Cum te anunţă organismul că mănânci prea mult dulce. Mai toate alimentele cumpărate conţin zahăr

Sunt foarte rare persoanele care nu au o adevărată apetenţă pentru deserturi! Carbohidraţii dulci se strecoară astăzi nu numai în prăjituri şi ciocolată, ci în mai toate alimentele cumpărate, ceea ce ne predispune la îmbolnăviri.

Printre produsele cu conţinut ridicat de zahăr cărora le rezistăm cel mai greu şi care cauzează cele mai multe probleme, se numără mai ales: siropurile, băuturile acidulate, bomboanele dulci și cerealele. Însă, zahărul nu lipsește nici din produsele semipreparate care nu fac parte din categoria deserturi, sosuri de diferite tipuri, pâine sau chiar mezeluri.

Potrivit Asociaţiei Americane pentru Sănătatea Inimii, cantitatea zilnică maximă admisibilă de zahăr adăugat este de 150 de calorii (37,5 grame) pentru bărbaţi, respectiv 100 de calorii (25 grame) pe zi pentru femei (un prag depăşit cu lejeritate la consumarea unei singure doze de cola).

Există simptome ale excesului de zahăr?
Deşi poate părea ciudat, corpul ne semnalează de multe ori în mod vădit excesele de dulciuri şi chiar pe mai multe căi!

Într-un interviu pentru revista Daily Health, Sherri Green, medic nutriționist newyorkez, a declarat că zahărul, alături de cerealele rafinate şi grăsimile trans, este una dintre substanţele chimice care favorizează procesele inflamatorii din organism. Așadar, deşi creierul adoră porţiile generoase de zahăr, corpul acuză de multe ori supradozele prin simptome clare.

Iată care sunt cele mai importante simptome de care trebuie să ții cont:

Pofta constantă de zahăr
Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât devii mai dependent de el. Asemenea unui drog, zahărul induce o stare tranzitorie de extaz. La epuizarea stării de plăcere, corpul revendică o nouă doză.

Excesul de zahăr nu numai că intensifică pofta de dulciuri, ci şi creşte gradual dimensiunile porţiilor necesare pentru satisfacerea cerinţelor creierului.

Oboseala şi lipsa de energie
Stabilitatea energiei biologice este puternic condiţionată de stabilitatea glicemiei, iar excesele declanşează uneori disproporţii destabilizante pentru corp.

Este esenţială menţinerea unei glicemii normale pentru prevenirea asimilării de grăsimi şi a stărilor de oboseală şi letargie.

Erupţiile cutanate
Persoanele cu sensibilităţi glicemice pot suferi erupţii acneice sau reacţii cutanate alergice odată cu salturile valorice ale insulinei determinate de excesul de zahăr. Excesele de zahăr pot deveni literalmente vizibile pe faţă în decurs de câteva zile.

Dacă te confrunţi frecvent cu astfel de probleme, poate fi un semn că este nevoie să-ţi schimbi radical alimentaţia.

Îngrăşarea
Zahărul nu conţine proteine şi nici fibre, iar variantele ultrarafinate introduc în corp doar calorii goale, fapt care favorizează îngrăşarea.

Zahărul declanşează eliberarea hormonului insulină, care contribuie direct la îngrăşare. Atunci când corpul ajunge să nu mai reacţioneze la dozele normale de insulină, se conturează tulburările de rezistenţă la insulină, care provoacă, la rândul lor, obezitate şi diabet.

Irascibilitatea
Excesul de zahăr îşi pune amprenta asupra sănătăţii atât fizice cât şi pshice. „Supradozele” favorizează irascibilitatea şi tulburările de dispoziţie.

Aceste simptome se datorează creşterilor bruşte ale glicemiei, şi sunt resimţite cel mai puternic de persoanele cu probleme de anxietate.

Cariile dentare
Majoritatea cariilor dentare se datorează excesului de zahăr! Bacteriile orale se hrănesc în special cu zahăr, după care produc acizi corozivi care atacă smalţul dentar. Nu zahărul în sine duce la apariţia cariilor, dar este cu siguranţă factorul declanşator al deteriorării danturii.

Lentoarea în gândire, mai ales după mese
Problemele de concentrare se numără printre simptomele frecvente ale glicemiei scăzute.

Din nou, zahărul provoacă salturi şi prăbuşiri bruşte ale glicemiei, iar dezechilibrele repetate predispun la probleme de ordin cognitiv.

Toleranța și lipsa gustului
Deserturile savuroase de altădată devin insipide. Zahărul consumat în cantităţi prea mari face ca papilele gustative să dezvolte toleranţă. Dulciurile consumate par mai puţin dulci, aşa că există tentaţia să creştem dimensiunile porţiilor.

Intensificarea nevoii de zahăr este fără dar şi poate problematică pentru sănătate, dar reducerea treptată a alimentelor şi a băuturilor dulci rezolvă în timp problemele de toleranţă şi corectează dezechilibrele glicemice.

sursa: www.sinteza.org.


Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Directorul Institutului Koch, avertisment cu privire la cel de-al cincilea val Covid în Germania
Articolul anterior
Febra și durerea la copii. Ce este important să știm.
Articolul următor