De proviziile din toamnă te bucuri iarna. La fel și în cazul vinului. După ce l-au trecut toate nădușelile, după ce și-a eliberat furia, iarna e momentul să stai de vorbă cu el… într-un pahar. Vinul fiert este ideal în serile reci de iarnă și, de fapt, este nelipsit din piețele de Crăciun sau pe pârtiile de schi, scrie sodelicious.ro.
De unde și când?
Vinul fiert este o băutură obținută din vin, zahăr și mirodenii. Este servit fierbinte și este răspândit în toată Europa. În Italia i se spune „Vin brûlé”. De fapt, numele vine din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”, dar în Franța vinului fiert i se spune „vin chaud”. În Germania, acesta este cunoscut sub numele de Gluhwein.
Ce vin să folosești?
Prepararea unui vin fier nu este prea complicată, dar ingredientele trebuie să fie de calitate. Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi, însă evident că gustul personal primează.
Vinuri roșii recomandate
Aruncând o privire de-a lungul timpului, constatăm preferința pentru unele soiuri de struguri din care rezultă cel mai bun vin fiert: Barolo, Cabernet și chiar Merlot și Pinot Noir.
Cum să prepari vin fiert?
În primul rând, ai nevoie de o oală ceva mai mare. După care ai nevoie de următoarele…
Ingrediente
- Un litru și jumătate de vin roșu
- Trei bețișoare de scorțișoară
- 250 g de zahăr
- 10 cuișoare
- Două portocale
- O lămâie
- Un măr
- Un vârf de linguriță de nucșoară măcinată
Mod de preparare
Mai întâi speli bine portocalele și lămâia, le ștergi și le cureți de coajă, păstrând partea albă pentru a nu obține un gust prea dulce. Dacă nu îți place gustul, poți s-o elimini cu totul.
Speli mărul, îndepărtezi miezul și îl tai în felii foarte subțiri.
După pregătirea fructelor, torni vinul în oală, adaugi scorțișoara, zahărul și cuișoarele, iar la final praful de nucșoară.
Cum să prepari vin fiert?
În primul rând, ai nevoie de o oală ceva mai mare. După care ai nevoie de următoarele…
Ingrediente
- Un litru și jumătate de vin roșu
- Trei bețișoare de scorțișoară
- 250 g de zahăr
- 10 cuișoare
- Două portocale
- O lămâie
- Un măr
- Un vârf de linguriță de nucșoară măcinată
Mod de preparare
Mai întâi speli bine portocalele și lămâia, le ștergi și le cureți de coajă, păstrând partea albă pentru a nu obține un gust prea dulce. Dacă nu îți place gustul, poți s-o elimini cu totul.
Speli mărul, îndepărtezi miezul și îl tai în felii foarte subțiri.
După pregătirea fructelor, torni vinul în oală, adaugi scorțișoara, zahărul și cuișoarele, iar la final praful de nucșoară.
Înainte de a pune oala pe foc, amestecă totul până la topirea completă a zahărului.
Și acum, mare atenție: Adu vinul în punctul de fierbere, aprinde un chibrit și plimbă flacăra la suprafața vinului pentru a elimina vaporii de alcool. Mare atenție, nu te opri într-un loc fix. Dacă flacăra se extinde, mișcă-ți mâna pe toată suprafața vinului. După câteva secunde, flacăra se va stinge. Oprește focul și lasă vinul să se odihnească un minut înainte de a fi servit.
Și nu uita să-l bei cu cei dragi!
sursa: www.agrotv.ro