Cum să prepari oul poșat, dar și beneficiile sale asupra organismului

Nutriționiștii spun că oul poșat este una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a acestui aliment. Vă explicăm mai multe despre tehnica de poșare, destul de dificilă pentru mulți bucătari amatori.

separator

Această metodă reprezintă pregătirea rapidă a unui ou, prin scufundarea acestuia în apă fierbinte. Mai jos vezi, pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a pregăti un ou perfect.Pentru început, pune un vas mediu cu apă la încălzit, pe care trebuie să o aduci la temperatura de fierbere, apoi micșorează flacăra pentru menținerea temperaturii. Sparge oul într-un castron mic și varsă ușor oul în apă, astfel încât să își păstreze forma (albușul distribuit uniform în jurul gălbenușului). Lasă oul să fiarbă aproximativ 4 minute. Vei vedea că albușul va deveni din transparent un alb opac, schimbare care te anunță că oul este gata. Pe lângă culoare, albușul trebuie să îți modifice complet și textura, să nu existe zone unde aspectul este încă gelatinos. Scurge oul cu atenție din apă și servește-l!

Beneficiile consumului de ouă poșate
Un ou poșat este, de fapt, un ou fiert fără coaja sa. Dintre toate variantele de preparare a oului, poșarea este printre cele mai sănătoase. Un ou poșat are 70 de calorii, 6 grame de proteine, 4,7 grame de grăsimi nesaturate. De asemenea, acesta conține și cantități mari de vitamina D, antioxidanți și alți nutrienți importanți. Poșarea ouălor previne grăsimile din acestea să se oxideze înainte, dar și în timpul gătirii. Oxidarea se petrece atunci când alimentele sunt expuse la aer. Gătirea ouălor în apă care fierbe previne oxidarea. Consumând ouă poșate beneficiezi de toate calitățile nutriționale ale acestora, fără să consumi grăsimi precum cele din ulei sau unt, așa cum se întâmplă în cazul ouălor prăjite sau a omletei.

Cum poți consuma ouă poșate
Ouăle poșate pot fi consumate în fel și chip. La micul dejun, de pildă, pot fi consumate pe o felie de pâine integrală prăjită, alături de legume feliate. La prânz, ouăle poșate pot fi consumate într-o salată. Pe de altă parte, acest tip de ouă se pot consuma la cină, peste paste din orez fierte și asezonate cu ierburi aromatice. Ai gătit spanac în urmă cu o zi și nu te tentează să îl mănânci? Ei bine, poți prepara unul sau două ouă poșate, pe care le poți servi pe patul de spanac gătit. De asemenea, și ciupercile sotate în unt pot fi servite cu un ou poșat alături.

Vezi, în video-ul de mai jos, cum poți poți prepara ouă poșate.

Sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Grupul Up Moldova: despre beneficiile și avantajele tichetelor de masă pentru angajați și angajatori
Articolul anterior
Corpurile neînsuflețite ale femeii din Florești și fiului ei au fost aduse acasă
Articolul următor