accesului la serviciile publice pentru părinți, inclusiv revenirea acestora în câmpul muncii, în special a femeilor.

Este important ca instituțiile publice să fie accesibile pentru toate persoanele care au nevoie de serviciilor lor și să transmită un mesaj de deschidere pentru părinții care pot apela la serviciile publice oricând au nevoie, fără a fi restricționați de responsabilitățile de îngrijire a copiilor. Vom susține în continuare eforturile autorităților naționale, locale și ale comunității de părinți de a oferi acces la servicii de calitate copiilor și de a crea oportunități de revenire pe piața muncii a părinților”, afirmă Andrei Darie, Specialist programe, Creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Una dintre primăriile care a beneficiat de această inițiativă este cea din municipiul Strășeni, acolo unde au fost create condiții nu doar pentru cei 20 de copii care își vizitează periodic părinții la serviciu, dar și pentru persoanele care au nevoie de serviciile Ghișeului unic pentru deservirea cetățenilor din cadrul instituției.

„Dacă cetățenii vin la primărie însoțiți de copii, noi trebuie să le asigurăm condiții ca ei să își poată perfecta actele, să depună cereri”, crede Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

Când nu era acest spațiu, eu stăteam la mama în birou și o ajutam. Acum mă joc”, zice Sofia, 6 ani, fiica unei angajate a primăriei.

Una din subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă care oferă acum servicii prietenoase angajaților și beneficiarilor cu copii este cea din Călărași.

„Este un proiect binevenit pentru toate instituțiile publice, care susține dezvoltarea armonioasă a copiilor și pe de altă parte, facilitează accesul părinților la serviciile publice de care au nevoie. Spațiul a fost dotat cu un covoraș, scaune, creioane și cărți, astfel încât părintele poate să lucreze liniștit în timp ce copilul se află alături în siguranță. Pe lângă asta, beneficiarul serviciilor noastre poate să discute cu angajatul fără a fi deranjat de copil”, susține Elena Lungu, șefa Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași.

PNUD susține sectorul public și privat pentru a extinde accesul la locul de muncă la servicii de îngrijire a copiilor. În acest context, au fost organizate trei sesiuni de instruire la Cahul, Ungheni și Strășeni privind aspectele legale și sanitare de creare a creșelor în incinta instituțiilor și companiilor.

Totodată, PNUD susține eforturile de îmbunătățire a oportunităților de pregătire profesională în domeniul de îngrijire a copiilor, printr-un prim curs oferit de Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. În prezent, Colegiile „Mihai Eminescu” din Soroca și „Iulia Hasdeu” din Cahul lucrează la elaborarea unor cursuri similare. Cursul este dedicat persoanelor care doresc să obțină calificare în domeniul îngrijirii copiilor și ulterior un post de muncă legal.

În Moldova, 9 din 10 bărbați și femei au cel puțin o prejudecată împotriva femeilor. Aceste prejudecăți conștiente și inconștiente creează bariere în calea participării femeilor pe piața muncii și a obținerii de venituri. Aceste prejudecăți sunt evidente dacă analizăm timpul dedicat de femei și bărbați muncii neremunerate în gospodărie și îngrijirii familiei, femeile investind de două ori mai mult timp în activitățile casnice decât bărbații.

Din acest motiv, femeile ajung să-și realizeze în medie doar 60% din potențialul lor maxim. Aceste disparități sunt dăunătoare nu doar bunăstării și dezvoltării femeilor, ci și progresului uman și societăților în general.

De unde va procura Republica Moldova energie electrică în luna mai

Conform prognozei de consum a energiei electrice, prezentată de furnizorii serviciului universal de ultimă opțiune și operatorii de sistem, cantitatea totală necesară consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în luna mai constituie aproximativ 321.069 MWh.

Potrivit Energocom, în baza graficului de furnizare a energiei electrice coordonat cu MGRES (Moldgres – Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană controlată de gigantul rus Inter RAO EES), compania va achiziționa de la această centrală cica 277.033 MWh, scrie moldstreet.com.

Aceasta reprezintă circa 86% din tot volumul de energie electrică, planificat a fi necesar pentru consumul Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Alți aproximativ 43.439 MWh – circa 13,8% din necesar – vor fi asigurați de energia electrică produsă local, de producătorii de energie din surse regenerabile și de centralele electrice cu termoficare urbane, iar restul de circa 597 MWh (mai puțin de 0,2%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România.

Potrivit Energocom (companie cu 100% capital de stat), energia electrică de pe bursă din România va acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Joia Mare! Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare

Săptămâna înaintea sărbătorii de Paște poartă denumirea de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este perioada în care se recomandă perioadă de rugăciune și spovedanie, pentru a fi pregătit spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Iată ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor reprezintă zilele care preced Învierii lui Hristos și perioada în care, în Biserica ortodoxă, în fiecare zi se țin slujbe, cu denumirea de denii, și se cântă Prohodul. Este o perioadă de post, de curățare spirituală și fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată și explicația fiecărei zile din Săptămâna Mare.

Joia Mare

Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare, dar și o zi în care se urmează o serie de tradiții și obiceiuri ale sărbătorii de Paște. În Vinerea Mare se amintește de Cina cea de Taină, ziua în care Iisus a luat masa alături de ucenici săi, pentru a sărbători Paștele evreiesc.

De asemenea, la acest eveniment el spală picioarele celor 12 Apostoli și spune că unul dintre ei l-a vândut.

La Cina cea de Taină, Mântuitorul instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei și de aici se spună că pâinea, anafura, este parte din trupul lui Iisus, iar vinul este sângele Mântuitorului.

De aici, după Cina cea de Taină, Iisus merge în grădina Ghetsimani pentru a se ruga, iar de aici este ridicat de farisei și dus în fața lui Pilat.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Armata română ar putea interveni în străinătate, pentru protecția cetățenilor săi „aflați în pericol”: Reacția Chișinăului
Articolul anterior
Cum recunoaștem carnea de pui proaspătă și bună de mâncat din magazine
Articolul următor