Mai avem la dispoziţie o lună, până vom intra în febra defilărilor de primăvară, timp în care trebuie să revenim în forţă, cu formele de altădată. Şi cum iarna ne-a tentat cu o grilă încărcată de sărbători, metabolismul nostru e dat peste cap.
Chiar dacă nu avem la dispoziţie toate fructele şi legumele verii, totuşi, iarna trebuie să ţinem cont şi mai mult de alimentaţia echilibrată şi sănătoasă.Nu este cazul să-ţi găseşti scuze şi pretexte
Iarna, organismul are nevoie de mai mulţi nutrienţi, pentru a menţine constantă temperatura corpului. Prepară alimentele prin fierbere, înăbuşire sau coacere, ca să păstrezi conţinutul de vitamine.
Nu te limita în condimente. Iarna, în mod deosebit sunt apreciate calităţile curative ale acestora. Dovleacul, de exemplu, în plăcinte sau copt la cuptor, este un aliment de milioane. Cartoful, usturoiul şi păstârnacul îţi întăresc sistemul imunitar.
Alte alimente care trebuie să fie nelipsite din meniul tău sunt:
- Cerealele, fulgii de orz şi ovăz.
- Boboasele: mazărea, lintea şi fasolea.
- Nucile, migdalele, seminţele de floarea- soarelui consumaţi-le neprăjite.
- Varza, broccoli şi conopida pot fi consumate fără restricţii.
Iiarna îţi recomandatăm o cură de slăbire, cu ajutorul alimentelor ce conţin o cantitate mare de vitamina D: peştele gras, laptele de vacă şi gălbenuşul de ou te vor slăbi văzând cu ochii, fără a-ţi da peste cap metabolismul.
Nicio zi fără murături, în bucătăria Aurei
Iarna, în mod deosebit, am grijă de silueta mea, deoarece am tendinţa să mai adaug în greutate. Mă salvează merele şi citricele, pe care le ador. Nu am poftă de mere tot anul, decât în sezonul rece. Imediat ce mă aşez în faţa televizorului, îmi iau câteva mere şi-mi împlinesc pofta.
Apropo, iarna în familia mea sunt foarte solicitate murăturile. Chiar şi acum am o farfurie cu roşii murate pe masă. Obişnuim să ţinem în debara un butoi cu varză şi roşii murate după reţeta mamei. Specialitatea casei, pe timp de iarnă, este salata de varză murată cu ceapă şi ulei. Uneori mai adaug în ea morcov şi stafide. O gustoşenie mai mare nu găseşti.
De asemenea, fasolea bătută mi se pare mai delicioasă iarna.
La desert vă propun deliciile fetiţelor mele: fructele uscate şi citricele.
Nu pot să înţeleg oamenii care caută vitaminele în farmacii. Le găseşti într-o mare varietate pe tarabele din magazine.”
Text: Olga Chirica