De ce sunt alimentele ultra-procesate atât de nocive

Cumpărăturile alimentare au devenit o activitate periculoasă. Ororile nutriționale pândesc pe fiecare raft, scrie The Economist citat de tvrmoldova.md.

Mâncărurile gata preparate sunt pline de sare și conservanți, cerealele pentru micul dejun sunt mai dulci decât batoanele de ciocolată, iar carnea procesată este plină de nitriți-conservanți, care pot forma compuși dăunători atunci când sunt gătite.

Un nou termen prinde contur pentru a descrie acești „băieți răi” din punct de vedere nutrițional: alimente ultra-procesate (UPFS). În noua sa carte, „Ultra-Procesed People” (Oameni ultra-procesați), Chris van Tulleken, medic și prezentator de televiziune, susține că UPFS domină oferta de alimente în țările bogate și se strecoară și în dietele din țările cu venituri mici și medii.

Pe măsură ce acestea proliferează, cresc și îngrijorările legate de efectele lor asupra sănătății umane. Cât de nocive sunt alimentele alimentare de tip UPFS și ce efecte au asupra noastră?

Conceptul UPFS a fost patentat de Carlos Monteiro, un om de știință brazilian, în 2009. Echipa sa de nutriționiști a observat că, deși oamenii din Brazilia cumpărau mai puțin zahăr și ulei, rata obezității și a diabetului de tip 2 era în creștere.

Acest lucru era din cauză că, în schimb, consumau mai mult zahăr, grăsimi și aditivi în gustări ambalate și mese gata preparate. Ca răspuns, Monteiro a propus un sistem de clasificare a alimentelor care să ia în considerare gradul de procesare implicat în aprovizionarea cu alimente.

Prelucrarea poate face ca alimentele sănătoase să devină nesănătoase: fructele, de exemplu, trec de la sănătoase la nesănătoase pe măsură ce sunt deshidratate, stoarse sau îndulcite. Sistemul lui Monteiro, numit „Nova”, clasifică alimentele în patru categorii: alimente neprocesate și minim procesate; ingrediente culinare procesate; alimente procesate; și alimente ultra-procesate. Acest lucru permite o distincție mai fină între diferitele grade de procesare. Astfel, alimente de bază precum orezul, uleiul sau făina, care toate necesită o prelucrare minimă pentru a fi consumate, nu fac parte din aceeași categorie cu un Twinkie.

UPFS trec adesea prin multe procese industriale sofisticate. Acest lucru nu le face pe toate nesănătoase în mod implicit – un înlocuitor de carne pe bază de soia poate face parte dintr-o masă echilibrată -, dar consumul frecvent de UPF-uri provoacă o constelație de probleme. Majoritatea conțin un amestec de ingrediente artificiale, multă sare și zahăr și puține nutrimente. Se poate spune că unele UPF-uri seamănă mai mult cu produse industriale decât cu alimente.

Prin intensificarea aromei, UPFS sunt concepute pentru a fi mai ușor de consumat în cantități mari decât alimentele integrale. Amploarea problemei a fost dezvăluită în 2019 de cercetătorii de la National Institutes of Health din America, care au ales voluntari și le-au oferit oricâte alimente doreau. Timp de două săptămâni, cei care au urmat o dietă ultra-procesată au mâncat cu circa 500 de calorii în plus în fiecare zi, aproximativ echivalentul unui Big Mac de la McDonald’s, ceea ce i-a determinat să ia în greutate; iar cei care au urmat dieta neprocesată au mâncat mai puțin și au slăbit.

Mâncatul de alimente de tip UPFS a fost, de asemenea, asociat cu o stare de sănătate precară în sens mai larg.

Un alt studiu din 2019 a constatat o asociere între consumul de UPFS-uri și riscul general de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Un alt studiu recent a arătat că a mânca mai puține UPFS-uri a fost legat de un risc mai mic de apariție a unui număr de cancere. O dietă bogată în UPFS-uri pare, de asemenea, să afecteze microbiomul intestinal, trilioanele de bacterii care contribuie la sănătate într-o serie de moduri.

Aceste tipuri de studii de asociere nu pot dovedi cauzalitatea. Studiile controlate par a fi ideale, dar teste mai ambițioase sunt imposibil de realizat, din punct de vedere etic, având în vedere efectul nociv al acestor tipuri de diete.

Acestea fiind spuse, există o mulțime de dovezi care leagă multe ingrediente din alimentele de tip UPFS, cum ar fi zahărul, sarea, carbohidrații rafinați și grăsimile saturate, de rezultate negative pentru sănătate.

Cu toate acestea, UPFS-urile sunt ieftine, gustoase și abundente, iar pentru cei care au un buget restrâns sau care urmează diete specifice, cum ar fi cea vegetariană, există adesea puține alternative disponibile.

Puteți mânca bine alegând UPFS-urile potrivite, cum ar fi cerealele integrale, care sunt adesea îmbogățite. Oamenii de știință guvernamentali de la Serviciul de cercetare agricolă al guvernului american au arătat că se poate alcătui o dietă sănătoasă cu 91% din calorii din UPFS.

Dar Marion Nestle, profesor de nutriție la Universitatea din New York, a criticat studiul, afirmând că cercetătorii au avut un conflict de interese din cauza legăturilor lor cu industria alimentară. Așa că ar fi bine să rămânem vigilenți pe acele raioane înșelătoare din supermarket. 

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Zodiile greu încercate de astre, încă din primele zile ale anului
Articolul anterior
Alerte aeriene în toată Ucraina. Rușii atacă cu 16 bombardiere
Articolul următor